Elszámolható költségek

Elszámolható költségek

Az elszámolható költségeket tekintve nagyon szigorú szabályozást léptetett életbe az adóhatóság (HMRC).
Minden olyan költség elszámolható, amely bizonyítottan és kizárólag a vállalkozás működtetésével illetve fenntartásával, valamint a végzett szolgáltatás előállításával szorosan összefügg.

* A vállalkozás fenntartásából származó költségek:
Villanyszámla (electricity), víz számla (water and waste water), gáz számla (gas), a bérelt helyiség vállalkozási adója az önkormányzat felé (business rate), vezetékes telefon számla (landline phone bill), mobiltelefon számla, internet számla, telefon feltöltésének költsége (phone top-up), távolsági hívásokra használt hívókártya, iroda vagy telephely biztosítási költsége (property insurance), biztonsági rendszerfelügyelet fenntartása vagy karbantartása (property security), a bérelt vagy saját iroda közös költsége vagy karbantartásából származó költségek, a vállalkozás által és munkájának szükségessége által felhasznált és vásárolt szerszámok, valamint azok felújításának és karbantartásának költségei.

 

* Irodaszerek:
Fax-, nyomtató-, fénymásoló papírok, valamint festékpatronok, egyéb irodaszerek (gémkapocs, naptár, ragasztó, csomagolószalagok, írótömbök, irattárolók), levelek és csomagok feladásának költségei, bélyeg költségek, irodai kisgépek és elektronikus berendezések költségei, számítógépek, laptopok és egyéb számítástechnikai berendezések, szoftverek költségei, irodabútor költsége.
* Hirdetés és promóció:
Telefonkönyvekben és más hirdető portálokon, illetve újságokban való hirdetések költségei, arculattervezési költségek, weboldal fenntartásával és üzemeltetésével járó költségek, weboldaltervezés, ingyenes és promóciós termékek és ajándékok költsége.

* Vállalkozási hitelek vagy más alternatív finanszírozási visszafizetések költsége:
Amennyiben bizonyítható, hogy a felvett hitelösszeget a vállalkozás javára fordítva használtuk fel, úgy az abból megvásárolt termék vagy szolgáltatás költsége teljes vagy bizonyos (figyelembe véve a mindenkori hatályos rendelkezéseket) mértékben leírható, viszont a hitel visszafizetése során a tőketartozás összege nem, csupán a kamat, illetve a hitel egyéb járulékos költségei számolhatók el.

* Bank és hitelkártya költségek:
Bankszámla fenntartási költség, folyószámlahitel túllépéséből származó kamat költsége, hitelkártya kamat költsége, részletre történő vásárlás kamat költsége, lízing teljes költsége, egyéb finanszírozási lehetőségek kamatainak költsége.

* Könyvelési és más hivatalos ügyintézések költségei:
Könyvelési költség, ügyvédi költségek, tanácsadási költségek, földterület és más jellegű felmérési költség, tervezői költség, más egyéb hivatali és professzionális költségek, professzionális jótállási és biztosíték költségek.

* Pénzküldés költségei:
Amennyiben a pénzküldés összefügg a vállalkozással, illetve annak érdekében történik (pl.: árubeszerzés, szállítási vagy egyéb szolgáltatás költségének ilyen módon történő kiegyenlítése), abban az esetben számolható el, mind az áru vagy szolgáltatás, illetve annak járulékos költségeit érintő kiadás. Az ily módon kifizetett termékről, szállítási költségről vagy egyéb szolgáltatásról számlával kell rendelkezni, amely alátámasztja a pénzküldés szükségességét.

* Gépjármű és utazási költségek:
Gépjármű (személygépkocsi amennyiben business insurance van kötve rá, kis- és nagyteherautó vagy egyéb közlekedési eszköz) biztosításának költsége, felújítási és karbantartási költségei, szervizelés, üzemanyag költségei, parkolási költségek, gépjárműbérlési költségek, gépjármű fenntartásához szükséges engedélyek költségei, gépjármű tagsági díj költségei, vonatjegyek és bérletek költségei, buszjegyek és bérletek költségei, repülőjegy költségei, amennyiben a vállalkozás számára vagy üzleti útból kifolyólag történt az utazás (pl.: tanulmányút, fejlesztéssel-, tanácsadással kapcsolatos utak), taxi, illetve más fuvarozási vagy szállítmányozási költségek, hotel vagy más jellegű szállás költségei, valamint az ezzel járó étkezés költségei abban az esetben, ha 24 órán túli utazásról beszélünk.

* Alkalmazottak, fizetése és járulékos költségek:
Alkalmazotti fizetések költsége, juttatások költsége, nyugdíj és egyéb kedvezmény költségei, ügynökségi költségek, alvállalkozói munkaerő költség, alkalmazottak társadalombiztosítási (NIC- National Insurance Contributions) költsége.

* Alvállalkozók költsége:
Fontos tudni, hogy a fővállalkozó az alvállalkozónak kifizetendő összegből köteles meghatározott mértékű adót levonni (általában 20% vagy higher rate 30 %), ennek pontosságát és az aktuális alvállalkozóra vonatkozó adósávot az adóhatóságnál köteles ellenőrizni a fővállalkozó. A program neve CIS (Construction Industry Scheme).

* Képzés és oktatás költségei:
Minden, a vállalkozással kapcsolatos képzési-, fejlesztési- és oktatási költségeket el lehet számolni (pl.: angol szaktanfolyamok, szakmai képzések, illetve egyéb üzleti tanfolyamok).
Fontos tudni, hogy minden vizsgadíj és engedély kiváltásának költsége elszámolható, valamint a képzés utazási és járulékos költsége is.

* Termékek és szolgáltatások eladásának és előállításának költségei:
Ide sorolhatók az áruk beszerzésével, előállításával, a nyersanyag felhasználásával és a keletkező hulladék anyag kezelésével, valamint a termékek vagy szolgáltatások árusításának, közvetítésének útján keletkező költségek.

Figyelem!
A Taxi és Minicab, valamint a szállítmányozási szolgáltatást végző vállalkozók üzemanyag költsége és mérföld elszámolása a termék vagy szolgáltatás előállításának feltételét képezik, így az üzemanyagra fordított költségek ebben a kategóriában számolhatók el.