Munkavállalói vízum

Mindazok, akik 2021. január 1-e után kívánnak letelepedni, vagy tartós munkát vállalni az Egyesült királyságban, az Európai Unióból érkezve ugyanazon vízumszabályokkal találják magukat szemben, mint a nem uniós munkavállalók.

Az Egyesült Királyság új bevándorlási politikájának része a 2020. július 13-án bemutatott pont alapú bevándorlási rendszer, mely 2021. január 1-jétől lépett hatályba. A kormány célja egy olyan rendszer működtetése, melyben előnyt élveznek a hiányszakmák specialistái, magasan kvalifikált szakemberek, kutatók, mindazok, akik a kormány szerint aktívan hozzájárulnak az ország gazdaságához. A vízumtípusok többek közt a következőek:

Student visa: Diákvízumot igényelhetnek, akik beszélnek angolul, igazolni tudják, hogy beiratkoztak valamely felsőoktatási intézménybe, továbbá rendelkeznek annyi anyagi fedezettel, amely elegendő a képzés és a lakhatás költségeire. (Akik 2021 után végeznek az Egyesült Királyság valamely egyetemén, további két év moratóriumot kapnak, mely idő alatt munkát kereshetnek és dolgozhatnak az ország területén.)

Global talent visa: A vízum lehetővé teszi a magasan képzett tudósok és kutatók számára, hogy állásajánlat nélkül jöhessenek az Egyesült Királyságba.

Skilled worker visa: Valószínűleg ez a legtöbbeket érintő, a szakképzett munkavállalók számára létrehozott vízum. A sikeres pályázathoz mintegy 70 pontot kell megszerezni, mely a kötelező és megszerezhető kritériumokra adott pontok összegéből adódik.

A kötelező kritériumok:
• állásajánlat egy jóváhagyott munkáltatói szponzortól (20 pont);
• a meghirdetett állásnak meg kell felelnie egy minimális készségszintnek („A level” vagy azzal egyenértékű képesítés) (20 pont);
• a munkavállalónak középszinten kell tudnia angolul (10 pont).

További 20 pont szerezhető a következő kritériumokból (a teljesség igénye nélkül):
• a munkaadó garantálja, hogy az évi fizetés meghaladja majd az 25 600 fontot (20 pont);
• az évi fizetés eléri a 20 480 fontot és a munkavállaló az oktatási vagy egészségügyi szektorban lesz foglalkoztatva (20 pont);
• A munkavállaló frissen végzett (20 pont);
• A munka a MAC (Migration Advisory Committee) által kijelölt hiányszakmák egyike (20 pont)*.

* A hiányszakmákról szóló angol nyelvű tájékoztató elérhető ittA folyamatosan változó információk feltöltése illetve módosítása miatt, legyenek kedvesek 2-3 naponta ellátogatni erre a menüpontra.