Mit jelent az IR35?

Bizonyára Önök is értesültek róla, hogy az Adóhatóság 2020. Áprilistól egyre szigorúbb és egyértelműbb szabályozásokat alkalmaz, hogy immáron mindenkit, akik a kérdéses szektorokban dolgoznak bevonjanak az IR35 szabálya alá.  Ennek elérése érdekében több, a főbb szakmai területekről származó multinacionális céggel és ügynökséggel folytattak hónapokon át tartó tárgyalásokat. A végül megkötött megállapodások réven pedig, immáron egységesen, egy-egy szakmára vonatkozóan, precedens joggal bíróan alkalmazhatják az IR35-öt.

Mielőtt az újkeletű megállapodásokra rátérnénk, néhány mondatban összefoglaljuk a rendszer lényegét:

Az IR35 azaz más néven “off-payroll working” egy jogszabály melyet az HMRC azon munkásokkal szemben vezetett be, akik egy közvetítő cégen keresztül dolgoznak, holott alkalmazottnak kellene lenniük. A közvetítő cég alatt itt nem ügynökséget, tehát Agencyt kell érteni, hanem általában a munkások saját tulajdonában lévő LTD-jeiket vagy self-employed státuszukat. A rendszer konkrétan azt jelenti tehát, hogy ha valaki egyidőben (huzamosabb ideig) egy cégnek vagy ügynökségnek (munkaadónak) dolgozik szellemi vagy fizikai munkát szolgáltatva, szerszámok vagy eszközök nélkül, akkor annak a személynek alkalmazottnak kellene lennie a PAYE rendszer keretein belül. Innentől kezdve teljesen mindegy, hogy egyéni vállalkozóként vagy Ltd-n keresztül végzi a munkát, a feladata illetve a rendszeresen, ugyannak a fővállalkozónak végzett munka miatt kell bevonni az IR35 alá. Az HMRC elképzelései alapján ugyanis, ezek a magánszemélyek csak azért léptek vállalkozói státuszba, hogy elkerüljék az alkalmazotti státusszal együtt járó költségeket. Az alkalmazottként foglalkoztatott személyek szinte alig tudnak költséget elszámolni, némi céges utazás es ruhamosás terítésen kivül. A munkába járás, utazás sem elszámolható költség. Az egyéni vállalkozók vagy Ltd-k nagyon sok mindent elszámolnak, vannak akik feleségüket, párjukat, ismerősüket jelentik be alkalmazottként, csak hogy költséget generáljanak. Továbbá a könyvelési díj, utazás, telefonszámla, ruházat szinten elszámolható költség melyekkel a bevételt tudja redukálni. Az adó amit a sok költség leszámítása után fizet a vállalkozó vagy cég tulajdonos, csupán töredéke annak, amit alkalmazottként fizetne. Mivel az utóbbi években bevett szokás volt, hogy bizonyos szakterületeken vállalkozóként foglalkoztatnak embereket, ahelyett hogy alkalmazottként vennék fel őket, az HMRC próbálja ezt minél szélesebb körben visszaszorítani, annak érdekében, hogy ne essenek el, az ezen emberek után alkalmazottként beszedhető adótól.

Maga a rendszer nem újkeletű tehát, azonban a  korábbi évekhez képest jelentős szabályozásokra kerül most sor, melynek révén könnyedén behatárolható lesz, kire is vonatkoznak a szabályok. Ezidáig egyszerűen a munkát felvállaló személy (vagy abbak LTD-jének) felelőssége volt, hogy alkalmazza-e az IR35-öt vagy sem. A példa kedvéért, ha egy alvállalkozó azt mondta a fővállalkozónak vagy ügynökségnek, hogy nem hajlandó alkalmazottként (PAYE-ként) dolgozni, csupán az LTD-n keresztül, a fővállalkozó nem tudott mit tenni, hiszen kényszeríteni nem tudta a munkát felvállaló személyt. Ilyen esetben egy esetleges ellenőrzés során a fővállalkozó ezzel mosta kezeit, az alvállalkozó pedig elmondhatta indokait.

Jelentős különbség, hogy 2020. áprilisától gátat szabva a kifogásoknak az HMRC kimondja, hogy a fővállalkozó és az ügynökség felelőssége, hogy bevonja az addig alvállalkozóként dolgozó személyt a PAYE alá, ergó nem adnak neki munkát másképp csak ha alkalmazottá válik. Ezt a rizikót pedig nem fogják felvállalni a jelen esetben nagyon is az HMRC szeme előtt lévő multik és agencyk.

Az egyik ilyen nagy szakmai csoport, amelynél a főbb piacvezető vállalatokkal és közvetve az ügynökségekkel is meg tudtak állapodni, a hivatásos gépjárművezetők csoportja. Azon belül is azok a cégek első körben ahol 50 főnél több az alkalmazottak száma vagy az éves bevételük £10.2 millió felett van. Ha tehát valaki a saját tulajdonában lévő LTD-jén keresztül, akár Agency- n keresztül is, de ilyen cégnek dolgozik az érintett lesz. Ennek értelmében több ügynökség, melyek összesen több ezer dolgozónak biztosítanak munkát, már bejelentette, hogy 2020. április 6-tól csak és kizárólag az IR35 szabály értelmében, azaz Alkalmazottként (PAYE) fogja foglalkoztatni, a jelenleg LTD-n keresztül náluk dolgozókat. Többek között fontos szigorítás eredményekent ugyanis az Ő felelősségük is ezentúl, hogy a náluk dolgozókat megfelelő csoportba sorolja. Elképzelhető, hogy bizonyos ügynökségek továbbra is fognak tudni olyan céghez közvetíteni, akik jelenleg még nem esnek az 50 fő feletti alkalmazottal és £10.2 millió éves bevétellel rendelkezők csoportjába, de őszintén szólva ebben a szektorban azért nem ezekből a cégekből van több.

Ezen túlmenően pedig ez csupán az első lépés megtétele az HMRC álláspontja szerint. Terveik szerint ugyanis, egyrészt más szakmai területekre is kiterjesztik a szigorúbb vizsgálati rendszert (kiemelten például az építőipar, informatikai, média, adminisztráció, orvostudomány területén dolgozókra) másrészt mivel nagy cégeknél precedens értékkel alkalmazásra kerül, kisebb cégek sem fogják tudni sokáig elkerülni annak bevezetését.

Őszintén szólva, azoknál a nagy cégeknél és ügynökségeknél, ahol eddig bejelentették bevezetését, nem adtak lehetőséget kiskapukra. Egyértelműen közölték a náluk, jelenleg LTD-ként dolgozókkal, hogy 2020. április 6-tól alkalmazottnak kell lenniük. Nyilván vannak területek ahol ez árnyaltabb, ennél összetettebb és maga az IR35 sem ennyire egyértelűen alkalmazható. Azoknál azonban, akik egy, a saját tulajdonukban lévő, általában egyszemélyes LTD-n keresztül, folyamatosan egy cégnek vagy ügynökségnek számláznak, dolgoznak, ott rendszeresen olyan munkát végeznek, amit alkalmazottként is el lehetne végezni, nehéz kibúvót találni a rendszer alól, főleg ha az ügynökség vagy a nagyvállalalt nem együttműködő, hanem kiköti, hogy csak alkalmazottként foglalkoztat.

Mindezek ellenére mivel a rendszer kialakulása még folyamatban van, mi egyenlőre nem javasoljuk elhamarkodott lépések megtételét. Senki se zárja be egyenlőre cégét emiatt! Még a bevezetésben élen járó multik és ügynökségek sem álltak elő konkrét ajánlatokkal, arra vonatkozóan, hogy milyen bérezésre számíthatnának abban az esetben, ha valóban PAYE-ként kellene a továbbiakban tovább dolgozni. Ezen túlmenően, bizonyos ügynökségek a bevezetés esetleges elhalasztását is rebesgetik, hiszen annyira kiforratlan meg a rendszer és félő, hogy az elhamarkodottságukkal komoly károkat okozhatnak.

Amíg nem születik meg a végleges megállapodás addig is az esetleges meglepetések elkerülése érdekében érdemes az alábbi kérdőívet kitölteni.

https://www.gov.uk/guidance/check-employment-status-for-tax

Ezen túlmenően egyenlőre arra kérünk minden kedves Ügyfelünket, hogy amikor kapnak majd konkrét fizetési ajánlatot, akkor vegyék fontolóra a kérdést részletesebben és tájekoztassanak minket a fejleményekről, annak érdekében, hogy ki tudjunk dolgozni javaslatokat az Önök számára.

Tippek & Tanácsok

Az IR35 új időpontja: 2021. április 6.

Kérjük vegyék fel a kapcsolatot jelenlegi munkaadóikkal, ügynökségeikkel, hogy tisztázzák a jelenleg kialakult pozitív helyzetet és továbbra is munkát vállalhassanak ugyanabban a minősítésben, mint eddig.