Foglalkoztatás-2

Foglalkoztatás

Mielőtt szeretne alkalmazottként foglalkoztatni valakit, minden esetben érdemes körültekintően végiggondolni, hogy vállalkozása minden vonatkozásban készen áll–e arra, hogy az alkalmazottaknak járó jogokat biztosítani tudja.

A munkavállalónak ugyanis joga van többek között a következőekhez:

 • a törvényben meghatározott mindenkori minimálbér,
 • védelem a munkáltató általi törvényellenes levonások esetén,
 • fizetett szabadság a meghatározott minimum időszakra,
 • meghatározott minimum időtartam pihenésre munkaidő alatt,
 • törvényben előírt táppénz,
 • fizetett apasági, anyasági vagy adoptálási szabadság,
 • törvényben előírt esetleges végkielégítés, stb…

Továbbá fontos tudnivaló, hogy az Angol állam bevezette a kötelező Workplace Pension-t, azaz nyugdíj-kiegészítő hozzájárulást a munkáltatók részéről, mely pontosabban az alkalmazott havi béréből kerül levonásra, illetve ezzel egyidejűleg a munkaadónak is kötelező bizonyos %-ot befizetnie egy nem állami, de legalább állam által támogatott nyugdíj alapba.


Általánosságban

Általánosságban az Egyéni Vállalkozásról (Self-Employed)

Az Egyéni Vállalkozás (Self-Employed) az Egyesült Királyságban választható vállalkozási formák között talán a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető, átlátható, legkevesebb adminisztrációs tevékenységet igénylő lehetőség arra, hogy vállalkozási szándékát szabályos keretek közé terelje.

Az utóbbi időben azonban nem csupán a vállalkozási kedvet érzők találhatják szembe magukat eme fogalommal, hanem azok is, akiket ilyen formában „alkalmaznak”, alvállalkozóként.

Ebből eredően vannak esetek amikor nem feltétlenül egyértelmű annak eldöntése, hogy alkalmazottként (PAYE) vagy Egyéni Vállalkozóként (Self-Employed) foglalkoztatnak valakit.

A következő kérdések megválaszolása segítségére lehet abban, hogy eldöntse tevékenysége alapján az Egyéni Vállalkozó (Self-Employed) kategóriába sorolható-e:

 • Saját véleménye és beleszólása van munkájának, illetve megbízásainak vezetését illetően?
 • Felelőséggel tartozik a kiadásokért, esetleges károkért, illetve veszteségért akárcsak a nyereségért?
 • Szabadon rendelkezik arról, hogy alkalmazzon, megbízzon valakit, hogy dolgozzon önnek?
 • Kockáztatja saját pénzét, vagyonát a vállalkozás üzemeltetése érdekében?
 • Ön biztosítja-e az alapvető szerszámokat, amik szükségesek a munka elvégzéséhez?
 • Önállóan döntheti-e el, hogy milyen munkát kíván végezni, hogyan, mikor és hol, illetve, milyen formában kívánja ezt kivitelezni, illetve szolgáltatni?
 • Több különböző embernek, megbízónak dolgozik egyszerre egy adott tárgyi éven belül?

Ezeken túlmenően egy másik lehetőség státuszának megítélésében az, ha tisztában van azzal, hogy Egyéni Vállalkozóként (Self-Employed) a fővállalkozó semmilyen körülmények között nem vonhat Társadalom Biztosítást (National Insurance) a megkeresett béréből, és adót (Tax) is csak azoktól, akik az építőipar területén tevékenykednek, a CIS (Construction Industry Scheme) keretein belül.

A státusz előnyei és hátrányai:

Rugalmas munkaidőbeosztás

Mindenki önmaga főnöke

Küldhető más önmaga helyett a munkavégzésre

Általában magasabb órabér

Nincs fizetett szabadság

Önmagának kell gondoskodnia az adóbevallásról

Önmaga után fizet adót és a TB-t

Kiszámíthatatlan jövedelemforrás


Bátrabbak Részére

Az Angliai adórendszer nem zárja ki, hogy valaki Egyéni Vállalkozó (Self-Employed), illetve alkalmazott (Employee) is legyen egyidőben.

A bátrabbak lehetnek még LTD tulajdonosok (shareholders) és direktorok (directors) is az Egyéni Vállalkozás (Self-Employed) és alkalmazotti (PAYE) státusszal egyidőben.

Bátraknak

4 az Egyben


Számlázás

Számlázás

Az Egyéni Vállalkozói (Self Employed) regisztráció dátumától számlaképessé válik, de kiállított számláin nem köteles feltüntetnie az adószámát (UTR number). A fővállalkozója viszont kérheti, hogy kiállított számláin szerepeljen az adószáma (UTR number) amennyiben CIS (Construction Industry Scheme) alatt dolgozik.

Alap esetben az Egyéni Vállalkozás nem Áfa (VAT) regisztrált!

Így csak olyan számlát állíthat ki, melynek nincs Áfa (VAT) tartalma, sőt magát az Áfa (VAT) mezőt sem tartalmazza. Ha ugyanis tartalmazza a számlája az Áfa (VAT) mezőt és Ön nulla értéket ír oda, az olyan mintha egy Áfá-s (VAT) regisztrációval rendelkező vállalkozás olyan terméket vagy szolgáltatást értékesített volna, amelynek az Áfa (VAT) tartalma 0%-os az adóhatóság megállapítása értelmében, tehát megtévesztő.

Az Egyesült Királyságban a bevételekről kötelező számlát kiállítani vagy nyílvántartást vezetni!

Előfordul azoknál az Egyéni Vállalkozóknál (Self Employed) akik alvállalkozóként vagy ügynökségeknek dolgoznak, hogy nem kér a fővállalkozó vagy ügynökség számlát, mert az általuk kiállított statement tartalmazza az összegeket és az esetleges levonásokat is. Ezeket minden esetben meg kell őrizni, azonban ezen igazolások NEM váltják ki a vállalkozása bevételi számláit.

A számlázáshoz használhat saját maga által készített számlaformátumot, számlázó programot vagy vásárolhat számlatömböt (Invoice Book) bármely postán vagy papír-írószer boltban.

A félreértések és kényelmetlenségek elkerülése érdekében, javasoljuk saját fejlesztésű, többnyelvű, könnyen kezelhető online számlázó illetve könyvelő rendszerünk használatát. A rendszer 100%-osan digitális, ezért elektronikusan is továbbíthatja ügyfeleinek számláit. Számlái digitálisan tárolásra kerülnek és az adóév végén könnyen lehívhatóak, nyomtathatóak az adóbevallás elkészítése érdekében. A rendszerről bővebb információt a jobb oldalon lévő oszlopban talál.


Áfá-s (VAT) Számlázás

Amennyiben Áfá-s (VAT) számlát szeretne kibocsátani, alaposan át kell gondolnia, hogy érdemes-e Áfa (VAT) regisztrációt igényelni vagy sem, erről weboldalunkon az Áfa (VAT) menüpontban tájékozódhat.

Amennyiben vállalkozása nem rendelkezik VAT regisztrációval, úgy semmilyen formában sem számolhat fel vagy terhelhet VAT összeget kínált szolgáltatásaira vagy termékeire, illetve nem igényelhet vissza VAT összeget a vásárolt VAT- vel terhelt szolgáltatások vagy termékek után.

Addig a pillanatig amíg nem érkezik meg a VAT szám, csak olyan számlát állíthat ki, melynek  nincs VAT tartalma, sőt magát a VAT-re való utalást és a rublikát sem tartalmazza.

Sikeres Áfa (VAT) regisztráció után megérkezik az Áfa (VAT) regisztrációs szám, onnantól kezdve alkalmazhatja az értékesíteni kívánt termék vagy szolgáltatásra vonatkozó VAT értéket.

Aktuális VAT értékek:

Standard 20 % Reduced 5 % Zero 0 %

Figyelem!
Minden esetben az Egyéni Vállalkozóknál (Self Employed) felelőssége meggyőződni arról, hogy az általa forgalmazni kívánt termékre vagy szolgáltatásra milyen Áfa (VAT) mérték vonatkozik. A következő linken keresztül van lehetősége bővebben tájékozódni a termékek illetve szolgáltatások besorolását illetően:

https://www.gov.uk/guidance/rates-of-vat-on-different-goods-and-services

Help

A bevételi számlák kiállításának hiánya büntetést von maga után!

Kiállított számláin nem minden esetben köteles feltüntetnie az adószámát (UTR number)

Alap esetben az Egyéni Vállalkozás nem Áfa (VAT) regisztrált!

Ameddig nem rendelkezik Áfa (VAT) számmal, csak olyan számlát állíthat ki, melynek  nincs VAT tartalma!


ACS Invoicing Előfizetés

 • Könnyű és egyszerű számla nyilvántartás, készítés
 • Ügyfelei digitális értesítése a számla lejárta előtt, illetve után
 • Azonnali javítási lehetőség
 • Adóellenőrzés biztos
 • Magyar nyelvű kezelőfelület és ügyfélszolgálat Angliában
 • Pár másodperc alatt egész éves bevételét, illetve kiadásait lekérheti
 • A rendszer segítségével bármikor pontos információt kaphat vállalkozása aktuális pénzügyi állapotáról.
 • Sok más hasznos funkció.


Nyereségadó

A kikalkulált nyereség után fizetendő adó mértéke

Anglia, Wales és Észak- Írország területén:

Adó mértéke 2019-2020 2018-2019
20 % £ 1 – £ 37,500 £ 1 – £ 34,500
40 % £ 37,501 – £ 150,000 £ 34,501 – £ 150,000
45 % £ 150,000 fölött £ 150,000 fölött

Skócia területén 2018. április 6-tól:

Adó mértéke 2019-2020 2018-2019
19 % £ 1 – £ 2,049  £ 1 – £ 2,000
20 % £ 2,050 – £12,444 £ 2,001 – £12,150
21 % £ 12,445 – £30,930 £ 12,151 – £ 31,850
41 % £ 30,931 – £ 150,000 £ 31,581 – £ 150,000
46 % £ 150,000 fölött £150,000 fölött


Bérszámfejtés

A payroll szolgáltatás heti vagy havi rendszerességű bérszámfejtési rendszer.

 

A payroll szolgáltatást akkor kell alkalmazni, amikor egy vállalkozáson belül (Self-Employed vagy Limited Company) alkalmazottak foglalkoztatására kerül sor, legyen szó akár határozatlan idejű szerződéses vagy alkalmi munkaviszonyról, mely lehet teljes munkaidős, valamint részmunkaidős.

 

A payroll lényege, hogy az alkalmazott heti vagy havi megkeresett jövedeleme után kiszámolásra kerüljön a megfelelő levonandó jövedelemadó (Income Tax) és munkavállalói-, munkáltatói társadalombiztosítási járulék (National Insurance Contribution), valamint a munkáltató az alkalmazottól levont járulékokat (National Insurance Contribution és Tax) a cégformájához meghatározott módon és időben befizesse az adóhatóság (HMRC) részére.

 

A munkáltató feladata (illetve az általa megbízott, a bérszámfejtést végző cég feladata), hogy a foglalkoztatás ideje alatt megkeresett bérekről és levonásokról payslippet (fizetési jegyzéket) állítson ki, majd azt a kifizetés vagy átutalás idejében, illetve mielőbb az alkalmazott rendelkezésére bocsátsa.

 

A bérszámfejtési rendszer üzemeltetéséhez a munkáltatónak rendelkeznie kell az adóhatóságtól kiváltott regisztrációval.

Real Time Information bevezetése
Az adatok a payslip előállítását követően, a leadás pillanatában továbbításra kerülnek az HMRC felé a munkabér-kifizetés időpontjának megjelölésével egyidejűleg.


Alkalmazottak Jogai

Az alkalmazottak foglalkoztatása

Kérünk minden kedves (leendő) munkáltatót, hogy az alábbi tájékoztató figyelmes átolvasását követően, annak figyelembevételével járjon el.

Alkalmazottként foglalkoztatni valakit nagy felelőséggel jár, ezért különösen fontos a folyamatosan változó szabályok, rendeletek betartása, melynek érdekében kérjük azokat is, akik csupán a munkavállalóik létszámát szeretnék növelni, legyenek kedvesek néhány percnyi időt fordítani az alábbiak átolvasására.


Mielőtt szeretne alkalmazottként foglalkoztatni valakit (vagy akár saját magát), minden esetben érdemes körültekintően végiggondolni, hogy vállalkozása minden vonatkozásban készen áll– e arra, hogy az alkalmazottaknak járó jogokat biztosítani tudja.

A munkavállalónak joga van többek között a következőekhez:
– a törvényben meghatározott mindenkori minimálbér,
– védelem a munkáltató általi törvényellenes levonások esetén,
– fizetett szabadság a meghatározott minimum időszakra,
– legalább a meghatározott minimum időtartam pihenésre munkaidő alatt,
– törvényben előírt táppénz,
– fizetett apasági, anyasági vagy adoptálási szabadság,
– törvényben előírt esetleges végkielégítés, stb…

Amennyiben a munkavállaló személyi adataiban változás lép fel, köteles azt a munkáltató az adott hónapban jelezni. Pl.: lakcímváltozás, névcsere, stb…

A munkabér kifizetése havi rendszerességgel pontosan minden hó 1 de legkésőbb 15- ig történjen meg. Természetesen amennyiben a szerződésben erre konkrét dátum van, annak megfelelően kell eljárni.

Ha banki utalást állapítottak meg, akkor azzal, és nem egyszer készpénzben, egyszer utalással kell a fizetést eljuttatni alkalmazottja részére.

Amikor a kifizetés megtörténik, mindig penny-re pontosan a payslipen szereplő “Net Pay” – t fizessék és minden alkalommal írják oda az átutalásnál, hogy melyik alkalmazott fizetése

Az utalásnál célszerű feltüntetni a “wage” vagy “salary” szót.

Ezen felül nagyon fontos, hogy a payslipeket, jövedelemigazoló dokumentumokat minden alkalommal továbbítsák a munkavállaló felé.

Kötelező érvénnyel minden munkáltatónak kötnie kell Employers Liability Insurance – ot, melyről szóló dokumentumokat az irodában vagy abban a helyiségben, ahol a napi tevékenység folyik, jól látható helyen elhelyezni szíveskedjenek.

Az adminisztrációs teendők mellett nagyon fontos, hogy gondoskodjanak a munkajogi előírásoknak megfelelő követelményekről, mint például: rendelkeznie kell a munkavállaló személyazonosságát igazoló dokumentum másolatával, munkaszerződéssel, stb…
Fontos továbbá, hogy a vállalkozás profiljától is függő képzéseket biztosítsák a munkavállalók részére. Pl.: Health and Safety, Manual Handling, stb…

Az alkalmazott foglalkoztatásánál egyik fő szempont a munkabér nagyságának megállapítása. Nagyon fontos tehát a körültekintő mérlegelés mind a cég, mind a magánszemély szempontjából.
Ami a céget illeti, a munkabér és az utána fizetendő járulékok az LTD költségeit képezik. Így – főként a kezdetekben – alaposan végiggondolandó, hogy a cég bevételéhez képest milyen összeget állapítanak meg, máskülönben félő, hogy az induláskor keletkezett mínuszt nehéz lesz ellensúlyozni.
A magánszemély (alkalmazott) szempontjából való mérlegelés főként arra az eshetőségre értendő, amikor valaki a saját maga tulajdonában lévő LTD-be kíván alkalmazottként szerepelni. Sok félreértést vonz ez maga után, hiszen sokan úgy gondolják, hogy ha tulajdonosai egy LTD-nek, akkor van már státuszuk, mint magánszemély. Ez azonban tévedés!!!!! Egy Limited Company tulajdonjoga semmilyen munkavállalói szereppel nem jár, ettől nem válik biztosítottá (egészségbiztosítás, nyugdíj szempontjából), ugyanis az LTD teljes mértékben önálló jogi személy. Ennek következtében pedig mégha egyedüli tulajdonosa is a cégnek és csak Ön dolgozik benne és nyilván ennélfogva használja a cég vagyonát, akkor sem az Öné az a bevétel, hanem az LTD-é. Csak akkor lesz hivatalosan munkavállalói státusza ha bejelenti magát a cégbe, vagy máshol dolgozik, mint alkalmazott. Az összeg pedig ami az Öné, hivatalosan, mint magánszemélyé, az a havi, megállapított fizetés összege. (Ehhez persze év végén hozzákalkulálandó a cégből származó esetleges osztalék is). Fontos tehát, hogy a közeli és távoli jövőbeni tervei figyelembevételével állapítsa meg havi, illetve éves jövedelmét (pl.: költözés, gépjárművásárlás, ingatlanvásárlás illetve egyéb olyan esetek amikor jövedelemigazolást kérhetnek).

A döntés megkönnyítése és a váratlan kiadások elkerülése érdekében az alábbiakban röviden összefoglalót találhat az alkalmazottak adózását illetően.
Az Egyesült Királyság területén majdnem mindenki jogosult egy úgynevezett adómentességi határ igénybevételére. Ez az összeg nagyjából adóévente változik, amely egy része a jövedelemnek, mely után nem kell adót fizetni és ez az alapja az adókód meghatározásának is.

Adómentességi határ összege többek közt függ a kortól, illetve a teljes éves jövedelemtől, amibe beletartozik minden olyan bevételi forrás, amely adóköteles, mint például alkalmazotti jövedelemből származó bevétel, self- employed státuszból származó bevétel, osztalék, nyugdíj, illetve bármilyen, a befektetések és megtakarítások után járó kamat, adólevonás előtt.
Az alkalmazottaknak az adóév minden esetben április 6. – következő év április 5.-ig tart. Az elmúlt (2015-2016-os) adóévben az adómentességi határ £10,600 volt, amely 2016. április 6-tól £11,000-ra emelkedett. Ez azt jelenti tehát, hogy amennyiben jövedelme 2016. április 6. és 2017. április 5. között £11,000 lesz, illetve az alatt fog maradni, nem kell adót fizetnie. (Ez nem azt jelenti, hogy év közben nem is fog, de azt év végével visszakapja majd).
A rendszer nagyjából úgy működik, hogy ha a személy akit alkalmazni kíván, nem dolgozott még az adott adóévben más munkahelyen, akkor nyilván nem használták még fel az adómentességi határ összegét, így az LTD – nek nem kell adót vonnia tőle és ennélfogva nem is kell munkaadói járulékot fizetnie az adott munkavállaló után. Ha valaki dolgozott már előzőleg valahol, akkor a P45-ből derül ki, hogy mennyi volt az addig megkeresett jövedelme, hogy van- e még esetleg fennmaradt rész az adómentességi határból amit használni tudunk, ezért nagyon fontos a P45 eljuttatása azon munkavállalók esetében akik már dolgoztak máshol az adott adóévben (április 06. óta).

A Kormány a tavalyi adóévtől bevezetette, a munkáltatók költségeit csökkenteni hivatott, több munkavállalót foglalkoztatására ösztönző programját, amelyről levél útján többen kaptak már korábban tájékoztatást. Ezen lehetőség keretein belül a 2015-2016-os adoévben éves £2,000, az idei 2016-2017-es adóévben az éves £3,000 összeghatár eléréséig a munkavállalók után fizetendő National Insurance járulékot nem kell befizetniük a munkáltatóknak, illetve jóváírja azt a rendszer.
A munkavállalók után fizetendő járulék három tételből tevődik össze:
• munkavállalói National Insurance
• munkavállalói Tax
• munkaadói National Insurance
Az előbbi kettő a munkavállaló bruttó és nettó munkabére közötti különbözet, amelyet tulajdonképp a munkavállaló fizet meg, közvetve a munkáltatón keresztül. Ez utóbbi pedig a munkaadói járulék, mely összegből kaphatják az éves £3,000-os támogatást a munkáltatók.

Az Employment Allowance-t a következő esetekben nem vehetik igénybe a vállalkozások, charity-k ha:
• a munkavállaló akit alkalmaznak személyes feladatokat lát el, mint például a sofőr, szociális ápoló és gondozó, au pair, nanny vagy kertész, stb…
• az egyedüli alkalmazott a cégben maga a director,
• már igénybe vették egy másik, de kapcsolat vállalkozás által a támogatást,
• közszférában tevékenykedő (városi, megyei irányítás alatt lévő hatóságok)
• amennyiben a cég bevétele teljes mértékben vagy főként (tehát éves szinten 50%-nál többet) a következő területek valamelyikről származik:
 NHS felé való teljesítés,
 háziorvosi praxis ellátása,
 hulladékgyűjtés a helyi önkormányzatnál,
 kintlévőségek kezelése állami cégek számára,
 helyi önkormányzatnál étkeztetés, stb…

Amennyiben a fentiek mérlegelésével alkalmazott foglalkoztatását tervezi, ahhoz mindenekelőtt regisztráltatni kell cégét, mint munkaadó. Nagyon fontos, hogy ha egyszer a cég részére megkérjük a PAYE regisztrációt (mint munkáltató), úgy minden hónapban szükség van bevallás elkészítésére, abban az esetben is, ha nincs az adott hónapban alkalmazott foglalkoztatva, addig a pillanatig, amíg nem töröltetjük azt. (Kérjük vegyék figyelembe, hogy általában 2 alkalomnál többszöri le- és újbóli visszaregisztrációt nem nézik jó szemmel a hatóságok, hiszen nem kelti megbízható munkáltató benyomását a cég.) A regisztráció elbírálásának ideje körülbelül 2-3 hét, melyet követően az adóhatóság elküldi a szükséges információkat, kódokat a payroll felállításához. Ezen dokumentumok eljuttatása nagyon fontos, ellenkező esetben nem tudjuk teljesíteni a szükséges leadásokat és a payslip előállítását.
(Amennyiben van már alkalmazott az LTD-ben, tehát megvan már a PAYE regisztráció, csupán az alkalmazottak számát szeretné bővíteni, úgy nyilvánvalóan nem kell a regisztrációt mégegyszer megkérni).

A havi járulék kiegyenlítését vállalkozása online bankján keresztül tudja megtenni, az ehhez szükséges adatokat minden hónapban a havi csomagunkban küldjük ki ügyfeleink részére. A befizetésnek minden hó 22 – ig kell megérkeznie az HMRC – hoz (érdemes minden hó 19 – ig kiegyenlíteni), amennyiben ez nem történik meg, azonnal bírságot szabhatnak ki.

A foglalkoztatott járandóságának bérszámfejtéséhez szükség van havi rendszerességgel payroll szolgáltatást igénybe venni.
Eme keretében gondoskodunk a következőkről:
 a munkavállaló a Limited Company – hoz történő bejelentéséről,
 a bérszámfejtés elvégzéséről és ennek az adóhatósághoz történő havi lejelentéséről,
 a payslippek előállításáról és kiküldéséről,
 év végén vagy a munkavégzés befejeztével a jövedelemigazoló dokumentumok elkészítéséről és azok, a munkáltató részére való kiküldéséről és az adóhatósághoz történő lejelentéséről.

A payroll szolgáltatást igénybevevő illetve annak ügyintézési díját kiegyenlítő ügyfeleink részére, az alkalmazotti adóév végével járó kötelezettségeket az adóhatóság felé cégünk minden évben legkésőbb május hónap elején teljesíti. Ennek eredményeképpen a leadást követően minden érintett cégtulajdonosnak és munkáltatónak havi levelünkkel együtt küldjük, a szükséges leadást igazoló dokumentumokat, valamint az adóévben megkeresett jövedelmet és levonásokat igazoló P60-as formanyomtatványt, melyeket megőrizni szíveskedjenek.
(Mint azt a fentiekben olvashatják a P14 és P35 dokumentumok a továbbiakban már nem lesznek használatosak, a 2012 – 2013 –as adóévre alkalmaztuk azokat utolsó alkalommal).

Amennyiben az alkalmazott kiléptetését tervezi, érdemes a következőket figyelembe venni;

 • A kiléptetést / Elbocsátást illetően megfelelően járunk el vagy sem
 • Felmondas vagy elbocsátás esetén mindig legyen hivatalos dokumentació, személyes megbeszélés alkalmával esetleg egy másod kolléga jelen
 • a felmondás vagy elbocsátás pillanatáig még ki nem vett szabadság megilleti az alkalmazottat, tehat azt ki kell fizetni neki, meég akkor is ha nem vette igénybe, de jár neki a szerződésben foglaltak alapján
 • a felmondás vagy elbocsátás után a kiléptető dokumentumot P45 el kell juttatnia az alkalmazott részére, postai vagy elekronikus formában

Abban az esetben ha nincs további alkalmazott vállalkozásában és nem is tervezi rövid időn belül érdemes elgondolkodni, – figyelembe véve természetesen a közeljövőbeli terveit is -, hogy törölni kívánja – e vállalkozása munkaadói PAYE regisztrációját.

Megszüntetés esetén az utolsó bérszámfejtést el kell készíteni, majd meg kell szüntetni a munkaadoi regisztrációt.

A munkaadói regisztráció törlésével az esetlegesen felhalmozódott járuléktartozás nem tünik el vagy törlődik.

Ha úgy dönt, hogy nem kívánja törölni a munkaadoi regisztrációt, akkor is kell bevallást készíteni ha nincs alkalmazott  és ennek megfelelően le kell jelenteni az adóhatóság résére, hogy nem volt az adott hónapban munkavállaló, tehát nullás bevallást kell leadni.

Tippek és Tanácsok


Alkalmazottként foglalkoztatni valakit nagy felelőséggel jár, ezért különösen fontos a folyamatosan változó szabályok, rendeletek betartása!Mindíg vegyük figyelembe az alkalmazottak jogait


Társadalom Biztosítás

Társadalom Biztosítás (National Insurance)

Az Egyéni Vállalkozóknak (Self Employed) két különböző típusú Társadalom Biztosítást (National Insurance) kell fizetniük.

 • Class 2 National Insurance – ami tulajdonképp a társadalombiztosításnak felel meg,
 • Class 4 National Insurance – amely bizonyos összeghatár elérését követően a nyereség után fizetendő.

Help

Az Egyéni Vállalkozók két különböző típusú TB-t fizetnek. • Class 2 National Insurance

 • Class 4 National InsuranceClass 2 National Insurance

Egyéni Vállalkozóként Self – employedként National Insurance Class 2 fizetésére köteles, melynek összege:

2019-2020 £ 3.00 / hét
2018-2019 £ 2.95 / hét

 

Ezen járulék NI Class 2 (TB) megfizetésére a self- assessment (adóbevallás) keretén belül lesz lehetősége.

Az adóbevallása elkészítése alkalmával fogják ugyanis kikalkulálni visszamenőlegesen a pontos megfizetendő összeget, mely az adóbevallása alkalmával kikalkulált adójával együtt kerül megfizetésre elektronikus úton.

Abban az esetben ha adóvisszatérítése keletkezik, úgy a visszatérített összegből írja majd jóvá a rendszer és az Class 2 National Insurance összegével csökkentett adóvisszatérítést kapja vissza.

A Class 2 National Insurance–t abban az esetben is fizetnie kell, ha Egyéni Vállalkozói self – employed státusza mellett alkalmazottként is dolgozik és az adott munkáltató is vonja a National Insurance-ot keresetéből.

Abban az esetben ha Egyéni Vállalkozásából self – employed származó nyeresége a ”Small Profits Threshold” határ alatt marad, nem köteles megfizetni a Class 2 National Insurance összeget.

A Small Profit Threshold határai következőképpen alakulnak:

2019-2020 £ 6,365.00
2018-2019 £ 6,205.00

 

Help


Class 4 National Insurance

A Class 4 National Insurance hozzájárulást a kikalkulált nyereség után kell megfizetni, mértéke pedig annak összegétől függ.

A Class 4 National Insurance hozzájárulás az adóbevallással együtt kerül kiszámolásra, valamint beadásra és azzal együtt kell azt majd megfizetni (amennyiben visszaigénylés áll fent, levonódik a visszafizetendő összegéből).

A fizetendő National Insurance Class 4 mértéke:

 

A Class 4 National Insurance hozzájárulás megfizetése révén nem szerezhet jogosultságot állam által nyújtott támogatások igénybevételére.


Megszüntetés

Egyéni Vállalkozás (Self-Employed) megszüntetése

Amennyiben úgy dönt, hogy végérvényesen megszüntetné vállalkozását, kérjük lépjen velünk kapcsolatba, nehogy elhamarkodott döntést hozzon, ami érinti Angliából való távozását, jövőbeni nyugdíját illetve bármit ami a megszüntetéssel összefügg.

A megszüntetés önmagában nem bonyolult folyamat, az aktuális körülmények viszont okozhatnak kellemetlenséget, amennyiben nem megfelelő dátummal van megszüntetve a vállalkozás.

Az Egyéni Vállalkozás (Self-Employed) megszüntetését két különböző adóhatósági hivatalnál kell jelenteni:

 • Társadalombiztosítási Hivatalnál, telefonon vagy online,
 • Adóhivatalnál, az aktuális adóévre vonatkozó adóbevallás leadása alkalmával.

Amennyiben adóév közben szünteti meg Egyéni Vállalkozását (Self-Employed), attól függetlenül bevallást csak az adóév végén lesz lehetősége leadni.

Ettől függetlenül, vállalkozása megszüntetésre kerül a kívánt dátumtól, de az adóbevallásban csak a leadás alkalmával lehet jelezni, később.

Arra is van lehetőség, hogy visszamenőlegesen szüntesse meg vállalkozását.

A megszüntetés dátumára vonatkozólag pozitív és negatív körülmények alakulhatnak ki, ezért érdemes mindig hozzáértő véleményét meghallgatni.

Tippek & Tanácsok

Megszüntetés előtt, érdemes átgondolni és meggyőződni a társadalombiztosítás folyamatosságáról.

Amennyiben a bevallásban nincs jelezve a megszüntetés, az adóhatóság a következő adóévre is kérhet bevallást.

Kérdése megválaszolása érdekében, lépjen velünk kapcsolatba.

(+ 44) 07737503316

  

  Vagy

Intézze Online


  UTR szám

  Adószám (UTR Number)

  A UTR szó a Unique Taxpayer Reference szavak rövidítéséből adódik. Azok rendelkeznek ezzel a számmal, akik személyi jövedelemadó bevallást kell készítsenek (Self Assessment), így többek között tehát az Egyéni Vállalkozók (Self Employedok) is.

  Tehát csak attól, mert valaki rendelkezik adószámmal (UTR number), még nem biztos, hogy Egyéni Vállalkozó is.

  Adószámmal (UTR number) rendelkezhetnek még magánszemélyek, lakáskiadással foglalkozók, társas vállalkozók, stb.

  Az Egyéni Vállalkozás regisztrációját mindig, mint Self Employed kell elvégezni, ekkor az adószámunk alatt Egyéni Vállalkozóként tevékenykedünk.

  Az adószám igazából az adóbevallás lebonyolítására és a személy azonosítására szolgál. Az adóbevallásban (Self Assessment) be lehet vallani több jövedelemforrást, így többek között az Egyéni Vállalkozásból származót is.

  A CIS (Construction Industry Scheme) keretein belül dolgozók esetében, fontos lehet mielőbbi megszerzése, hiszen a fővállalkozó kérni fogja azt, hogy ellenőrizni tudja milyen CIS levonási adósávba esik.

  Az adószámot (UTR number) tartalmazó levelet a regisztrációs procedúra utolsó lépéseként fogja kiküldeni az Adóhatóság (HM Revenue & Customs) a regisztrációt követő 2-4 héten belül.

  Annak ellenére, hogy az adószám (UTR number) megérkezése ilyen hosszú időt is igénybe vehet, Ön már a regisztráció dátumaként megadott időponttól kezdve számlaképes, tehát dolgozhat, számlázhat.

  Ezt a levelet mindenképp gondosan őrizze meg, ugyanis erre a számra az Egyéni Vállalkozás (Self-Employed) tevékenysége ideje alatt szüksége lesz.

  Az adószámra (UTR number) szüksége lesz az adóbevallás készítésénél, illetve Adóhatósági ügyfélkapu létrehozásánál is.

  Tippek & Tanácsok

  Az Adószám (UTR) 10 számjegyből áll.

  Az adóhatóságtól érkező levél bal felső sarkában „Our ref.” megnevezés alatt található a 10 jegyű szám.

  Az Adószám (UTR number) kizárólag belső használatra van, nem kell számláin feltüntetnie.

  Elkezdhet dolgozni az Adószám (UTR) nélkül is.

  Adószámmal (UTR) rendelkezhetnek még magánszemélyek, lakáskiadással foglalkozók, társas vállalkozók, stb.

  Az Adószám (UTR) valamint Áfa (VAT) szám két különböző megnevezés.


  Trading név

  Trading vagy Fantázia név

  Mint Egyéni Vállalkozó (Self-Employed) saját neve alatt fogja számláit kibocsátani, de ha szeretne, neve mellé választhat trading vagy fantázia nevet is.

  Ebben az esetben is fel kell tüntetnie saját nevét, de ha szeretné, hogy vállalkozását valamely fantázianévvel is összekössék, ami tükrözi esetleg tevékenységét is, lehetősége van erre. (Ebben az esetben sem használhatja azonban más gazdasági formák megjelölését, mint például Ltd, Limited Company, Co., stb…)

  Példa:
  Attila Példa T/A Példa Cleaning Services
  (A T/A rövidítés a „trading as” szavakból adódik).

  Amennyiben weblapon, névjegykártyán vagy szórólapon kívánja használni, természetesen nem kell a teljes verziót feltüntetni, ennek a formaságnak számlázáskor van csupán jelentősége.

  Tippek & Tanácsok

  Nem kötelező Trading nevet használnia, saját neve alatt is tevékenykedhet és számlázhat.

  Körültekintően válasszon Trading nevet, nehogy jogvédett nevet használjon.

  A választani kívánt Trading név jogvédettségét ellenőrizheti az Intellectual Property Office weboldalán:

  Intellectual Property Office