VAT az EU-ban

 

VAT mentesség az EU országokon belülről vásárolt szolgáltatásokra és termékekre:

Amennyiben valamelyik EU országból szeretne terméket vagy szolgáltatást vásárolni, úgy érdemes VAT regisztrációval rendelkeznie. Annak a vállalkozásnak – akitől vásárolni szeretne – be kell mutassa a VAT számát, és ebben az esetben a terméket VAT, azaz Magyarország esetében például áfa mentesen kaphatja meg.

Természetesen az Egyesült Királyság területén fel kell számolja értékesítés esetén a termékre, illetve szolgáltatásra vonatkozó VAT értéket, amennyiben az VAT-vel terhelendő.

 

Csak abban az esetben kell az EU-ból vásárólt termékekre és szolgáltatásokra VAT terhelést felszámolni, amennyiben azok továbbértékesítés céljából érkeztek az Egyesült Királyság területére.

 

VAT EC Sales List bevallás:

Abban az esetben, ha az EU más országába termék vagy szolgáltatás értékesitésére kerül sor, akkor általában 3 havonta VAT EC Sales List bevallást kell készíteni a vevő EU-s adószámával, valamint a vevőnek abban az időszakban értékesített termékek vagy szolgáltatások értékével kapcsolatban.

 

Fontos tudni!

Bizonyos termékek az EU területén belül VAT-vel terheltek, melyeket VAT nélkül vásárolhat meg, amennyiben rendelkezik VAT regisztrációval, de az Egyesült Királyságban ugyanezekre a termékekre nem kell felszámoljon VAT értéket, hiszen nem esnek azon kategória alá.