Hogyan érinti a DRC a fővállalkozókat?

VAT (Áfa) regisztrált fővállalkozó esetén mind a beérkező, mind a kibocsátott számlák VAT (Áfa) elszámolásáért maga a fővállalkozó a felelős.

A fővállalkozóknak meg kell győződniük arról, hogy a „DRC (Domestic Reverse Charge)” fel van tűntetve a számlákon, amiket az alvállalkozóiktól kapnak.


Hogyan érinti a DRC a vállalkozás pénzállományát (cash flow-ját) mint fővállalkozó ?

Egy rövid ideig több pénz marad a számlán, mivel az alvállalkozónak nem kell a nettón felül még a VAT (Áfa)-t is odaadni. Azonban tisztában kell lenni azzal, hogy VAT (Áfa) elszámolási kötelezettség van mind a kimenő, mind a bejövő VAT (Áfa) oldalon, a korábbi normál VAT (Áfa) elszámolással együtt.

Ügyeljen a cash flow-ra, hiszen egy rövid ideig több pénz marad a számlán. Tegye félre az Áfa befizetésig és ne költse el!


Március 1. előtt


Hagyományos VAT (Áfa) elszámolási szabályok építőipari vállalkozásoknak


Egy alvállalkozó (pl. kőműves) szolgáltatást nyújt és anyagot ad el egy fővállalkozónak. A hagyományos szabály szerint a számlaadó megkapja a VAT (Áfá-t) is a nettó értéken túl, majd elszámol a HM Revenue & Customs felé a VAT (Áfa) bevallása által.


Március 1. után


Új (fordított) VAT (Áfa) elszámolási szabályok építőipari vállalkozásoknak


Egy alvállalkozó (pl. kőműves) szolgáltatást nyújt egy fővállalkozónak. Az új szabály szerint a fővállalkozó vallja be a VAT (Áfá-t) a HM Revenue & Customs-nek a VAT (Áfa) bevétel-kiadás különbség normál rendszere szerint. Az alvállalkozó csak a nettó összeget kapja meg.


ÖSSZEHASONLÍTÁS

Előtte és utána


Bővebb infórmáció az Adóhatóság weboldalán itt

Hogyan készítsék fel vállalkozásukat?

Meg kell győződnie arról, hogy az alvállalkozója által használt számlázó program naprakész, azaz képes-e kezelni a DRC (Domestic Reverse Charge) rendszert?

Miért fontos ez nekem, mint fővállalkozónak?

 • Meg kell bizonyosodni arról, hogy az alvállalkozó tudatában van annak, hogy a “DRC (Domestic Reverse Charge)” megjelölést fel kell tüntetnie az általa kibocsátott számlákon. Pl;

Az ACS Invoicingban a „DRC 5% vagy DRC 20%” VAT (Áfa) fajtát kell megjelölni, amikor az alvállalkozó építőipari számlát bocsát ki.

Az ACS Invoicing tudni fogja, hogy a VAT (Áfá-t) le kell vonni a végösszegből, és a számlán szöveggel értesíti a megrendelőt, hogy nekik kell a VAT (Áfá-t) megfizetni.

 • Más számlázó rendszerekből kapott számlákon ellenőrizze a DRC (Domestic Reverse Charge) megjegyzést, illetve a szövegezést.
 • Ellenőrizze, hogy azon dolgozók, akik a VAT (Áfa) elszámolásért felelősek, tisztában vannak-e a fordított VAT (Áfa) elszámolással.
 • Egy fővállalkozónak érdemes előre egyeztetni a VAT (Áfa) regisztrált alvállalkozókkal a fizetés új módjáról, hogy meggyőződjön arról, mindenki tisztában van-e a változással és az alvállalkozók nem kérik majd tőle a VAT (Áfá-t) is a nettó értéken felül.
ACS Invoicing Előfizetés
 • Könnyű és egyszerű számla nyilvántartás, készítés
 • Ügyfelei digitális értesítése a számla lejárta előtt, illetve után
 • Azonnali javítási lehetőség
 • Adóellenőrzés biztos
 • Magyar nyelvű kezelőfelület és ügyfélszolgálat Angliában
 • Pár másodperc alatt egész éves bevételét, illetve kiadásait lekérheti
 • A rendszer segítségével bármikor pontos információt kaphat vállalkozása aktuális pénzügyi állapotáról.
 • Sok más hasznos funkció.