Általánosságban az Egyéni Vállalkozásról (Self-Employed)

Az Egyéni Vállalkozás (Self-Employed) az Egyesült Királyságban választható vállalkozási formák között talán a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető, átlátható, legkevesebb adminisztrációs tevékenységet igénylő lehetőség arra, hogy vállalkozási szándékát szabályos keretek közé terelje.

Az utóbbi időben azonban nem csupán a vállalkozási kedvet érzők találhatják szembe magukat eme fogalommal, hanem azok is, akiket ilyen formában „alkalmaznak”, alvállalkozóként.

Ebből eredően vannak esetek amikor nem feltétlenül egyértelmű annak eldöntése, hogy alkalmazottként (PAYE) vagy Egyéni Vállalkozóként (Self-Employed) foglalkoztatnak valakit.

A következő kérdések megválaszolása segítségére lehet abban, hogy eldöntse tevékenysége alapján az Egyéni Vállalkozó (Self-Employed) kategóriába sorolható-e:

  • Saját véleménye és beleszólása van munkájának, illetve megbízásainak vezetését illetően?
  • Felelőséggel tartozik a kiadásokért, esetleges károkért, illetve veszteségért akárcsak a nyereségért?
  • Szabadon rendelkezik arról, hogy alkalmazzon, megbízzon valakit, hogy dolgozzon önnek?
  • Kockáztatja saját pénzét, vagyonát a vállalkozás üzemeltetése érdekében?
  • Ön biztosítja-e az alapvető szerszámokat, amik szükségesek a munka elvégzéséhez?
  • Önállóan döntheti-e el, hogy milyen munkát kíván végezni, hogyan, mikor és hol, illetve, milyen formában kívánja ezt kivitelezni, illetve szolgáltatni?
  • Több különböző embernek, megbízónak dolgozik egyszerre egy adott tárgyi éven belül?

Ezeken túlmenően egy másik lehetőség státuszának megítélésében az, ha tisztában van azzal, hogy Egyéni Vállalkozóként (Self-Employed) a fővállalkozó semmilyen körülmények között nem vonhat Társadalom Biztosítást (National Insurance) a megkeresett béréből, és adót (Tax) is csak azoktól, akik az építőipar területén tevékenykednek, a CIS (Construction Industry Scheme) keretein belül.

A státusz előnyei és hátrányai:

Rugalmas munkaidőbeosztás

Mindenki önmaga főnöke

Küldhető más önmaga helyett a munkavégzésre

Általában magasabb órabér

Nincs fizetett szabadság

Önmagának kell gondoskodnia az adóbevallásról

Önmaga után fizet adót és a TB-t

Kiszámíthatatlan jövedelemforrás


Bátrabbak Részére

Az Angliai adórendszer nem zárja ki, hogy valaki Egyéni Vállalkozó (Self-Employed), illetve alkalmazott (Employee) is legyen egyidőben.

A bátrabbak lehetnek még LTD tulajdonosok (shareholders) és direktorok (directors) is az Egyéni Vállalkozás (Self-Employed) és alkalmazotti (PAYE) státusszal egyidőben.

Bátraknak

4 az Egyben