Workplace Pension

Workplace Pension
illetve
Automatic Enrolment

Mit jelent a Workplace Pension?

– Az Angol állam által bevezetett nyugdíj-kiegészítő hozzájárulás, mely az alkalmazott havi béréből kerül levonásra, illetve ezzel egyidejűleg a munkaadónak is kötelező bizonyos %-ot befizetnie egy nem állami, de legalább állam által támogatott nyugdíjalapba.

Mit jelent az Automatic Enrolment?

– Maga az Automatic Enrolment azt a folyamatot jelenti, amikor a bérszámfejtéssel egyidőben a Payroll rendszerünk elemzi mindazon alkalmazottak életkorát, jövedelmét, akiket a rendszerbe be kell jelenteni. Ügyfeleinknek ezzel nincs teendője, hiszen a Payroll rendszerünk automatikusan jelzi, hogy mely alkalmazottakat illetően van kötelezettsége, mint munkaadó.

Mikor kell regisztrálnom?

Staging Date: Minden munkaadónak, függetlenül az alkalmazotti létszámtól a Pension Regulator küld (vagy már küldött is) levelet, melyben egy úgynevezett “staging date” elnevezésű dátum található. Ez csupán azt jelenti, hogy vállalkozásának ekkortól kell elkezdenie a regisztrálás előkészületeit, elemezni azon alkalmazottait, akik jogosultak a Workplace Pension regisztrációra, illetve kiválasztani, hogy kinél szeretnének regisztrálni.

– Declaration of Compliance Date: Ez a dátum a legfontosabb, hiszen ez az a pont amikor már készen kell lenni minden előkészületi adminisztrációval és le kell jelenteni a Pension Regulator felé a kötelezettségeket. Erről általában a Pension Regulator újabb levelet küld.

Kit kötelező bejelentenem (Automatic Enrolment)?

– Minden 22 és a mindenkori nyugdíjkorhatár közötti korban lévő alkalmazottat,

– Keresetük meghaladja legalább az éves £10,000-ot (ez a határ a 2016/2017-es adóévre vonatkozik),

– Az Egyesült Királyság területén dolgoznak.

Mikor NEM kötelező a Workplace Pension?

– Amennyiben valaki egyidejűleg cége direktora, valamint bejelentett munkavállalója is egyben, abban az esetben NEM kötelező a Workplace Pensionbe regisztrálnia, azonban KÖTELEZŐ a Pension Regulator-nál a kötelezettség alól felmentést kérnie. Amennyiben valaki elmulasztja beadni a felmentési kérelmét, azonnali bírsággal, illetve napi akár £400-os bírsággal kell számoljon.

– Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az alkalmazottak közül akár csak egy is szeretne élni a Workplace Pensionbe való belépéssel, akkor azt az egy munkavállalót a munkáltató köteles beléptetni. A többi munkavállaló esetében pedig amennyiben ők úgy döntenek, hogy nem szeretnének élni a lehetőséggel, erről őket írásban nyilatkoztatni kell, valamint a Workplace Pension-nél felmentést kell kérni a regisztrálásuk alól.

Mennyibe kerül ez nekem és az alkalmazottaimnak?

– A rendszer úgy van megtervezve az állam által, hogy a regisztrációt követő 3 év alatt évente fokozatosan növekvő % arányokkal kell a nyugdíjalaphoz hozzájárulni, melyet követő években (jelenlegi információink alapján) már nem fog tovább emelkedni a % arány, akkor már stagnálni fog a harmadik év % arányainál a hozzájárulás.- A hozzájárulásnál az állam egy mimimum %-ot állapított meg. Ennél többet is, azaz magasabb %-ot is lehet fizetni (akár minden alkalmazott után különböző % arányban), azonban a döntést megfontolt alapokra kell helyezni, elkerülve az esetleges diszkriminációt.

– Az alábbi táblázatban feltüntettük az évente emelkedő minimum % arányt, illetve az is látható, hogy amennyiben Ön 1%-ot szeretne fizetni, mint munkaadó,  akkor 2 %-ot kell fizetni, mint munkavállaló. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók mindig többet fizetnek be saját nyugdíjalapjukba, mint a munkaadó.

– Ez egyben azt is jelenti, ha már az első években magasabb %-ot adunk, mint a minimum (pl. 6%), akkor három év múlva 9% lesz belőle, ez pedig egy £1,000-os Bruttó fizetésnél £90 a törvény által előírt £30 helyett.

Date Employer minimum contribution Total minimum contribution
Before 05/04/18 1% 2% (including 1% staff contribution)
06/04/18 – 05/04/19 2% 5% (including 3% staff contribution)
06/04/19 onwards 3% 8% (including 5% staff contribution)

A fenti táblázatban szereplő pár % lesz majd a nyugdíj, amikor valaki eléri a nyugdíjkorhatárt?– Nem, ez csak nyugdíj- kiegészítés. Természetesen nem a táblázatban szereplő % az amit fog kapni valaki, hiszen eleve vonják fizetéséből az alapnyugdíjat, ez csak kiegészítés, ami a jelenlegi tervek szerint később hozzáadódik az alapnyugdíjhoz.

Mennyi most az alapnyugdíj?– Jelen adóévben £119.30/hét, ami természetesen minden évben minimális mértékben ugyan, de növekszik. Tehát a fenti táblázatban lévő % elméletileg az alapnyugdíjhoz jön majd hozzá.

Mennyi nyugdíjat fogok kapni Angliából?– Ezt a legnehezebb jelenleg megmondani, mivel több tényezőtől is függ, hogy mennyi lesz majd az akkori nyugdíj összege.
Ilyenek például:
A, amikor majd valaki eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor mennyi lesz a törvény szerint előírt aktuális korhatár? (A jelenlegi informaciók szerint az Angol kormány a nyugdíjkorhatár 70 éves korig történő felemelését tervezi.)B, létezni fog-e még nyugdíjrendszer? (Bár ez kissé pesszimista szemléletnek tűnhet, de a jelenlegi törvénymódosítási tervezeteket figyelembe véve ennek lehetőségét sem zárhatjuk ki.)

C, milyen finanszírozási és politikai megállapodások lesznek majd az akkori országok között, stb.

Honnan tudom ellenőrizni, jelenleg mennyi ‘’szolgálati’’ nyugdíj évem van Angliában?– Mindenki aki rendelkezik NI, azaz National Insurance számmal, regisztrálhat online az angol adóhatóság rendszerébe, hogy betekintést nyerjen az adózóról nyilvántartott adatokról, eddig befizetett adóról, nyugdíjjogosultságról, elméleti, azaz jövőbeni nyugdíj összegről.

Ezen a linken lehet regisztrálni: https://www.gov.uk/personal-tax-account

Melyik Pension Provider-t érdemes választani?– Mi azt javasuljuk, hogy érdemes az egyes Pension Provider-ek oldalán tájékozódni és az ott található információk alapján választani.

– Érdemes megnézni, hogy kinél mennyi a kezelési költség, ami a befizetett összeget tovább fogja csökkenteni.

Mi történik, ha idő közben, mégis más Pension Providert szeretnék választani?– Mint minden más ügyintézés, ez is újabb adminisztrációval jár, ezért megfontoltan kell a lépéseket meghozni, majd minden ilyen döntésről az alkalmazottak engedélyét is kell kérni.

– A váltás maga nem bonyolult, hasonló mintha valaki bankot váltana, csak itt vinnie kell az alkalmazottak “alszámláját” is.

Mennyibe kerül az ACS Liberty Group Ltd-nél a Workplace Pension ügyintézés?– Cégünk csupán a saját cégében direktorként és egyben bejelentett munkavallalóként is tevékenykedő Ügyfelek regisztrációja alóli felmentés és jegyzőkönyv Pension Regulator fele törtenő elkészítésben és beküldésében tud segítséget nyújtani, mely DÍJMENTES!

– Ha a direktor szeretne élni a nyugdíj- kiegészítés lehetőségével, vagy a cégben alkalmazottak is vannak (függetlenül attól, hogy az alkalmazottak esetében nemleges lejelentésről lenne- e szó, vagy pedig regisztrálni szeretnének a kiegészítő nyugdíj szolgáltatásra), abban az esetben cégünk nem tud segítséget nyújtani ezen folyamat lebonyolításában. Ilyen esetben nyugdíjtanácsadással foglalkozó cégektől tudnak konkrét segítséget kérni.

Mit kell tennem, ha az ACS Liberty Group Ltd-t szeretném megbízni a direktori felmentés ügyintézésével?– Csupán egy e-mail konfirmáció elegendő részünkre, onnantól kezdve az adminisztrációt és minden egyebet már Mi intézünk.

A Workplace Pension-be történő belépés minden munkaadónak és munkavállalónak saját döntése és felelőssége.

Néhány tény közléssel azonban szeretnénk érzékeltetni ezen döntés súlyát:

– Érdemes megállni, és elgondolkozni egy kicsit akár a Magyarországon történt változtatásokról, ahol már a magánnyugdíjpénztárak államosítása előtt is irreálisan magas TB összegeket, nyugdíjhozzájárulásokat vontak le az alkalmazottaktól illetve fizettetek be a munkaadókkal, majd a legtöbb intézet, ahol ezen összegeket kezelték, ellobbizta azt és hosszú adminisztratív illetve költséges utána járás volt az ára annak, hogy azon alkalmazottak, akiktől már levonták, megtudják menteni azt, ami nekik alapvetően már járt egyszer és egykor biztonságban tudták. (És sajnos nem a mi országunk erre az egyetlen példa.) Véleményünk szerint ezen történtek óvatosságra intenek.- Abban az esetben, ha egy privát nyugdíjintézet csődbe megy, jó esetben az állam átvállalja a terheket, azaz a nyugdíjfizetést, de az aktuális egyenleget megadóztatják, történt ez 2 éve Angliában (és korábban Magyarországon is).

– Eme nyugdíjnak elméletileg adómentesnek kellene lennie, legalább is azért vonják az alkalmazotti fizetésből, mert az állam pontosan a fenti okok miatt adómentességet ad rá, de a jövőre nézve, nem garantált hogy ez így is marad, mivel előre nem tudhatjuk milyen törvény módosításokat fognak hozni a jövőben ami felül írhatja ezt, mellyel akár adókötelessé is válhat.

– Az elmúlt 4 évben Anglia egy “nyugdíj reformon” ment/megy keresztül ami még mindig nincs letisztázva, ennek következménye, hogy szinte minden évben valami váratlan hír éri azokat, akik részére az előző évben valami pozitívumot beharangoztak, így most mégis adózniuk kell azon összeg után, amit 30 év alatt megspóroltak és hittek az állam javaslatának, illetve abban sem lehetünk biztosak, hogy amennyiben lezajlik a Brexit, az pontosan milyen hatással lesz a jelenleg érvényben lévő szabályokra.

– Személyes meglátásunk illetve tapasztalataink és a jelenlegi képlékeny helyzet miatt nem bízunk sem az angol sem más nyugdíjrendszerben, ettől függetlenül mindenkinek saját magának kell eldöntenie azt, hogy akar-e regisztrálni, illetve a fizetéséből még többet (a jelenlegi Brexit helyzet küszöbén) áldozni, és kockáztatja-e fiztése bizonyos %-át.

– Gondolnunk kell arra is, ha valóban megvalósul a Brexit akkor anglia már NEM lesz az EU tagja, így elképzelhető, hogy az itt megdolgozott jövedelemért az anya országban is kell majd adózni, nem beszélve a nyugdíjról, amit majd akár annak egyösszegben vagy részletekben való kivételénel adóztatnak meg.

– A befizetett összeget tovább fogja csökkenteni a nyugdíjpénztárak által levonásra kerülő kezelési költség is.
Így viszont jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért is volt kötelező a Workplace Pension, illetve hogy valóban az alkalmazottak érdekében történt-e ez a változtatás.

Help