Készülj a Brexitre

Bár Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak (EU), a szétválás folyamata még nem ért véget.

A jelenleg is zajló tárgyalási folyamatok vége – legyen az megegyezéses vagy anélküli – új alapokra helyezi az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatát. A változások, melyek az élet számos területét érintik – beleértve a kereskedelmet és a bevándorlást is -, 2021. január 1-jén kezdődnek. E dátum tehát mindazok számára fontos, akik jelenleg már az Egyesült Királyság területén élnek és dolgoznak, vagy csak tervezik megtenni mindezt a jövőben.

Az Egyesült Királyság területén élő magyar állampolgárokra a következő lehetőségek egyikével élhetnek:

  • Brit állampolgárság megszerzése
  • Állandó tartózkodási engedély megszerzése (PRD – Permanent Resicence Document)
  • Regisztráció az „EU Settlement Scheme” rendszerben legkésőbb 2021. június 30-ig.

Amennyiben a fentiek egyikét sem teljesítik, – és nem születik olyan megállapodás a 2020. év végéig mely szabályozná az EU állampolgárok jogait -, ez esetben jogellenesen fognak tartózkodni az Egyesült Királyságban, mely magával vonja a kitoloncolás esélyét. Fontos megemlíteni, hogy a letelepedett jogállás megszerzése esetén az EU állampolgár ugyanazon jogokkal fog bírni, mint az Egyesült Királyság állampolgárai, legyen szó akár munkáról, vagy az egészségügy használatáról. A megszerzett jogállás határozatlan időre szól, azt elveszíteni abban az esetben lehet, ha a munkavállaló több mint öt évre elhagyja az Egyesült Királyság területét, vagy visszavonható, amennyiben bűncselekményt követ el.

A fentiek ismeretében, minden munkaadó számára is fontos tehát figyelmeztetni a magyar munkavállalókat, hogy a lehetőségek egyikével mihamarabb éljenek. Munkaadók számára továbbá tanácsos lesz ugyanúgy vezetni az EU-s állampolgárok bevándorlási státuszának nyilvántartását, ahogy teszik azt az EU-n kívüli alkalmazottak esetében is. Egyelőre nincs törvény mely kötelezheti a munkavállalót, hogy ezen adatokat megadja, így ez kizárólagosan önkéntesen adható meg, mégis tanácsos, ha a munkavállaló tisztázza státuszát, melyet megtehet a letelepedett (vagy előzetes letelepedett) jogállásukat igazoló elektronikus regisztrációs bejegyzés megosztására szolgáló kód segítségével a http://www.gov.uk/check-settled-status oldalon.