FAQ

Frequently Asked Questions

Gyakran feltett kérdések megválaszolásával szeretnénk segítséget nyújtani az új vámoltatási szabályokban való eligazodáshoz.

Ajándékot küldenek (számla nélküli küldemény) Magyarországról Angliába, ki dönti el, hogy ez most mekkora értékű?
https://www.gov.uk/government/publications/notice-143-a-guide-for-international-post-users/notice-143-a-guide-for-international-post-users
Itt két értékhatárt kell figyelme venni (39 GBP és 135 GBP).
Fontos, hogy a feladó rögzítse még a feladáskor (futár weboldalán, fuvarlevélen, export nyilatkozaton stb.), hogy ez kis értékű (39 GBP alatti) ajándék. Az Egyesült Királyságba érkezéskor az HMRC (adóhatóság) útmutatásai alapján az éppen szolgálatban lévő vámos dönti el az adott küldemény értékét. Ha kisértékűnek ítélik (39 GBP-ig), akkor extra díj megfizetése nélkül beengedik a küldeményt.
Ha a vámolást végző úgy látja, hogy szerinte ez 39 GBP-nél nagyobb értékű ajándék, akkor kiszabja az áfát/VAT-ot. Másik fontos értékhatár: 135 GBP alatt a küldő, míg a fölött a fogadó fél kell, hogy fizesse az áfát/VAT-ot.

Egyedi/ saját készítésű ajándék értekét ki állapítja meg?
Erre alapvetően a korábban leírtak vonatkoznak, azzal a nehezítéssel, hogy a vámtiszt nem tudja katalógus alapján az értéket megállapítani, és teljesen az aznapi jó- vagy rosszkedvén múlik, hogy ő abba a kézműves dologba mekkora értéket lát bele. Ennél pontosabbat jelenleg mi sem tudunk.

Az EU-ban/Magyarországon áfás számlára vett árukat szeretnék behozni a UK-ba. Akkor most kétszer kell megfizetem az áfát/VAT-ot?
Nem, mert az áru EU-ból történő kilépésének igazolásával a számlamásolat ellenében a vásárlás helye szerinti adóhatóság visszafizeti az áfát. Ezt persze igényelni kell. Áfa-visszaigénylést interneten, vagy az adott kilépési ponton személyesen lehet megtenni. EU-szinten egységesen 175 EUR-ban szabályozzák azt a minimális értéket, ami fölött foglalkoznak áfa-visszafizetéssel. Ez alatti sajnos nem. FIGYELEM! Az EU kilépés limitje 175 EUR míg a UK VAT-fizetés alsó határa 135 GBP. A kettő független egymástól a két fél maga határozta meg a számokat.
Speciális eset lehet, ha a két határ közé esel. Jelenleg 135 GBP az 150 EUR. Ha valaki 160 EUR értékű árut vesz az EU-ban és hozná a UK-ba akkor sajnos nem tudja vissza igényelni az ÁFÁ-t az EU-s országban, de mégis kivetik rá a VAT-ot. Ezt a speciális helyzetet érdemes elkerülni. Pl. több számla összevonható, hogy elérje a 175 EUR értéket.
NAV linkEU link

Mit jelent a 1500 GBP/1000 kg limit?
https://www.gov.uk/guidance/bringing-commercial-goods-into-great-britainin-your-baggage.
Vállalkozóként az Egyesült Királyság repterére/határára érkezésekor be kell vallani, hogy mekkora érték van a bőröndben/autóban. (Ez nem vonatkozik olyan fuvarozókra, akik más személyek dolgait szállítják.) A bevallást meg lehet tenni szóban (ha nincs vámolni való és nincs nagy értékű cikk), egyszerűsítve online, vagy tételesen helyben. Az 1500/1000-es értékek arra vonatkoznak, hogy ha a behozni kívánt dolgok értéke meghaladja az 1500 GBP-ot vagy súlya az 1000 kg-ot, akkor mindenképp tételes bevallást kérnek a határon. Persze meg lehet próbálni eltitkolni az értékeket, de ha esetleg a vámos úgy látja, hogy mégis átlépi a bevinni kívánt holmik összértéke az 1500 GBP-t, akkor tételes bevallásra fog ott helyben kötelezni.

A UK-ban van egy LTD-m, nem VAT-os. Az új vámolások miatt EORI-számot kellett igényelnem. Emiatt akkor VAT-os kell, hogy legyen az LTD-m is?
https://www.gov.uk/vat-registration/when-to-register 
https://www.gov.uk/guidance/vat-imports-acquisitions-and-purchases-from-abroad
A jelenlegi jogszabályok szerint nem. Kis forgalmú (85000 GBP alatti) cégeknek továbbra sem kell a VAT körbe regisztrálni, de az importalt arura esetlegesen fizetendő áfát ettől függetlenül meg kell fizetnie.

Magánszemélyek Egyesült Királyságba érkezésekor mit szükséges elvámolni és mit nem?
Ezt a következő linken lehet ellenőrizni: https://www.gov.uk/duty-free-goods/arriving-in-Great-Britain


Fontos!


A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.


Copyright ACS Liberty Group 2021.


Export

Az oldal szerkesztés alatt.


Import

Áruszállítás ügyintézésének lépései magánszemélyek számára

Csomagfogadás esetén jó tudni

2021. január 1-jétől amennyiben az Egyesült Királyságba bárki csomagot kíván fogadni vagy országon kívülre csomagot szeretne feladni, jó tudni, hogy a csomag/küldemény vámkezelési eljárás alá esik – akár új, akár használt tárgyakról van szó.

Csomagküldéshez igénybe vehető:

– állami postaszolgálat
– nagyobb csomagküldő/szállítmányozó cég
– kis fuvarcég, illetve
– bárki saját maga is hozhatja-viheti az árut

Alapvetően a hatóságok minden árut (újat és használtat is) úgy tekintenek, hogy a címzett megvette/fizetett érte, ezért számlát kérnek mellé. Abban az esetben nem kérnek a küldemény mellé számlát, ha ajándékként van feladva és értéke nem haladja meg a £135-ot.

£135 alatti érték esetén van lehetőség ajándékozásról nyilatkozni. Ha ilyen angol nyelvű ajándékozási nyilatkozattal küldenek csomagot magánszemélynek az EU-ból a UK-ba, akkor nem kell sem vámot, sem VAT-ot (áfát) fizetni.

Ajándékozási nyilatkozat hiányában viszont vám és VAT fizetési kötelezettség van.

Amennyiben a csomag £135 alatti, akkor a VAT-ot a küldő félnek kell megfizetnie, amihez HMRC-nél előbb regisztráció szükséges. Ezek hiányában az árut a határról visszafordítják (illetve a fuvarozók eleve el sem viszik). Kivétel, ha ajándékozási nyilatkozattal £39 érték alatti az áru. Ekkor senkinek nem kell VAT-ot fizetnie.
Ajándékozási nyilatkozat hiányában a feladónak áfás angol nyelvű számlat kell készítenie.

Amennyiben a csomag £135 feletti értékű és a címzett magánszemély:
– Nem kell a VAT-ot feltüntetni az angol nyelvű számlán, mert azt az Egyesült Királyságba érkezéskor állapítják meg és szedik be a címzettől.
– A címzett ilyen esetben először nem kapja meg a csomagot, csak egy fizetési felszólítás érkezik a HMRC-től részletezve, hogy mennyit és miért kell fizetnie.
– A díjak megfizetése után szabadítja fel a vám a csomagot és teszi elérhetővé/küldi ki a címzettnek. (Amennyiben 21 napig nem történik befizetés, akkor a csomagot visszaküldik a feladónak.)

Az Egyesült Királyságba belépő áru vámolásának jogszerűségéért és esetleges megfizetésért a címzett felel, ezért érdemes az ajándék küldőjével az ilyen küldeményekről egyeztetni, mielőtt a küldő azt feladja.

Javasoljuk nemzetközi futárok/szolgáltatók igénybevételét, akik mindezekkel tisztában vannak, és segítenek a dokumentumok elkészítésében.

Utazás esetén jó tudni

Magánszemélyek Egyesült Királyságba érkezésekor jelezni kell, hogy van-e elvámolnivaló a csomagban vagy nincs. Hogy mit szükséges elvámolni és mit nem, azt az alábbi linkeken lehet ellenőrizni:
https://www.gov.uk/duty-free-goods
https://www.gov.uk/duty-free-goods/arriving-in-Great-Britain
https://www.gov.uk/duty-free-goods/declaring-goods


Fontos!


A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.


Copyright ACS Liberty Group 2021.


Export

Az oldal szerkesztés alatt.


Import

Árubehozatal ügyintézésének lépései fuvarozóknak

Amennyiben fuvarozóként kell árut behozni az Egyesült Királyságba, bármilyen csomag felvétele és szállítása előtt érdemes áttanulmányozni az alábbi linkeket.

0. Kérjük, olvassa el a Vállalkozóknak oldalon leírtakat, majd csak azután folytassa az alábbi lépésekkel.

1. Elsőkent, hogy egy fuvarozó jogosultságot szerezzen a következő lépésben részletezett összesítő nyilatkozat megtételére, regisztrálnia kell a HMRC rendszerébe: https://www.gov.uk/guidance/register-to-make-an-entry-summary-declaration-in-great-britain

2. Fuvarozói belépési összesítő nyilatkozat megtételének leírása: https://www.gov.uk/guidance/making-an-entry-summary-declaration

3. Érdemes tisztázni a címzettel, hogy az Egyesült Királyágban van-e vámáru nyilatkozat megtételére kijelölt/szerződött szakembere, azaz ki intézi a vámolást: https://www.gov.uk/guidance/how-hmrc-will-introduce-the-customs-declaration-service

Jobb, ha a határra érés időpontjára az összes címzett összes csomagjának a vámolási folyamata elkezdődött, hiszen, ha csak egyetlen csomag is kétséges státuszú, az egész járművet/rakományt a határon fogják az ügyek tisztázásáig.

4. A korábban CHIEF-nek, most már CDS-nek hívott VÁM-bejelentő megismerése és használata.

5. A Egyesült Királyság határára érkezés előtt érdemes átnézni a járművek beérkezését szabályozó oldalt: Goods Vehicle Movement Service

6. Itt szerezhető meg a jármű belépéséhez szükséges referenciaszám: Get a goods movement reference

 


Fontos!


A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.


Copyright ACS Liberty Group 2021.


Export

Az oldal szerkesztés alatt.


Import

Árubehozatal ügyintézésének lépései vállalkozások számára

1. Bármely áru Egyesült Királyságba való behozatalának ügyintézését érdemes legalább egy héttel korábban megkezdeni, hiszen az átállás átmeneti időszakában adódhatnak kisebb fennakadások.

2. 2021. január 1-től ahhoz, hogy egy vállalkozás legálisan árut hozzon az Egyesült Királyságba, rendelkeznie kell egy úgynevezett EORI-számmal (gazdasági szereplők nyilvántartási és azonosító száma). Ez a speciális szám a HMRC-től igényelhető: Get an EORI number – GOV.UK (www.gov.uk)
Az ACS Liberty Group ügyfelei korábban igényelt EORI-számukat az invoicing rendszerben találják és tudják ellenőrizni.

3. Mielőtt a termék vásárlása megtörténik (és az üzlet létrejön), javasoljuk ellenőrizni, hogy a behozni kívánt áru milyen korlátozás alá esik. (Ez ugyanis nagyban befolyásolja a papírmunkát).
Finding commodity codes for imports into or exports out of the UK – GOV.UK (www.gov.uk)

4. Tekintse meg a kormány tarifatábláit, és gondolja végig, hogy milyen mértékben érintett a kereskedelmi tevékenysége: január 1-től új vámtarifák lépnek életbe importáláskor – ez a UK Global Tariff (Egyesült Királyságbeli globális tarifa). Az importált árukra vonatkozó tarifákat a következő honlapon ellenőrizheti: EU business: taxes and tariffs – GOV.UK (www.gov.uk)

5. Fontos, hogy már az áru kiinduló helyén, az eladó részéről is szükséges egy vámnyilatkozat, melyet a HMRC szabályainak figyelembe-vételével, angol nyelven kell kitöltenie az eladónak, az eladó információi alapján a vevőnek vagy a szállítmányozónak. Ezt érdemes tisztázni az eladóval még a termék megvásárlása és árának átutalása előtt. A vámügyintézéshez igénybe vehető vámügyintéző szakember is, aki megkönnyíti és meggyorsítja a folyamatot.

6. El kell dönteni, hogy kivel történik a szállíttatás. Érdemes a szállítók weboldalait megnézni, mert változó, hogy melyik mekkora részt vállal át a papírmunkából. Ha lehetséges, javasoljuk nagyobb szállítmányozó cégek igénybevételét, mert rendszereik a szállítmányozáson túl képések a teljes vámolási procedúra lebonyolitasara, a részükre korábban megadott információk alapján.

7. Amennyiben a behozatali vámoltatási procedúrát maga a vásárló, a szállító vagy egy megbízott vámügyintéző végzi, ehhez a gov.uk oldalon található részletes tájékoztatás és kitöltendő elektronikus felület. 2021. január 1. és június 30. között, míg az új vámoltatási rendszer kiépül, ezeken a felületeken intézhető a vámoltatás, de csak a már korábban az eladó részéről kiállított export papír alapján.

8. Az áru Egyesült Királyság határára érkezésekor, a vevőnek (vagy vevő nevében valakinek) egy vámáru behozatali nyilatkozatot kell benyújtania, még abban az esetben is, ha egyébként a termék a 0 kulcsos (vámmentesen behozható) áruk körébe tartozik.

9. VAT (áfa) megfizetése:
ezt £135 felett az Egyesült Királyság-beli vállalkozás (fogadó fél), £135 alatt az EU-s eladó (küldő fél) kell, hogy fizesse, – de ez utóbbi a legtöbb esetben problémás. Az EU-s eladók vonakodnak ezt megtenni, ezért inkább £135 fölötti egységekben árulnak. Changes to VAT treatment of overseas goods sold to customers from 1 January 2021 – GOV.UK (www.gov.uk)

10. Az Egyesült Királyság repterére/határára érkezésekor be kell vallani, hogy mekkora érték van a bőröndben/autóban. (Ez nem vonatkozik olyan fuvarozókra, akik más személyek dolgait szállítják.) A bevallást meg lehet tenni szóban (ha nincs vámolni való és nincs nagy értékű cikk), egyszerűsítve online, vagy tételesen helyben. Ha a behozni kívánt dolgok értéke meghaladja az 1500 GBP-ot vagy súlya az 1000 kg-ot, akkor mindenképp tételes bevallást kérnek a határon. Persze meg lehet próbálni eltitkolni az értékeket, de ha esetleg a vámos úgy látja, hogy mégis átlépi a bevinni kívánt holmik összértéke az 1500 GBP-t, akkor tételes bevallást fog ott helyben kérni. https://www.gov.uk/guidance/bringing-commercial-goods-into-great-britainin-your-baggage

11. Ha minden adóteher megfizetésre került, a HMRC-től érkezik egy értesítés, hogy az áru átvehető és innentől szabadon feldolgozható, használható vagy árulható, de csak az Egyesült Királyság területén.

Jó tudni!
Késleltetett vámnyilatkozat benyújtása

Tekintettel a koronavírus-járványra – mely negatívan befolyásolta az előkészületeiket – a kormány rendelete szerint az EU-ból Nagy-Britanniába történő behozatal esetén új, szakaszosan bevezetett határszabályozások léptek életbe. Ezek közé tartozik, hogy a nem szigorúan ellenőrzött áruk esetén a vámnyilatkozatok 2021. június 30-ig késleltethetők.

Vannak olyan árufélék, amelyekre nem alkalmazható a késleltetett vámnyilatkozat.
Ha ellenőrizni szeretné, hogy az importált áruk szerepelnek-e a szigorúan ellenőrzött áruk listáján, látogasson el a következő honlapra: www.gov.uk/guidance/list-of-goods-imported-into-great-britain-from-the-eu-that-are-controlled
Ha az áruk nem szerepelnek a listán, akkor az importnyilatkozatok akár 2021. júliusáig is elhalaszthatók.


Fontos!


A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.


Copyright ACS Liberty Group 2021.


Magánszemélyeknek

Magánszemélyeknek

2021. január 1-jétől amennyiben az Egyesült Királyságba bárki csomagot kíván fogadni vagy országon kívülre csomagot szeretne feladni, jó tudni, hogy a csomag/küldemény vámkezelési eljárás alá esik – akár új, akár használt tárgyakról van szó.

Magánszemélyek számára az áruszállítás ügyintézéséhez hasznos információk a megfelelő almenükben találhatók.


Fontos!


A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.


Copyright ACS Liberty Group 2021.


Fuvarozóknak

Fuvarozóknak

Amennyiben fuvarozóként kell árut behozni vagy kivinni az Egyesült Királyságba, bármilyen csomag felvétele és szállítása előtt érdemes először áttanulmányozni a vállalkozok import/export oldalain található információkat, majd ezután kattintani a külön fuvarozók számára összeállított linkgyűjteményre.


Fontos!


A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.


Copyright ACS Liberty Group 2021.


Vállalkozóknak

Vállalkozóknak

Vállalkozások számára az árubehozatali és -kiviteli ügyintézéssel kapcsolatos információk a megfelelő almenükben találhatók.


Fontos!


A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.


Copyright ACS Liberty Group 2021.