Pre-Settled Status

Mivel 2021. január elsejével az európai uniós állampolgárok szabad munkavállalási joga átalakul vagy teljesen megszűnik függően a most zajló tárgyalásoktól, mindazok akik nem rendelkeznek brit állampolgársággal, vagy állandó tartózkodási engedéllyel (Permanent Residence Document), kötelesek magukat regisztrálni az “EU Settlement Scheme” rendszerben legkésőbb 2021. Június 30-ig.

Azok, akik a kérelem benyújtásakor még nem töltöttek el öt évet az ország területén, azok a regisztrációt követően előzetesen letelepedett jogállást azaz „pre-settled status” kaphatnak, hogy elérhessék a letelepedett jogálláshoz szükséges öt éves időtartamot. 

Fontos megemlíteni, hogy a letelepedett jogállás megszerzése esetén az EU állampolgár ugyanazon jogokkal fog bírni, mint az Egyesült Királyság állampolgárai, legyen szó akár munkáról, vagy az egészségügy használatáról. A megszerzett jogállás határozatlan időre szól, azt elveszíteni abban az esetben lehet, ha a munkavállaló több mint öt évre elhagyja az Egyesült Királyság területét, vagy visszavonható, amennyiben bűncselekményt követ el.