Főként újonnan alakult cégek esetében jellemző, hogy a regisztrációt visszamenőlegesen kérik.

Eme kérelem elfogadása az HMRC részéről opcionális, így nem vehető biztosra és nem állítható ki VAT-vel terhelt számla amíg meg nem érkezik a VAT szám.

Ha valaki átlépte a VAT mentességi határt már korábban és visszamenőleg szeretne regisztrálni ez okból kifolyólag, az büntetést és az esetleges VAT befizetésre kamatot vonhat maga mögött.

Ezért kérjük azon LTD tulajdonos ügyfeleinket, akik várhatóan a közeljövőben átlépik a a VAT mentességi határt, hogy időben jelezzék regisztrációs szándékukat.

Ahhoz, hogy a regisztrációt el tudjuk indítani szükség van a céges bankszámla adataira valamint National Insurance számra a director részére.

Opcionálisan el lehet indítani külföldi adószámmal is a regisztrációt, de ezt nem javasoljuk, ugyanis tapasztalataink szerint befolyásolhatja a regisztráció sikerességét illetve az elbírálási procedúra időtartamát.

 • Cég neve
 • Director / kapcsolattartó neve
 • Director / kapcsolattartó címe
 • Director / kapcsolattartó telefonszáma
 • Director / kapcsolattartó email címe
 • Director / kapcsolattartó NI száma vagy külföldi adószáma
 • Cím melyről a napi tevékenység zajlik
 • Céges bankszámla adatai
 • Bank neve
 • A vállalkozás teljes neve, ahogyan az a bankszámlanyitáskor kiadott dokumentumokon szerepel.
 • Sort code
 • Account number
 • A VAT regisztráció oka (pl.: gazdasági megfontolás, nemzetközi kereskedelem, mert a közeljövőben eléri a VAT mentességi, £83,000 – os összeghatárt az LTD bevétele).

Miután minden szükséges információ rendelkezésünkre áll a VAT regisztráció elindításához, át fogjuk küldeni a regisztráció díjáról szóló számlát, mely ellenértékét kérjük mielőbb kiegyenlíteni.

Ezt követően megtesszük a szükséges lépéseket.

A VAT szám megérkezése körülbelül 2-10 hetet vesz igénybe.

Először egy értesítés fog érkezni a bejelentett címre, amely tartalmazza már magát a VAT számot, de a megállapított VAT bevallási periódust még nem.

Azt, hogy a bevallási időszakok hogyan fognak alakulni a VAT Certificate fogja tartalmazni.

Mivel nem biztos, hogy részünkre is küldeni fog az HMRC értesítést, ezért kérjük, csakúgy mint minden más, a cég részére érkező levelet, ezt is küldje át emailben, amint megérkezett.

Cége a dokumentumokon szereplő, „effective date” – től vált VAT regisztrálttá, így tehát a továbbiakban a forgalmazott termékre vagy szolgáltatásra vonatkozó VAT értéket rászámíthatja az árra.

A VAT regisztráció elbírálása kapcsán kérhet hiánypótlást az HMRC. Ezek lehetnek együttműködési megbízások, különböző „proof of address” dokumentumok, ha vannak esetleg alkalmazottak a cégben, akkor employee liability insurance, stb…

Ezen dokumentumok benyújtására 14-30 nap haladékot szoktak adni, és amennyiben nem történik meg ezen időintervallumon belül a beszolgáltatásuk, úgy törlik a kérvényt és újra kell azt indítani.

Felhívjuk figyelmét, hogy ilyen esetben következő alkalommal már eleve be kell szolgáltatni az előzőleg kért dokumentumokat és még akkor sem biztos az elbírálás.

Miután megkapta a VAT regisztrációs számot, kérni fogunk a cég regisztrált címére egy kódot, amelyet szintén kérnénk emailben eljuttatni, annak érdekében, hogy fel tudjuk állítani a cég accountját, amelyen keresztül lehetőségünk lesz a VAT bevallások elkészítésére.

Azon cégek részére, amelyek EU kereskedelemmel is szeretnének foglalkozni további kódokat fogunk kérni, melyeket úgyszintén kérünk beszkennelni és elküldeni részünkre.