Dealing with Customs

Prepare your enterprise to trade with EU partners after 01. January 2021-.

Az alábbi információk mindazok számára fontos, akik vállalkozása áfakötele, s az EU-val kereskedik. Tekintettel a koronavírus-járványra – mely negatívan befolyásolhatja az előkészületeiket – a kormány rendelete szerint az EU-ból Nagy-Britanniába történő behozatal esetén új, szakaszosan bevezetett határszabályozások lépnek életbe, illetve a nem szabályozott áruk esetén a vámnyilatkozatok 2021. június 30-ig késleltethetők.

Mi változik?

Az Egyesült Királyság az átállási időszak lejártával elhagyta az EU egységes piacát és vámunióját. 2021. január 1-től az Egyesült Királyságot teljes mértékben külső határok választják el az EU-tól. Ez azt jelenti, hogy szabályozások lépnek életbe a Nagy-Britannia és az EU között mozgó áruforgalmat illetően. Január 1-től nyilatkozatot kell tenni a „szabályozott” minősítéssel ellátott áruk importálásakor vagy exportálásakor. A nem szabályozott áruk behozatali folyamatait 3 lépésben vezetik be: januárban, áprilisban és júliusban. A „Hogyan vezetik be az Egyesült Királyság behozatali folyamatait 2021-ben?” fejezetben a későbbiekben részletesen ismertetjük, hogy ez hogyan működik majd.

 

Mit kell most tenniük?

 

Mindenképpen igényeljen GB EORI-számot

Már valószínűleg van regisztrált EORI-száma (gazdasági szereplők nyilvántartási és azonosító száma). A vámnyilatkozatok megtételéhez erre szüksége lesz.

 

Döntse el, hogyan teszi meg a vámnyilatkozatokat

A vámügynökök, a szállítmányozók és a futárszolgálatok segíthetnek a nyilatkozatokban, és biztosíthatják, hogy minden szükséges információt megadjanak. További információért látogasson el a www.gov.uk/guidance/appoint-someone-to-deal-with-customs-on-your-behalf honlapra.

Ellenőrizze, hogy az importált áruk a szakaszos szabályozás alá esnek-e

A legtöbb jó megfeleléssel tanúsított kereskedőnek lehetősége lesz a legtöbb áru importnyilatkozatának elhalasztására 2021. január 1-től számított akár 6 hónapig. További információért látogasson el a www.gov.uk/guidance/using-simplified-declarations-for-imports honlapra.

Döntse el, hogyan számolja el a vámnyilatkozatban az import áfát

2021. január 1-től a vállalkozásoknak lehetősége nyílik az áfa késleltetett könyvelésére, amellyel a cégek elszámolhatják az áfa-visszaigényléseken szereplő import áfát a világon bárhonnan importált árukra. További információért látogasson el a www.gov.uk/guidance/check-when-you-can-account-for-import-vat-on-your-vat-return honlapra.

Ellenőrizze, hogy a határon kell-e import áfát fizetnie

Nem kell a határon import áfát fizetni, ha a küldeményben szereplő áruk értéke nem haladja meg a £ 135-t. Ez alól csak a jövedéki termékek és az ajándékok lesznek kivételek. További információért látogasson el a következő honlapra: www.gov.uk/government/publications/changes-to-vat-treatment-of-overseas-goods-sold-to-customers- from-1 -january-2021

Tekintsék át a szabályozott áruk listáját, és ellenőrizze, hogy szükséges-e januártól nyilatkozatot tennie

Ha az áruk nem szerepelnek a listán, akkor az importnyilatkozatokat akár 2021 júliusáig is elhalaszthatják. Ha ellenőrizni szeretné, hogy az importált áruk szerepelnek-e a szabályozott áruk listáján, látogasson el a következő honlapra: www.gov.uk/guidance/list-of-goods-imported-into-great-britain-from-the-eu-that-are-controlled

Tekintse meg a kormány tarifatábláit, és gondolja végig, hogy milyen mértékben érintett a kereskedelmi tevékenysége

január 1-től új vámtarifák lépnek életbe importáláskor – ez a UK Global Tariff (Egyesült Királyságbeli globális tarifa). Az importált árukra vonatkozó tarifákat a következő honlapon ellenőrizheti:  www.gov.uk/guidance/uk-tariffs-from-1-january-2021

Iratkozzon fel az új kereskedelmi támogatói szolgáltatásra (Trader Support Service), ha Nagy-Britannia és Észak-Írország között szállít árut, vagy az Egyesült Királyságon kívülről hoz terméket Észak-Írországba

Az ingyenes kereskedelmi támogatói szolgáltatás (TSS) kezeli 2021. január 1-től az új, az Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv részeként életbe lépő folyamatokkal kapcsolatos kérdéseket. Ha érdekli Önt ez a szolgáltatás, regisztráljon a www.gov.uk/guidance/trader-support-service honlapon. A Nagy-Britannia és Észak-Írország közti áruszállítással kapcsolatos további információk hamarosan elérhetők lesznek. Ne feledje, hogy a TSS nem elérhető a Nagy-Britannia és az EU közt szállított árukra.

Az EU-val kapcsolatos kereskedelemben felmerülő változásokról további iránymutatással az elkövetkezendő hónapok során fog az Egyesül Királyság kormánya szolgálni, ahogy a tárgyalások zajlanak.A folyamatosan változó információk feltöltése illetve módosítása miatt, legyenek kedvesek 2-3 naponta ellátogatni erre a menüpontra.