SSP Támogatás azoknak a vállalkozásoknak, amelyek betegbiztosítást fizetnek az alkalmazottak számára!

A kis- és középvállalkozások, “mint munkaadók” részére, lehetőség lesz az Adóhatóságtól visszatéríteni a Koronavírus betegség miatti, munkából való kiesés után fizetett, törvényes betegbiztosítás (SSP) összegét.

Jogosultság:

 • a visszatérítés legfeljebb 2 hetes SSP-t fedez, minden munkavállaló jogosult rá aki alkalmazásban áll, illetve aki a COVID-19 miatt munkanélküli volt/lett.
 • csak a 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató munkáltatók lesznek jogosultak az igénylésre – a munkáltató méretét a 2020. február 28-án  lejelentett alkalmazottak száma határozza meg.
 • a munkaadók leírhatják/visszaigényelhetik a kiadásokat minden olyan munkavállaló számára, aki SSP-t igényelt (az új támogathatósági kritériumok alapján) a COVID-19 eredményeként.
 • a munkáltatóknak nyilvántartást kell vezetniük az alkalmazottak távolléteiről és az SSP kifizetéseiről, de az alkalmazottaknak nem kell GP (háziorvosi) nyilatkozatot benyújtaniuk.
 • a rendszer támogatható időszaka azon a napon kezdődik, amikor hatályba lépnek a törvényben meghatározott betegbiztosításnak az otthon tartózkodókra történő kiterjesztéséről szóló rendeletei.
 • a kormány az elkövetkező hónapokban együttműködik a munkaadókkal annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb felállítsák a munkaadók számára a visszafizetési mechanizmust, jelenleg ez nincs gyakorlatban.

Figyelem!

Az SSP az időszakos vagy havi bérszámfejtés (Payroll) alkalmával igényelhető, ezért kérjük, hogy feltétlenül jelezzék a bérszámfejtést végzőnek alkalmazottaik SSP iránti kérelmét!

Az alábbi linken bővebb tájékoztatás, itt található: https://www.gov.uk/employers-sick-pay

SSP Támogatási Tipp

A visszatérítés legfeljebb 2 hetes SSP-t fedez.

Az alkalmazottaknak nem kell GP (háziorvosi) nyilatkozatot benyújtaniuk.

A kormány az elkövetkező hónapokban együttműködik a munkaadókkal annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb felállítsák a munkaadók számára a visszafizetési mechanizmust, jelenleg ez nincs gyakorlatban.


Hogyan igényelhetem?


  Universal Credit - Alkalmazottak (PAYE) és Egyéni Vállalkozók (Self Employed) részére

  Az Univerzális Támogatás (Universal Credit) a munkavállalók vagy munkanélküliek számára nyújtott ellátások kombinált juttatása.

  Bárki igényelheti, aki jogosult lehet rá, ebbe az Egyéni Vállalkozók (Self- Employedok) is beletartozhatnak.

  Az Univerzális Támogatás (Universal Credit), helyettesíti vagy helyettesítheti az előzőekben külön-külön érkező juttatásokat, melyek az alábbiak lehetnek:

  • Housing Benefit (lakás támogatás)
  • Child Tax Credit (gyermekek után járó jövedelemkiesési támogatás)
  • Income Support (jövedelemtámogatás)
  • Working Tax Credit (jövedelem kiegészítő támogatás)
  • Income-based Jobseeker’s Allowance (jövedelem-alapú álláskeresők juttatása)
  • Income-related Employment and Support Allowance (jövedelemhez kapcsolódó foglalkoztatási és támogatási támogatás)

  Az alábbi linken bővebb tájékoztatás, az igényléshez szükséges feltételek és kritériumok, illetve maga az igénylés lehetősége is megtalálható: https://www.gov.uk/universal-credit

  Universal Credit

  Az Univerzális Támogatás (Universal Credit) a munkavállalók vagy munkanélküliek számára nyújtott ellátások kombinált juttatása.

  Bárki igényelheti, aki jogosult lehet rá, ebbe az Egyéni Vállalkozók (Self-Employedok) is beletartozhatnak.


  Hogyan igényelhetem?

  Universal Credit

  ESA támogatás Egyéni Vállalkozóknak (Self-Employed)

  Az Egyesült Királyság hozzávetőleges ötmillió Egyéni Vállalkozóját (Worker & Self-Employed) indokoltan aggasztja, mi történik jövedelmükkel amennyiben a koronavírus miatt megbetegednének.

  A szabadúszók (Worker/Freelancer) és az Egyéni Vállalkozók (Self-Employed) nem rendelkeznek olyan munkáltató biztonsági háttérrel mint egy Alkalmazott, amely biztosítaná számukra a táppénzt a megbetegedés idejére.

  A kormány különleges intézkedéseket jelentett be annak érdekében, hogy pénzügyi támogatást nyújtsanak a szabadúszók (Worker/Freelancer) és az Egyéni Vállalkozók (Self-Employed) a vírus által fertőzőtt és lebetegedett tagjai számára.

  Jövedelemtámogatási tervezet:

  A Parlamenti képviselők és a kereskedelmi valamint érdekvédelmi szervezetek felszólították az Államot a szabadúszók (Worker/Freelancer) és az Egyéni Vállalkozók (Self-Employed) törvényes betegbiztosításának fizetésére, melyre a kormány úgy döntött, hogy támogatást nyújt a a támogatási (Benefit & Universal Credit) rendszerén keresztül.

  Az Új támogatás elnevezése: „Új stílus” (New Style) ESA

  Az „új stílusú” ESA igényléséhez előreláthatólag az alábbi feltételekkel rendelkeznie kell:

  • alkalmazottként (PAYE) dolgozott vagy Egyéni Vállalkozó (Self-Employed) volt,
  • elegendő társadalom biztosítási (National Insurance) járulékot fizetett az elmúlt 2–3 évben – a National Insurance Credit szintén bele számít.

  Az alábbi linken bővebb tájékoztatás, az igényléshez szükséges feltételek és kritériumok, illetve maga az igénylés lehetősége itt található: https://www.gov.uk/employment-support-allowance/eligibility

  ESA támogatás

  Az Egyéni Vállalkozók (Self-Employed) nem rendelkeznek olyan munkáltató biztonsági háttérrel mint egy Alkalmazott, amely biztosítaná számukra a táppénzt a megbetegedés idejére.

  Az „Új stílus” (New Style) ESA igénylésének tervezett feltétele:

  -alkalmazottként (PAYE) dolgozott vagy Egyéni Vállalkozó (Self-Employed) volt,

  -elegendő társadalom biztosítási (National Insurance) járulékot fizetett az elmúlt 2–3 évben

  -a National Insurance Credit szintén bele számít.


  Hogyan igényelhetem?

  New Style ESA