LTD - Bérszámfejtés

Mielőtt szeretne alkalmazottként foglalkoztatni valakit, minden esetben érdemes körültekintően végiggondolni, hogy vállalkozása minden vonatkozásban készen áll–e arra, hogy az alkalmazottaknak járó jogokat biztosítani tudja.

Munkaadónak lenni ugyanis nemcsak nagy felelőséggel jár, de jelentős anyagi terhet is ró egy induló vállalkozásra.

A self-employed vállalkozás, – ahogyan arra az elnevezés is utal (önfoglalkoztatott) – nem kifejezetten a legideálisabb forma alkalmazottak foglalkoztatására, de törvény adta lehetőség van rá, hogy munkavállalóként alkalmazzon egy személyt vagy akár többet is vállalkozásában.

Amennyiben a fentiek mérlegelésével alkalmazott foglalkoztatását tervezi, ahhoz mindenekelőtt regisztráltatni kell cégét, mint munkaadó. Ezt követően a foglalkoztatott járandóságának bérszámfejtéséhez szükség van havi vagy heti rendszerességgel – attól függően, hogy milyen időközönként történik a munkabér kifizetése – payroll szolgáltatást igénybe venni. Ennek keretében a szolgáltató gondoskodik a munkavállaló a self – employed személyhez történő bejelentéséről, a bérszámfejtés elvégzéséről, ennek az adóhatósághoz történő lejentéséről, a payslippek kiküldéséről, év végén vagy a munkavégzés befejeztével a jövedelemigazoló dokumentumok elkészítéséről és azok, a munkáltató részére való kiküldéséről és az adóhatósághoz történő lejelentéséről.

Az alkalmazottak után fizetendő járulék mértéke többek között a kifizetendő összeg nagyságától függ.

Az alkalmazottak foglalkoztatása nagy felelősséggel jár, így minden esetben nagy körültekintést igényel, ezért ha további kérdése van kérjük vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal.