LTD - CIS

Általánosságban a CIS rendszerről

A CIS (Construction Industry Scheme) egy olyan adóhatóság által felállított rendszer, amely szabályokat szab annak érdekében, hogy a fővállalkozók hogyan kezeljék az alvállalkozók kifizetését, valamint a hozzátartozó levonandó adót, illetve a havi rendszerességű bevallásokat az építőiparban és egyéb ipar területén.

A CIS (Construction Industry Scheme) rendszerhez regisztrálni kell, ennek elmulasztása esetén a fővállalkozó 30% adót köteles levonni a teljes munkabérből addig, amíg a CIS rendszer alatt a vállalkozás nincs regisztrálva, majd ezt követően 20% levonás lép érvénybe. (A levont 20 % vagy 30 % adó az adóév végét követően, az adóbevallás elkészítésénél jóváíródik, illetve bizonyos esetekben visszajárhat).

A CIS rendszer a következő építőipari és egyéb ipari területeket érinti az Egyesült Királyságban, ahol a felsorolt tevékenységek kerülnek kivitelezésre:

  • tereprendezés, előkészítés,
  • átalakítás, módosítás,
  • lebontás, leszerelés, szétszerelés,
  • építés, szerkesztés, kivitelezés, egyéb építőipari munkák,
  • dekoráció, festés-mázolás, belsőépítészet,
  • épület – illetve egyéb építőipari bontások.

A CIS rendszer nem vonatkozik építőipari munkákra, amelyek az Egyesült Királyság területén kívül kerültek kivitelezésre, abban az esetben azonban, amennyiben egy külföldi cég az Egyesült Királyságon belül, mint a CIS rendszer érvényességi területén tevékenykedik, regisztrálnia kell CIS alatt az Egyesült Királyságban.

(Az Egyesült Királyság területe kiterjed a hozzátartozó tengerekhez 12 mérföldes távolságban a parttól).

Self-employedként a CIS rendszer mindkét oldalán állhat. Lehetséges ugyanis, hogy egy másik cégnek (fővállalkozónak) dolgozik, mint alvállalkozó, illetve az is, hogy Önnél dolgoznak alvállalkozók és ily módon Ön mint vállalkozó válik a fővállalkozóvá.