Az Áfa (VAT) regisztráció megszüntetése

A VAT regisztráció megszüntetésére csak abban az esetben van lehetőség ha egy vállalkozás még a megszüntetés pillanatában illetve ahhoz képest a közeli jövőben sem éri el várhatóan a VAT határt, azaz a jelenlegi £83,000 – ot.

A megszüntetést követően általában 1 évig nincs lehetőség a VAT regisztráció újbóli elindítására, hacsak a cég nem éri el időközben az összeghatárt és ezáltal újból indokolttá válik az igénylés.

A másik eshetőség, ha a cég végleges megszünése miatt merül fel a VAT regisztráció törlésének gondolata.

Mindkét esetben el kell még készíteni a folyamatban lévő periódusra eső bevallásokat és a vállalkozás végleges megszűnése esetében, esetleges még egy periódusra vonatkozó nullás bevallást.

Egy LTD megszüntetése esetében ugyanis bizonyítani kell, hogy a cég utolsó három hónapja nullás, amihez előfordul, hogy kérik a felszámolási procedura alatt még a nullás VAT bevallást is.

Kiemelkedően fontos tudni, hogy abban az esetben ha a cég VAT tartalmú vagyont halmozott fel, például bútor, elektronikai berendezések, stb. aminek a kifutási vagy amortizációs ideje még nem érte el a meghatározott időintervallumot, úgy az azon termékekre elszámolt VAT összegek adott esetben visszafizetendőek az adóhatóság részére, az utolsó VAT bevallás alkalmával illetve azzal egyidejűleg!

Miért van ez? Az adóhatóság már egyszer mint kiadás a VAT – t visszafizette, (de ténylegesen vagy nem lett felhasználva az amortizáció időtartamáig vagy a termék raktárkészleten maradt).

A VAT összegét pedig minden esetben a végfelhasználó kell, hogy megfizesse, ebben az esetben pedig a vállalkozás lesz az akinek a birtokában maradnak ezek a berendezések vagy áruk.