Munkavállalói vízum

Mindazok számára, akik 2021. január 1-e után kívánnak letelepedni, azokra a jelenleg is zajló tárgyalási folyamatok eredményeként kialakuló bevándorlási politika lesz érvényes, mely megállapodás hiánya esetén annyit jelent, hogy az Európai Unióból érkezőkre ugyanazon vízumszabályok vonatkoznának, mint a nem uniós munkavállalókra.

Az Egyesült Királyság új bevándorlási politikájának része lesz a 2020. július 13-án bemutatott pontalapú bevándorlási rendszer, mely a már korábban említett 2021. január 1-jétől lépne hatályba. A kormány célja egy olyan rendszer, melyben előnyt élveznek a hiányszakmák specialistái, magasan kvalifikált szakemberek, kutatók, mindazok tehát, akik a kormány szerint aktívan hozzájárulnak az ország gazdaságához. A várható vízumtípusok 2021-től többek közt a következők lesznek:

Student visa: Diákvízumot igényelhetnek majd mindazok, akik tudnak beszélni angolul, igazolni tudják, hogy beiratkoztak valamely felsőoktatási intézményhez, továbbá rendelkeznek elég anyagi fedezettel mely lefedi a képzés költségeit és a lakhatási költségeket is. (Mindazok, akik 2021 után végeznek az Egyesült Királyság valamely egyetemén, további két év moratóriumot kapnak mely idő alatt munkát kereshetnek és dolgozhatnak az ország területén.)

Global talent visa: A vízum lehetővé teszi a magasan képzett tudósok és kutatók számára, hogy állásajánlat nélkül jöhessenek az Egyesült Királyságba.

Skilled worker visa: Valószínűleg a legtöbbeket érintő, a szakképzett munkavállalók számára létrehozott vízum. A sikeres pályázathoz mintegy 70 pontot kell megszerezni mely a kötelező és megszerezhető kritériumokra adott pontok összegéből adódik. A kötelező kritériumok között szerepel az állásajánlat egy jóváhagyott munkáltatói szponzortól (20 pont); a meghirdetett állásnak meg kell felelnie egy minimális készségszintnek („A level” vagy azzal egyenértékű képesítés) (20 pont); továbbá a munkavállalónak tudnia kell angolul középszinten (10 pont).
További 20 pont szerezhető a következő kritériumokból (a teljesség igénye nélkül):
• A munkaadó garantálja, hogy az évi fizetés meghaladja majd az 25 600 fontot (20 pont).
• Az évi fizetés eléri a 20 480 fontot és munkavállaló az oktatási vagy egészségügyi szektorban lesz foglalkoztatva (20 pont).
• A munkavállaló frissen végzett (20 pont).
• A munka a MAC (Migration Advisory Committee) által kijelölt hiányszakmák egyike (20 pont)*

 

* A hiányszakmákról szóló angol nyelvű tájékoztató elérhető ittA folyamatosan változó információk feltöltése illetve módosítása miatt, legyenek kedvesek 2-3 naponta ellátogatni erre a menüpontra.