Az adózásról általánosságban

Az Egyéni Vállalkozóknak (Self-Employed) évente egyszer kell bevallást készíteniük, melyet követően a kikalkulált nyereség után kell megfizetni az Adót (Tax) és a Társadalom Biztosítást (National Insurance Class 4).

Nem minden jövedelem adóköteles, illetve csak akkor kell jövedelemadót fizetnie, ha egy bizonyos összeget elért a nyereség mértéke.

Az fizetendő adó mértékét ezen felül más tényezők is (pl.: költségek elszámolása) csökkenthetik.

Az adóév minden esetben április 6-tól következő év április 5-ig tart.

A bevallás elkészítésének határideje következő év január 31. online bevallás esetében.

A kikalkulált adó és TB Class 2 illetve TB Class 4 megfizetésének határideje szintén január 31.

Tippek & Tanácsok

Adóév: Ápr. 6 - Ápr. 5

Adóbevallási Határidő:    Január 31

Adó & TB Befizetési Határidő: Január 31

Ha valaki 2019 decemberében regisztrált, mint Egyéni Vállalkozó (Self-Employed), akkor ez a 2019-2020-as adóévre esik, ami 2019. április 6 – 2020. április 5 – ig tartott.

Ebben az esetben a bevallás határideje 2021. január 31.

Az adóbefizetés és TB (NI Class 2) illetve az esetlegesen fizetendő adóelőleg első részletének fizetési határideje szintén 2021. január 31.

Az Egyéni Vállalkozói (Self-Employed) státusz nem zárja ki, hogy valaki azzal párhuzamosan alkalmazottként is dolgozzon. Viszont amennyiben egy adóévet tekintve, akár a regisztráció előtt, akár az Egyéni Vállalkozó (Self-Employed) státusz alatt vagy után alkalmazottként is dolgozott vagy dolgozik, a bevallás alkalmával fel kell, hogy tüntesse azt, hiszen a két különböző státuszból származó jövedelmet össze kell hangolni a bevallásban.

Ehhez minden esetben szükség van, az adott alkalmazotti státuszból származó jövedelemigazoló dokumentumokra, melyek lehetnek az alábbiak (P45, P60, P11D, Statement of Earnings, etc)

Ha valaki 2019 augusztus 12 – én kilépett munkahelyéről, ahol alkalmazottként dolgozott, akkor a munkavégzés befejezését követő 2-3 héten belül (általában a következő esedékes bérszámfejtés alkalmával) meg kell, hogy kapja a P45-ös jövedelemigazoló dokumentumot. Amennyiben ez nem történt meg, kérjük vegye fel a kapcsolatot volt munkáltatójával.

Tegyük fel, hogy 2019. augusztus 13 – től mint Egyéni Vállalkozó (Self-Employed) folytatja tevékenységét és az adóév végéig teszi ezt úgy, hogy nem lesz mellette már alkalmazotti bevétele. Ilyen esetben beszélhetünk például kombinált adóbevallás készítéséről, amikor is a bevalláshoz szükséges az Egyéni Vállalkozás (Self-Employed) jövedelemből származó dokumentumok mellett az alkalmazottiból származó is (P45).

Amennyiben a példában szereplő személy nem lépett volna ki munkahelyéről, hanem amellett folytatná az Egyéni Vállalkozói (Self-Employed) tevékenységet, abban az esetben az adóév végét követően (2020. április 5.) P60 jövedelemigazoló dokumentumot kell kapnia munkáltatójától.

Nyiss ki, hogy jobban megérts


Adóelőleg megfizetése

Amennyiben az adóbevallás alkalmával kikalkulált nettó nyereség (profit) után befizetendő adó és TB Class 4 összege meghaladja az £1,000-ot, úgy az adóhatóság adóelőleg megfizetését írja elő, ugyanazon összegben (mint ami az adó és TB összege) a következő adóévre mint adóelőleg.

Ezen összeget nem egyben, hanem két részletben kell megfizetni az eleve kikalkulált adó és TB összegén felül!

Az első 50% részletet mindig az aktuális adó és TB összegével együtt január 31-ig kell befizetni.

A második 50% részletet mindig július 31-ig.

Az adóelőleg összege megegyezik a befizetendő adó és TB összegével, melyet két részletben kell kiegyenlíteni az adóhatóság felé.

Minden következő adóbevallásnál, az előre befizetett adóelőleg jóváíródik és újabb kerül megállapításra, attól függően, hogy milyen eredmény lett kikalkulálva.

Az adóelőleget két részletben kell megfizetni az eleve kikalkulált adó és TB összegén felül!

Első 50% mindig az aktuális adó és TB összegével Január 31-ig fizetendő

Második 50%-ot mindig július 31-ig

Az adóelőleg összege megegyezik a befizetendő adó és TB összegével, melyet két részletben kell kiegyenlíteni az adóhatóság felé.

Amennyiben a 2019-2020-as adóévre a befizetendő adó és TB összege £2,000, akkor az adóhatóság ezen összeg felett még egyszer £ 2,000 befizetését írja elő, mint adóelőleget a 2020-2021-es adóévre.

Példa:

£ 2,000   Adó és TB                          2019-2020 adóév

£ 1,000   Adóelőleg első 50%-a       2020-2021 adóév

£ 3,000    Elektronikusan fizetendő 2021 január 31-ig

£ 1,000    Adóelőleg második 50%-a 2020-2021 adóév, elektronikusan fizetendő 2021 július 31-ig.

Nyiss ki, hogy jobban megérts