Koronavírus Állásmegtartási Rendszer  (Coronavirus Job Retention Scheme)

A koronavírus állásmegtartási rendszer egy ideiglenes rendszer, amely 2020. március 1-től kezdve, 4 hónapig (2020 Júniusig) nyitva áll a UK munkáltatók számára. Úgy tervezték, hogy támogassa azokat a munkaadókat, akiknek működését súlyosan érintette a koronavírus (COVID-19).

A munkáltatók az Adóhatósági Ügyfélkapun keresztül igényelhetik a “furlough” alkalmazottak (szabadságon lévőket is érinti) szokásos havi bérköltségeinek 80% -át, legfeljebb havonta £2500-ot, plusz a kapcsolódó munkáltatói társadalombiztosítási járulékokat és a kötelező munkáltatói nyugdíjjárulékokat. A munkaadók bármikor használhatják az igénylést ezen időszak alatt, de minimum 3 hetente lehet igényt beadni.

A rendszer majd nyitva áll minden olyan UK munkáltató számára, akik 2020. március 19-én (korábban február 28 volt a dátum) már rendelkeztek a PAYE bérszámfejtési rendszerrel.

“Furlough”-nak nevezzük mindazokat az alkalmazottakat, akiket egyébként a válság idején elbocsátottak volna.

Ameddig a munkaadó “furlough” státuszban tartja az alkalmazottat, addig nem végezhet munkát munkáltatója számára, hiszen ez a rendszer nem “bértámogatás”, hanem “állásmegtartási” támogatási rendszer.

 

 

 

Koronavírus állásmegtartási rendszer

Minden egyes UK munkáltató támogatást kaphat, hogy folyósítsa alkalmazottai fizetésének egy részét azok részére, akiket egyébként a válság idején elbocsátottak volna.

Az Adóhatóság (HMRC) visszatéríti a "furlough" alkalmazottak bérköltségeinek 80% -át, havonta legfeljebb £2500 összeggel.

“Furlough”-nak nevezzük mindazokat az alkalmazottakat, akiket egyébként a válság idején elbocsátottak volna.


Jogosultság

Bármely UK munkaadó jogosult, beleértve a következőket:

  • vállalkozások (Ltd, Self- Employed mint munkaadó, Partnership mint munkaadó, stb)
  • alapítványok
  • munkaerő-közvetítő ügynökségek (a PAYE rendszeren keresztül fizetett ügynökségi alkalmazottak)
  • hatóságok

A PAYE bérszámfejtési rendszert 2020. március 19-én (korábban február 28 volt a dátum) vagy azt megelőzően kellett létrehoznia és üzemeltetnie, valamint UK bankszámlával kell rendelkeznie a vállalkozásnak.

Ha egy vállalkozás felszámolás alatt van, akkor a felszámolást vagy adminisztrációt végző cég lesz az, aki hozzáférhet a munkahely-megőrzési rendszerhez.

Jogosultság

A PAYE bérszámfejtési rendszert 2020. március 19-én (korábban február 28 volt a dátum) vagy azt megelőzően kellett létrehoznia és üzemeltetnie, valamint UK bankszámlával kell rendelkeznie a vállalkozásnak.


Alkalmazottak, akikre igényelhető a támogatás

A “furlough”  alkalmazottaknak 2020. március 19-én (korábban február 28 volt a dátum) szerepelniük kellett a PAYE bérszámfejtésen a következő szerződések egyikével:

  • teljes munkaidős alkalmazottak
  • részmunkaidős alkalmazottak
  • ügynökségi szerződéssel rendelkező alkalmazottak
  • rugalmas vagy nulla órás szerződéssel rendelkező alkalmazottak

A rendszer magába foglalja azokat a munkavállalókat is, akiket 2020. március 19 óta (korábban február 28 volt a dátum) elbocsátottak, ha a munkáltató újból felveszi őket.

A támogatás a 2020. március 19 (korábban február 28 volt a dátum) után felvett alkalmazottakra nem vonatkozik.

Nem kell minden alkalmazottat “furlough” státuszba helyezni, azonban azok az alkalmazottak, akiket abba helyeztek, nem végezhetnek munkát vállalkozása számára.

Alkalmazottak, akikre igényelhető a támogatás

A “furlough”  alkalmazottaknak 2020. március 19-én (korábban február 28 volt a dátum) szerepelniük kellett a PAYE bérszámfejtésen.

A támogatás a 2020. március 19 (korábban február 28 volt a dátum) után felvett alkalmazottakra nem vonatkozik.

Nem kell minden alkalmazottat “furlough” státuszba helyezni. Azonban azok az alkalmazottak, akiket abba helyeztek, nem végezhetnek munkát vállalkozása számára.

Annak érdekében, hogy támogatásra jogosult legyen a munkaadó, az alkalmazott nem vállalhat munkát a cég nevében, azaz érdekében. Ide tartozik a szolgáltatás nyújtása vagy a bevétel generálása. A “furlough” státusz alatti munkavállaló bére a szokásos jövedelemadó és egyéb levonások hatálya alá tartozik.

Ez a rendszer csak azokra az alkalmazottakra vonatkozik, akik nem tudnak dolgozi a koronavírus miatt, de munkahelyüket ezáltal a támogatás által tartja meg a munkaadó.

Ha egy alkalmazott dolgozik, de csökkentett órákban vagy csökkentett fizetés mellett, akkor nem részesülhet ezen rendszer keretein belül a támogatásra és a munkáltatónak továbbra is fizetnie kell a munkavállalónak a bérszámfejtésen keresztül, illetve fizetnie kell a fizetésüket a munkaszerződés feltételeinek megfelelően.

A munkáltatóknak meg kell beszélniük alkalmazottaikkal az esetleges szerződés módosítást, amennyiben bármilyen módon érinti a “furlough” státuszba való helyezés a szerződést.  Amikor a munkáltatók döntéseket hoznak az igényléssel kapcsolatban, ideértve annak eldöntését is, hogy ki mit ajánl fel, az egyenlőségre és a megkülönböztetésre vonatkozó törvényeket a szokásos módon kell alkalmazni.

Nyiss ki, hogy jobban megérts!


Hogyan kell tájékoztatni azokat akiket "furlough" státuszba helyezek?

A támogatásra való jogosultság érdekében a munkáltatóknak írniuk kell alkalmazottaiknak, amelyben megerősítik, hogy “furlough” státuszba tették Őket és nyilvántartást kell vezetni erről a kommunikációról.

Javasoljuk, hogy e-mailban tájékoztassák alkalmazottaikat Angolul, majd amennyiben a bezárást követően 3 hét eltelte után még mindig nem nyitottak ki, meg kell ismételniük ezen tájékoztatást.

Minta szöveg:

We/I would like to notify you, that our business had to be closed on ….day……month…….year due to the Coronavirus COVID-19. Our business will be closed for at least 3 weeks from this date. During this time you will be placed in furloughed status according to the Governement announcement. If necessary every 3 weeks we will extend the furloughed status as long as our business needs to be closed. I will inform you again in 3 weeks time.

You need to reply back to me if you agree about my decision regarding placing you into furlough status.

Hogyan kell tájékoztassam azokat akiket ``furlough`` státuszba helyezek?

Nevezze meg az érintett munkavállalókat "furlough" alkalmazottként, készítsen listát ezen munkavállalókról.

Értesítse az alkalmazottait erről a változásról.

Használhatja a minta szöveget, vagy saját maga is készíthet egyet.


Direktorok is igényelhetik, akik saját vállalkozásukban vannak bejelentve, mint alkalmazottak?

Jelen pillanatban nem ismerünk olyan rendelkezést ami ezt tiltaná.

Tehát a direktorok azaz tulajdonosok is, mint “alkalmazottak” vannak besorolva amennyiben bérszámfejtésen vagyis payrollon vannak.

Direktorok is igényelhetik?

Jelen pillanatban nem ismerünk olyan rendelkezést ami ezt tiltaná. Tehat a direktorok, azaz tulajdonosok is mint “alkalmazottak” vannak besorolva.


Vállalkozásomnak van bevétele, akkor is igényelhetem a támogatást?

Az állásmegtartási támogatás nem a vállalkozás bevételét hivatott segíteni, hanem az alkalmazott vagy alkalmazottak elbocsátását probálja elkerülni.

Példa:

Ha például két alkalmazott van alkalmazásban (a példa kedvéért vegyünk két direktort), az egyik munkája fölöslegessé vált a kialakult helyzet miatt, de a másik alkalmazott (direktor) még termel, akkor csak azután az alkalmazott (direktor) után lehet igényelni a támogatást aki nem dolgozik és a furlough státuszba bele egyezett a fentiekben leírtaknak megfelelően, ezzel segítve, hogy ne kerüljön elbocsátásra.

Csak akkor igényelhet támogatást a vállalkozás összes alkalmazottja, beleértve a direktorokat is, ha a vállalkozásnak semmilyen bevétele nincs a koronavírus miatt, azaz teljesen le kellett álljon vagy be kellett zárjon. Ezzel egyenes arányban értendő, hogy ha a cégnek van bevétele, akkor valakinek azt adminisztrálni/cselekedni kellett, ezáltal valaki dolgozott a cégben, aki után nem igényelhető a támogatás.

A félreértések elkerülése végett az az ok, hogy otthon kellett maradnia az alkalmazottnak a megbetegedett hozzátartozójával, az nem “elfogadható” a “furlough” státuszba való helyezésre. Amennyiben betegség miatt vagy annak gyanújával van otthon az alkalmazott, akkor SSP támogatást kell igényelni, nem pedig állásmegtartó támogatást arra az időszakra amikor beteg volt. A “furlough” státuszba való helyezést a munkaadónak kell megtennie, hiszen be kellett zárjon a vállalkozás és ezért el kellene bocsátani az alkalmazottat, a 80%-os támogatással, az alkalmazott alap megélhetése biztosított valamint munkaviszonya sem szűnt meg, tehát a rendszer ennek érdekében lett kitalálva.

Vállalkozásomnak van bevétele, igényelhetem a támogatást?

Az állásmegtartási támogatás nem a vállalkozás bevételét hivatott segíteni, hanem az alkalmazott vagy alkalmazottak elbocsátását probálja elkerülni.

Csak akkor igényelhet támogatást a vállalkozás összes alkalmazottja, beleértve a direktorokat is, ha a vállalkozásnak semmilyen bevétele nincs a koronavírus miatt, azaz teljesen le kellett álljon vagy be kellett zárjon.

A félreértések elkerülése végett az az ok, hogy otthon kellett maradnia az alkalmazottnak a megbetegedett hozzátartozójával, az nem “elfogadható” a “furlough” státuszba való helyezésre.


Mennyit igényelhetek?

A “furlough” alkalmazottak (szabadságon lévőket is érint) szokásos havi bérköltségeinek 80% -át, legfeljebb havonta £2500-ot, plusz a kapcsolódó munkáltatói társadalombiztosítási járulékokat és a kötelező munkáltatói nyugdíjjárulékokat.  A díjakat, jutalékokat és bónuszokat nem szabad beleszámítani.

A munkáltatóknak legalább a munkabéreknek a (szokásos bér) 80% -át vagy legfeljebb havonta £2500-ot ki kell fizetni. A munkáltató dönthet úgy is, hogy a munkavállalói fizetését a 80%-on felül kiegészíti, de a rendszer szerint nem köteles ezt megtenni.

Teljes munkaidős és részmunkaidős alkalmazottak

A teljes munkaidőben és részmunkaidőben fizetett (fix béren lévő) alkalmazottak esetében a 80% kiszámításához az alkalmazott adózás előtti (bruttó) tényleges fizetését, mely összeggel 2020. március 19-én (korábban február 28 volt a dátum) be volt jelentve, kell számítani. A díjakat, jutalékokat és bónuszokat nem szabad beleszámítani.

Alkalmazottak, akiknek fizetése változó

Ha a munkavállalót jelen támogatás igénylését megelőzően összesen tizenkét hónapig alkalmazták, akkor a következők közül a magasabb igényelhető:

  • ugyanabban a hónapban keresett jövedelem az előző évhez képest
  • az átlagos havi jövedelem a 2019-20-as adóévre nézve

Ha a munkavállaló kevesebb, mint egy éve foglalkoztatott, akkor a munka megkezdése óta havi jövedelmének átlaga igényelhető.

Ha a munkavállaló csak 2020. februárjában kezdte meg munkáját, akkor a támogatás igénybevételéhez arányosított jövedelmet kell figyelembe venni.


Mit tehetek, ha igényelni szeretném alkalmazottaim vagy saját magam részére?

1. A fent leírtaknak megfelelően tájékoztassa alkalmazottait!

2. Minden olyan Ügyfelünket, aki részére bérszámfejtést végzünk, egyenként fogjuk felkeresni emailben az igénylést érintő egyeztetést illetően, ezért kérjük szíves türelmüket.

Mit tehetek?

Minden olyan Ügyfelünket, aki részére bérszámfejtést végzünk, egyenként fogjuk felkeresni emailban az igénylést érintő egyeztetést illetően.


A koronavírus állásmegtartási támogatás adóköteles!

Ez azt jelenti, hogy vállalkozásában adóköteles bevételnek kell tekinteni.

Adóznia nem kell utána, hiszen az alkalmazott bérét és járulékait abból fizeti ki, tehát nyeresége azon nem keletkezhet!

A koronavírus állásmegtartási támogatás adóköteles!

Adóznia nem kell utána, hiszen az alkalmazott bérét és járulékait abbol fizeti ki, tehát nyeresége azon nem keletkezhet!


Mikor és hogyan kapom meg az összeget?

Az online rendszer, amelyen igényelni lehet a támogatást nem más, mint minden vállalkozás Adóhatósági Ügyfélkapuja. Természetesen, az igényléshez PAYE Online rendszerre való feliratkozás szükséges. Amennyiben nem rendelkezik vagy nem tud arról, hogy rendelkezne Adóhatósági Ügyfélkapuval, keressen minket.

3 hetente csak egy igényt nyújthat be, hiszen a “furlough” státuszba való helyezést 3 hetente felül kell vizsgálni, ennek megfelelően a minimális időtartam, amelyre az alkalmazottat a “furlough” státuszba lehet tenni, az 3 hét.

A kérelmeket adott esetben március 1-re lehet visszamenőlegesen dátumozni, azaz a kérelem ettől a dátumtól számít, hacsak nem későbbi dátumtól helyeztek valakit a “furlough” státuszba.

Miután az Adóhatósághoz (HMRC) benyújtotta a kérelmet és úgy döntenek, hogy jogosult lehet a támogatásra, banki átutalással fogják elutalni azt a cég UK bankszámlájára.

A munkavállalónak az összes kapott támogatást az alkalmazott bérére illetve annak járulékaira kell fordítani, az odaítélt pénzből nem számíthat fel díjat.

Dönthet úgy, hogy kiegészíti a munkavállalói fizetést, de nem köteles azt megtenni.

Mikor és hogyan kapom meg az összeget?

Az online rendszer, amelyen igényelni lehet a támogatást nem más, mint minden vállalkozás Adóhatósági Ügyfélkapuja. Természetesen, az igényléshez PAYE Online rendszerre való feliratkozás szükséges. Amennyiben nem rendelkezik vagy nem tud arról, hogy rendelkezne Adóhatósági Ügyfélkapuval, keressen minket.

Miután az Adóhatósághoz (HMRC) benyújtotta a kérelmet és úgy döntenek, hogy jogosult lehet a támogatásra, banki átutalással fogják elutalni azt, a cég UK bankszámlájára.