A payroll szolgáltatás heti vagy havi rendszerességű bérszámfejtési rendszer.

 

A payroll szolgáltatást akkor kell alkalmazni, amikor egy vállalkozáson belül (Self-Employed vagy Limited Company) alkalmazottak foglalkoztatására kerül sor, legyen szó akár határozatlan idejű szerződéses vagy alkalmi munkaviszonyról, mely lehet teljes munkaidős, valamint részmunkaidős.

 

A payroll lényege, hogy az alkalmazott heti vagy havi megkeresett jövedeleme után kiszámolásra kerüljön a megfelelő levonandó jövedelemadó (Income Tax) és munkavállalói-, munkáltatói társadalombiztosítási járulék (National Insurance Contribution), valamint a munkáltató az alkalmazottól levont járulékokat (National Insurance Contribution és Tax) a cégformájához meghatározott módon és időben befizesse az adóhatóság (HMRC) részére.

 

A munkáltató feladata (illetve az általa megbízott, a bérszámfejtést végző cég feladata), hogy a foglalkoztatás ideje alatt megkeresett bérekről és levonásokról payslippet (fizetési jegyzéket) állítson ki, majd azt a kifizetés vagy átutalás idejében, illetve mielőbb az alkalmazott rendelkezésére bocsátsa.

 

A bérszámfejtési rendszer üzemeltetéséhez a munkáltatónak rendelkeznie kell az adóhatóságtól kiváltott regisztrációval.

Real Time Information bevezetése
Az adatok a payslip előállítását követően, a leadás pillanatában továbbításra kerülnek az HMRC felé a munkabér-kifizetés időpontjának megjelölésével egyidejűleg.