Brexit

Az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak (EU).

A Brexit új alapokra helyezte az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatát. A változások az élet számos területét érintik, beleértve a kereskedelmet és a bevándorlást is. Ez mindazok számára fontos, akik jelenleg az Egyesült Királyság területén élnek és dolgoznak, valamint azoknak is, akik csak tervezik megtenni mindezt a jövőben.

Az Egyesült Királyság területén élő magyar állampolgárok a következő lehetőségek egyikével élhetnek:
• Brit állampolgárság megszerzése.
• Állandó tartózkodási engedély megszerzése (PRD – Permanent Resicence Document).
• Regisztráció az „EU Settlement Scheme” rendszerben legkésőbb 2021. június 30-ig.
Amennyiben a fentiek egyikét sem teljesítik, akkor az Egyesült Királyságban 90 napon túli tartózkodás jogellenesnek számít, mely magával vonhatja akár a kitoloncolást is.

Fontos megemlíteni, hogy a letelepedett jogállás megszerzése esetén egy EU állampolgár ugyanazon jogokkal rendelkezik, mint az Egyesült Királyság állampolgárai, legyen szó akár munkáról vagy az egészségügy igénybevételéről. A megszerzett jogállás határozatlan időre szól, azt elveszíteni csak abban az esetben lehet, amennyiben az illető több mint öt évre elhagyja az Egyesült Királyság területét, vagy ha bűncselekményt követ el.

A fentiek ismeretében tehát, minden munkaadó számára fontos figyelmeztetni a magyar munkavállalókat, hogy mihamarabb éljenek a lehetőségek egyikével. Munkaadók számára továbbá tanácsos ugyanúgy vezetni az EU-s állampolgárok bevándorlási státuszának nyilvántartását, ahogy teszik azt az EU-n kívüli alkalmazottak esetében is. Egyelőre nincs törvény, mely kötelezi a munkavállalót, hogy ezen adatokat megadja, ez jelenleg csak önkéntes, mégis tanácsos, ha a munkavállaló tisztázza státuszát.

A letelepedett (vagy előzetes letelepedett) jogállást a munkavállaló magának ellenőrizheti a https://www.gov.uk/view-prove-immigration-status oldalon. Vagy ugyanitt kérhet egy kódot, mellyel a http://www.gov.uk/check-settled-status oldalon a munkáltató is le tudja kérdezni a munkavállaló státuszát.A folyamatosan változó információk feltöltése illetve módosítása miatt, legyenek kedvesek 2-3 naponta ellátogatni erre a menüpontra.Ügyfelek tovább tartózkodása és legális munkavégzése

A Brexit érinti a nálunk könyveltető Ügyfeleinket is.

Fontos számunkra, hogy Ügyfeleink, valamint vállalkozásaik adatait naprakészen tudjuk tartani egy esetleges ellenőrzésre felkészülve, mely érintheti az alábbi csoportokat:
• Ügyfeleinket,
• Családtagokat,
• Alkalmazottakat,
• Alvállalkozókat.

Ügyfeleink további itt tartózkodása, legális munkavégzése, vállalkozásuk zökkenőmentes tovább működése, valamint a biztonságos együttműködésünk érdekében az alábbi három teendőt kérjük Ügyfeleinktől:


1, Settled vagy Pre-Settled Státusz igénylése:

Mivel 2021. január 1-jével az európai uniós állampolgárok szabad munkavállalási joga átalakult, mindazok, akik nem rendelkeznek brit állampolgársággal, kötelesek magukat regisztrálni az “EU Settlement Scheme” rendszerben legkésőbb 2021. június 30-ig.

Pre-Settled:
Akik a kérelem benyújtásakor még nem töltöttek el öt évet az ország területén, azok a regisztrációt követően előzetesen letelepedett jogállást, azaz „pre-settled status-t” kaphatnak, hogy elérhessék a letelepedett jogálláshoz szükséges ötéves időtartamot.

Settled:
Azok, akik a kérelem benyújtásakor már több mint öt éve jogszerűen és folyamatosan az Egyesült Királyságban tartózkodnak, kérvényezhetik a letelepedett jogállást: „settled status”.

Fontos megemlíteni, hogy a letelepedett jogállás megszerzése esetén egy EU állampolgár ugyanazon jogokkal rendelkezik, mint az Egyesült Királyság állampolgárai, legyen szó akár munkáról vagy az egészségügy igénybevételéről. A megszerzett jogállás határozatlan időre szól, azt elveszíteni csak abban az esetben lehet, amennyiben az illető több mint öt évre elhagyja az Egyesült Királyság területét, vagy ha bűncselekményt követ el.

Tehát, megkérjük Ügyfeleinket, hogy ellenőrizzék saját maguk, családtagjaik, alkalmazottaik, alvállalkozóik Settled vagy Pre-settled státuszát, illetve annak hitelességét.


2,  Settled vagy Pre-Settled státuszt igazoló Állami pdf visszaigazoló dokumentum eljuttatása részünkre:

Direktorok, Egyéni Vállalkozók, illetve LTD Tulajdonosok:

Az állam által visszaigazolt pdf dokumentumot, melyet emailben kaptak, legyenek kedvesek eljuttatni emailben részünkre.

Alkalmazottainak, illetve alvállalkozóinak:

Legjobb, ha a munkavállaló rendelkezik az állam által visszaigazolt pdf dokumentummal, de a státusz lekérhető az alábbi digitális platformon:

Önellenőrzés és Share Code kérelem itt (munkavállaló): https://www.gov.uk/prove-right-to-work

Ellenőrzés a Share Code birtokában itt (munkáltató): https://www.gov.uk/check-immigration-status

Ezúton szeretnénk jelezni, hogy mivel a Settled vagy Pre-Settled státusz idővel változhat, ezért egy jóval korábbi, a státusz megkérésekor kapott pdf igazolás nem fogadható el hitelesként!

Az Egyesült Királyságban való tartózkodásra és legális munkavállalásra való jogosultságot a jogviszony létesítése előtt ellenőrizni kell, mely a munkáltató/fővállalkozó kötelessége! Az ellenőrzéskor kapott visszaigazolást meg kell őrizni!


3, Brit állampolgárság ellenőrzése:

Amennyiben a nálunk könyveltető cégek direktorai, illetve tulajdonosai, valamint egyéni vállalkozók rendelkeznek brit útlevéllel, legyenek kedvesek eljuttatni részünkre, hogy frissíteni tudjuk adatbázisunkat.

Az Ltd-vel rendelkező cégek direktorai, illetve tulajdonosai részére, a cégbírósághoz díjmentesen jelentjük le ezen változást.