Áfa visszatérítés

Sok esetben tapasztaljuk, hogy az Ügyfelek tévedésben vannak a VAT lehetőségeinek kapcsán.

Ebből kifolyólag sokan téves információkra alapozva igénylik meg a VAT számot, abban a hitben, hogy visszaigényelhetik a költségszámláikon szereplő VAT összegét.

A valóságban a számítás úgy néz ki, hogy az LTD által kiállított számlák (bevétel) VAT tartalma és a beérkező számlákon (kiadás) szereplő VAT tartalom kompenzálódik.

Ha nem vesszük alapul a nemzetközi kereskedelmet és a 0% – os VAT kategóriába eső termékeket és szolgáltatásokat, akkor azt mondhatjuk, hogy akinek folyamatos visszaigénylése van, az a cég veszteségesen üzemel, ami nyilván nem tartható fent hosszú távon.

A félreértések következő forrása az, hogy legtöbben azt hiszik, hogy minden költségszámlájuknak van VAT tartalma, ami nem így van.

Egyrészt azért nem, mert ugye £83,000 – ig szabadon rendelkezhet a vállalkozó a VAT körbe való belépésről, másrészt pedig azért, mert vannak olyan cégek melyek bizonyos adóhatósági jóváhagyás alapján VAT mentességet élveznek (non VAT registered) illetve termékük vagy szolgáltatásuk nem tartozik a VAT hatálya alá, azaz áfa mentes!