Alvállalkozó (CIS)

Általánosságban a CIS rendszerről

A CIS (Construction Industry Scheme) egy olyan adóhatóság által felállított rendszer, amely szabályokat szab annak érdekében, hogy a fővállalkozók hogyan kezeljék az alvállalkozók kifizetését, valamint a hozzátartozó levonandó adót, illetve a havi rendszerességű bevallásokat az építőiparban és egyéb ipar területén.

A CIS (Construction Industry Scheme) rendszerhez regisztrálni kell, ennek elmulasztása esetén a fővállalkozó 30% adót köteles levonni a teljes munkabérből addig, amíg a CIS rendszer alatt a vállalkozás nincs regisztrálva, majd ezt követően 20% levonás lép érvénybe. (A levont 20 % vagy 30 % adó az adóév végét követően, az adóbevallás elkészítésénél jóváíródik, illetve bizonyos esetekben visszajárhat).

A CIS rendszer a következő építőipari és egyéb ipari területeket érinti az Egyesült Királyságban, ahol a felsorolt tevékenységek kerülnek kivitelezésre:

 • tereprendezés, előkészítés,
 • átalakítás, módosítás,
 • lebontás, leszerelés, szétszerelés,
 • építés, szerkesztés, kivitelezés, egyéb építőipari munkák,
 • dekoráció, festés-mázolás, belsőépítészet,
 • épület – illetve egyéb építőipari bontások.

A CIS rendszer nem vonatkozik építőipari munkákra, amelyek az Egyesült Királyság területén kívül kerültek kivitelezésre, abban az esetben azonban, amennyiben egy külföldi cég az Egyesült Királyságon belül, mint a CIS rendszer érvényességi területén tevékenykedik, regisztrálnia kell CIS alatt az Egyesült Királyságban.

(Az Egyesült Királyság területe kiterjed a hozzátartozó tengerekhez 12 mérföldes távolságban a parttól).

Self-employedként a CIS rendszer mindkét oldalán állhat. Lehetséges ugyanis, hogy egy másik cégnek (fővállalkozónak) dolgozik, mint alvállalkozó, illetve az is, hogy Önnél dolgoznak alvállalkozók és ily módon Ön mint vállalkozó válik a fővállalkozóvá.

 

Alvállalkozó foglalkoztatása a CIS keretein belül

 

Amennyiben alvállalkozó foglalkoztatását tervezi, és nem az ipar vagy építőipar területén tevékenykedik, úgy nincs semmi különösebb teendője. Az alvállalkozó a megállapodásuk értelmében kiállítja a számlát az Ön illetve vállalkozása részére, melynek ellenértékét Ön szintén a megállapodás értelmében kiegyenlíti.

(Az így kapott számlát a költségszámlái közé teszi, mely így a többiekkel együtt kiadásként kerül majd elkönyvelésre a vállalkozásban).

 

Különbség akkor van csupán, ha vállalkozása működtetése a CIS keretei alá esik.

 

A CIS egy olyan adóhatóság által felállított rendszer, amely szabályokat szab annak érdekében, hogy a fővállalkozók hogyan kezeljék az alvállalkozók kifizetését, valamint a hozzátartozó levonandó adót, illetve a havi rendszerességű bevallásokat az építőiparban és egyéb ipar területén.

A CIS rendszerhez regisztrálni kell, a regisztrációhoz pedig minden esetben szükség van a UTR számra.

 

Mint vállalkozó a CIS rendszer mindkét oldalán állhat. Lehetséges ugyanis, hogy egy másik cégnek (fővállalkozónak) dolgozik, mint alvállalkozó, illetve az is, hogy az Ön cégénél dolgoznak alvállalkozók és ily módon az Ön vállalkozása válik a fővállalkozóvá.

 

…mint alvállalkozó

Ilyen esetben magától a vállalkozótól, illetve annak fizetségéből vonja le a fővállalkozó a CIS-t. Ebben az esetben regisztrálni kell, mint alvállalalkozó, amit Ön tud megtenni. Amennyiben nincs vagy nem lesz a vállalkozás regisztrálva, úgy 30%-os levonással lehet kalkulálni. A levont 20 % vagy 30 % adó, illetve annak egy része pedig az adóév végén, az adóbevallás elkészítését követően visszajárhat abban az esetben, ha alá tudja támasztani valaki, hogy mennyi volt a bruttó összeg, a levonás mértéke, illetve százaléka és a nettó kifizetés. Ezért aztán minden esetben nagyon fontos, hogy a kifizetéskor megkapja az vállalkozása nevére szóló CIS statementet, amely tartalmazza a fentieken túlmenően a fővállalkozó és az alvállalkozó pontos adatait is.

Azon cégeknek, akik a CIS keretein belül kezdenek dolgozni minden esetben kötelezettségük tájékoztatni cégünket erről, ugyanis az LTD-k CIS keretein belül való visszaigénylése jelentős plusz munkát jelent a könyvelésben, melyet a havi díj nem minden esetben tartalmaz.

 

…mint fővállalkozó

Amennyiben alvállalkozók foglalkoztatását tervezi, úgy mindenekelőtt regisztráltatnia kell a vállalkozást, mint fővállalkozót, a CIS keretein belül. Ezt követően az alvállalkozó járandóságának bérszámfejtéséhez szükség van payroll szolgáltatást igénybe venni, annak érdekében, hogy  az alvállalkozók levonásai és a lejelentések kapcsán megfelelőképp járjon el.

A fővállalkozó felelőssége továbbá minden esetben, hogy meggyőződjön arról, hogy a neki dolgozó alvállalkozók regisztrálva vannak-e a CIS keretein belül, annak érdekében, hogy pontosan látható legyen, hogy 20% vagy 30%-os levonást kell-e alkalmazni majd végül de nem utolsó sorban gondoskodnia kell a levonások kezeléséről.

 

 

CIS levonások kezelése:

Amennyiben levonás köteles a kifizetésből, úgy a fővállalkozónak

 • fel kell jegyezni a bruttó összeget, és az anyag költséget – amennyiben volt,
 • ki kell számolnia a levonást (miután meggyőződött a levonás mértékéről)
 • minden hónap 5 -ével bezárólag az előző hónap megkeresett összeg és azok levonásainak listáját, a „statementeket” előállító payroll cég rendelkezésére kell bocsátania,
 • a payroll szolgáltatást végző cégnek az előző hónapban alvállalkozóként dolgozók keresetét, valamint a hozzátartozó alvállalkozói információkat le kell jelenteni az adóhatóság részére az aktuális hónap 19-ig, (amennyiben ugyanis ezt elmulasztja, első körben £100.00 bírság vonatkozik Önre már a következő naptól),
 • az előállított CIS statementeket a fővállalkozó rendelkezésére bocsátani a bevallás másolatával együtt,
 • a fővállalkozónak kötelessége a szükséges információkkal együtt az alvállalkozónak átadni a jövedelemigazolást az adott időszakra vonatkozóan,
 • a kikalkulált munkabért – pennyre pontosan az alvállalkozó rendelkezésére bocsátani,
 • továbbá az alvállalkozótól levont összeget az HMRC felé átutalni.

 

Nagyon fontos, hogy ha egyszer a vállalkozás részére megkérjük a CIS regisztrációt (mint fővállalkozó),  úgy minden hónapban szükség van bevallás elkészítésére, abban az esetben is, ha nincs az adott hónapban alvállalkozó foglalkoztatva.

 

PAYE/CIS regisztráció kérése a cég részére: £60.00+VAT / Alkalom

PAYE/CIS regisztráció törlése : £60.00+VAT / Alkalom

Cégünknél a payroll szolgáltatás díja £9.00+VAT/ Fő / Hó

Payroll egyszeri felállításának díja £15.00+VAT/ fő / Egyszeri költség

 

A vállalkozásnak, illetve Önnek és ezáltal nekünk, abban az esetben van tennivalónk ha Ön mint fővállalkozó szerepel.

 

Amikor felvesz egy új embert, (mint alvállalkozót) a következőeket kell tennie:

 • juttassa el részünkre az alvállalkozó UTR számról szóló igazolás másolatát, valamint
 • valamely fényképes, személyazonosságot igazoló dokumentumának másolatát.

 

Miután ez megtörtént, mi aktiváljuk őket, mint alvállalkozóit.

Arról, hogy ki melyik hónapban, és mennyit dolgozik Önnek, és mennyi a bruttó, nettó összeg és a CIS deduction, nekünk minden hónap 05–ig kell eljuttatnia a mellékletben szereplő dokumentumot, annak érdekében, hogy a fent említett módon minden hónap 19-ig bevallást teljesíteni tudjuk illetve, hogy a payslippet elő tudjuk állítani.

 

Javaslatunk továbbá, hogy minden esetben érdemes egy együttműködési szerződést írniuk, amely tartalmazza az együttműködés alapjait, illetve legfőbb paramétereit, az elvégzendő feladatokat, meghatarázza a fizetés gyakoriságát és annak módját, stb…

Nagyon fontos továbbá, hogy körültekintően és érthetően tájékoztassa az alvállalkozót, hogy melyek a különbségek az alkalmazottként való foglalkoztatás illetve az alvállakozóként való foglalkoztatás között.  Szintén opcionális, de bevett szokás, hogy aláírásukkal nyilatkoztatják, hogy megértették, hogy eme státusz nem jár fizetett szabadsággal illetve betegszabadsággal például, illetve, hogy az alvállalkozó feladata az adózási procedúra lebonyolítása illetve az adófizetésről gondoskodni.

 

Amennyiben további kérdése volna a CIS rendszerről, szívesen állunk rendelkezésére.

 

Üdvözlettel:

 

 

CIS (Construction Industry Scheme)

 

A CIS egy olyan adóhatóság által felállított rendszer, amely szabályokat szab annak érdekében, hogy a fővállalkozók hogyan kezeljék az alvállalkozók kifizetését, valamint a hozzátartozó levonandó adót, illetve a havi rendszerességű bevallásokat az építőiparban és egyéb ipar területén.

 

CIS regisztráció szükségessége

 

Self-employedként a CIS rendszer mindkét oldalán állhat. Lehetséges ugyanis, hogy egy másik cégnek (fővállalkozónak) dolgozik, mint alvállalkozó, illetve az is, hogy Önnél dolgoznak alvállalkozók és ily módon a vállalkozása válik a fővállalkozóvá.

 

A CIS rendszerhez regisztrálni kell, akár fővállalkozóként kíván valakit foglalkoztatni, akár Ön szeretne alvállalkozóként dolgozni.

 

Ennek elmulasztása esetén a fővállalkozó 30% adót köteles levonni a teljes munkabérből addig, amíg a CIS rendszer alatt a vállalkozás nincs regisztrálva, majd ezt követően 20% levonás lép érvénybe. (A levont 20 % vagy 30 % adó, illetve annak egy része az adóév végén, az adóbevallás elkészítését követően visszajárhat).

A CIS regisztrációhoz minden esetben szükség van a UTR számra.

 

A self-employed, mint alvállalkozó

 

Ilyen esetben a vállalkozása, illetve az Ön fizetségéből vonja le a fővállalkozó a CIS adóelőleget. Ehhez regisztrálni kell a vállalkozást, mint alvállalalkozót, amit csakis Ön tud megtenni.

Amennyiben nincs vagy nem lesz a vállalkozás regisztrálva, úgy 30%-os levonással lehet kalkulálni.

A levont 20% vagy 30% adóelőleg, illetve annak egy része pedig az adóév végén, az adóbevallás elkészítését követően visszajárhat abban az esetben, ha alá tudja támasztani hivatalos CIS Statement-tel.

Ezért nagyon fontos, hogy a kifizetéskor vagy röviddel az után megkapja a saját nevére szóló CIS statementet fővállalkozójától, amely tartalmazza a fővállalkozó és az alvállalkozó adatait, brutto illetve netto valamint a levont CIS adóelőleg pontos összegét.

 

 

A self-employed,  mint fővállalkozó

 

Amennyiben alvállalkozók foglalkoztatását tervezi a vállalkozásában, úgy mindenekelőtt regisztrálnia kell, mint fővállalkozó a CIS keretein belül.

Ezt követően az alvállalkozó járandóságának bérszámfejtéséhez szükség van payroll szolgáltatást igénybe venni, annak érdekében, hogy  az alvállalkozók levonásai és a lejelentések kapcsán megfelelőképp járjon el.

 

 

 

 

A fővállalkozó felelőssége továbbá minden esetben, hogy meggyőződjön arról, hogy a neki dolgozó alvállalkozók regisztrálva vannak-e a CIS keretein belül, annak érdekében, hogy pontosan látható legyen, hogy 20% vagy 30%-os levonást kell-e alkalmazni.

 

Amennyiben a CIS rendszerén belül alvállalkozókat szeretne foglalkoztatni, kérjük lépjen velünk kapcsolatba.

Help