Általánosságban a foglalkoztatásról

Mielőtt szeretne alkalmazottként foglalkoztatni valakit, minden esetben érdemes körültekintően végig gondolni, hogy vállalkozása minden vonatkozásban készen áll–e arra, hogy az alkalmazottaknak járó jogokat biztosítani tudja.

Munkaadónak lenni ugyanis nemcsak nagy felelőséggel jár, de jelentős anyagi terhet is ró egy induló vagy akár már működő vállalkozásra.

Az Egyéni Vállalkozás (Self  Employed), – ahogyan arra az elnevezés is utal (önfoglalkoztatott) – nem kifejezetten a legideálisabb forma alkalmazottak foglalkoztatására, de törvény adta lehetőség van rá, hogy munkavállalóként alkalmazzon egy vagy akár több személyt is vállalkozásában.

Amennyiben a fentiek mérlegelésével alkalmazott foglalkoztatását tervezi, ahhoz mindenekelőtt regisztráltatni kell vállalkozását, mint munkaadó.

Ezt követően a foglalkoztatott járandóságának bérszámfejtéséhez szükség van havi vagy heti rendszerességgel – attól függően, hogy milyen időközönként történik a munkabér kifizetése – payroll szolgáltatást igénybe venni.

Ennek keretében a bérszámfejtést készítőnek vagy a munkaadónak gondoskodnia kell;

  • az alkalmazott Egyéni Vállalkozóhoz történő bejelentéséről,
  • a bérszámfejtés elvégzéséről, ennek az adóhatósághoz történő lejelentéséről,
  • a payslippek elkészítéséről valamint azok kiküldésérő,
  • Év végén vagy a munkavégzés befejeztével a jövedelemigazoló dokumentumok elkészítéséről és azok, a munkáltató részére való kiküldéséről és az adóhatósághoz történő lejelentéséről,
  • az alkalmazott fizetésének utalásáról,
  • az alkalmazottak után fizetendő jarulékok és egyéb levonások befizetéséről az Adóhatóság felé.

Az alkalmazottak után fizetendő járulék mértéke többek között a kifizetendő összeg nagyságától függ. A státusz elnevezése innen kapta nevét “PAYE” azaz “Pay As You Earn”, tehát “Fizess annak megfelelően amennyit keresel”.

A bérszámfejtési hónapok általában minden hó 6-tól a következő hónap 5. napjáig tartanak.

Az alkalmazottak után fizetendő járulékok és egyéb levonások befizetését vagy elutalását az adott hónap 19-ig be kell fizetni, hogy legkésőbb a hónap 22-ig az Adóhatóság folyószámláján megjelenjen büntetés vagy késedelmi kamat nélkül.

Az alkalmazottak foglalkoztatása nagy felelősséggel jár, így minden esetben nagy körültekintést igényel, ezért ha további kérdése van kérjük vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal.

Tippek & Tanácsok

Munkaadónak lenni nagy felelősség és jelentős anyagi teher!

Alkalmazott foglalkoztatásához regisztráltatni kell vállalkozását, mint munkaadó (PAYE Scheme)

Általában havi vagy heti bérszámfejtés (Payroll) ajánlott

Járulékok és levonások befizetése az Adóhatósághoz minden hó 19-ig legkésőbb

Kötelező nyugdíj kiegészítés (Workplace Pension) befizetése minden hó 10-ig a nyugdíj szolgáltatónak

Az alkalmazotti státusz elnevezése "PAYE" azaz "Pay As You Earn", tehát "Fizess annak megfelelően amennyit keresel".

Fizetés elutalása a szerződésben foglaltaknak megfelelően

Hogyan néz ki egy payslip?