Direktorok és hozzátartozóik

Workplace Pension
direktorok es hozzátartozóik részére

A munkaadók számára háromévente esedékessé válik a Workplace Pension újrajelentési kötelezettség.

Mikor NEM kötelező a Workplace Pension?
– Ha valaki egy cég direktora (hozzátartózók is ide tartoznak) és bejelentett munkavállalója is egyidejűleg, abban az esetben NEM kötelező a Workplace Pensionbe belépni.
– Azonban KÖTELEZŐ a Pension Regulátor-nál a kötelezettség alól felmentést kérnie.

A felmentési kérelem elmulasztása esetén azonnali £400-os birsággal, illetve napi akár £10-os birsaggal kell szamolni, ameddig a felmentési kérelem le nincs adva.

Mennyibe kerül az ACS Liberty Group Ltd-nél a Workplace Pension alóli felmentés?
Saját cégében direktorként (hozzátartózók is ide tartoznak) és egyben bejelentett munkavallalóként is tevékenykedő Ügyfelek regisztrációja alóli felmentés és jegyzőkönyv Pension Regulator fele törtenő elkészítése £ 72.00/egyszeri díj.
A díjazás egyszeri díj, a cég mint munkaadó részére és nem alkalmazottanként értendő!

Amennyiben azt szeretné, hogy a felmentési kérelmet cegünk végezze el, kérjuk, e-mailben jelezze felénk a következő szöveggel:
Kijelentem és egyben megbízom az ACS Liberty Group Ltd-t, hogy a Workplace Pension alóli felmentést elvégezze helyettem.
A megállapított díjazást elfogadom.

Amennyiben azt szeretné, hogy a felmentési kérelmet saját maga díjmentesen végezze el:
Természetesen önállóan is megoldható a bejelentés, de ennek ügyintézésével kapcsolatban sajnos nem tudunk segíteni, hiszen hivatalos megbízas nélkul nem látunk bele a rendszerbe.
Amennyiben önállóan szeretné a kérelmet leadni, itt olvashat róla bővebb információt: https://www.thepensionsregulator.gov.uk/en

Amennyiben csatlakozni szeretne a Workplace Pension-hoz, Weboldalunkon a Tudástárunkban a “Workplace Pension” menüpont alatt bővebb információt talál: https://client.acslibertygroup.com/ugyfelportal/tudastar.php?tipus=2


Direktorok és alkalmazottak

Workplace Pension
direktorok és alkalmazottaik részére

Re-Enrolment & Re-Declaration

A munkaadók számára háromévente esedékessé válik a Workplace Pension újrajelentési kötelezettség.

A bevallás elmulasztása esetén azonnali £400-os birsággal, illetve napi akár £10-os birsaggal kell szamolni, ameddig el nem készül a bevallás.

Kit kötelező bejelentenem (Automatic Enrolment)?
– Minden 22 és a mindenkori nyugdíjkorhatár közötti korban lévő alkalmazottat,
– Keresetük meghaladja legalább az éves £10,000-ot (ez a határ a 2019/2020-as adóévre vonatkozik),
– Az Egyesült Királyság területén dolgoznak.

Az alkalmazott(ak) és Én mint direktor, nem szeretnék belépni a Workplace Pensionba, mit kell tennem?
Sajnos, a Pension Regulator nagyon megnehezítette a munkaadók dolgát, ezzel persze védve a munkavállalókat. Amennyiben a direktor vagy direktorok (hozzátartozók is ide tartoznak) valamint az alkalmazott(ak) NEM szeretnének élni a Workplace Pensionba való belépésről, úgy a céget mint munkaadó, illetve a direktorokat es alkalmazottakat KÖTELEZŐ BELÉPTETNI A WORKPLACE PENSIONBA, majd 30 napon belül DIGITÁLIS FORMÁBAN le lehet jelentkezni, azaz VISSZA LEHET MONDANI!

Ez nagyon komplikáltnak tünik, nincs más mód a lemondásra?
– Nincs más módja a visszamondásnak, abban az esetben, ha a cégnek alkalmazottja van!
– Csupan egyszer kell 3 evente megtenni ezt a regisztrációt és lejelentkezést, tehát nem egy abszolút lehetetlen dologról van szó.

Mennyibe kerül az ACS Liberty Group Ltd-nél a Workplace Pension ügyintézés?

1., Saját cégében direktorként és egyben bejelentett munkavallalóként is tevékenykedő Ügyfelek regisztrációja alóli felmentés és jegyzőkönyv Pension Regulator fele törtenő elkészítése £ 72.00/egyszeri díj, mely a cégre mint munkaadóra vonatkozik és nem direktoronként vagy alkalmazottanként értendő.

Miután megtörtént a RE-Declaration egy Pension Scheme-et kell választani, cégünk a Nest Pension szolgáltatót ajánlja.

2., Nest Pension Scheme-be való belépés:
– a direktorokat és alkalmazottakat egy Pension Scheme-be be kell jelenteni, ez lesz a Nest Pension Scheme.
– majd a Nest Pension-nél, annak online portáljára belépve (minden direktornak és alkalmazottnak saját magának kell megtennie e-mail linken keresztül) lehet lemondani 30 napon belül a kötelezettséget.

Ügyintézési díjunk £120.00 egyszeri díj az alkalmazott(ak) létszámtól függetlenül, mely tartalmazza a Nest Pension Scheme regisztrációt, valamint a direktorok, illetve alkalmazottak regisztrációjának feltöltését, a lemondó linkek kiküldését, ügy lezárását!

Mi történik akkor, ha az alkalmazott mégsem akarja visszamondani a kötelezettséget és mégis be szeretne lépni a Workplace Pension-ba?

Ha a direktor szeretne élni a nyugdíj- kiegészítés lehetőségével, vagy a cégben alkalmazottak is vannak (függetlenül attól, hogy az alkalmazottak esetében nemleges lejelentésről lenne- e szó, vagy pedig regisztrálni szeretnének a kiegészítő nyugdíj szolgáltatásra), abban az esetben cégünk a Nest Pensionnél javasolja a regisztrációt.

A Workplace Pension Scheme és az alkalmazottak regisztrációja után, amennyiben az alkalmazott NEM választja a nyugdíj fizetést, díjazásunk tartalmazza az alkalmazott lemondási “digitális nyilatkozatának” kezelését.

A Workplace Pension Scheme és az alkalmazottak regisztrációja után, amennyiben az alkalmazott vagy direktor a nyugdíj fizetést választja, annak megfelelően, minden hónapban le kell jelenteni a Nest Pension felé a payslipen szereplő Bruttó összeget a pension % megállapítása miatt.
Ezután minden hónapban Direct Debit-el levonásra kerül a céges bankszámláról a megállapított Pension összeg, melynek mértéke a következő:
Munkaadói járulék: 3% (minden esetben a bruttó fizetésből kell számolni), ezt a cégnek kell fizetnie, tehát ez a bruttó fizetés 3% a mint extra költség fog jelentkezni
Munkavállalói járulék: 5% (minden esetben a bruttó fizetésből kell számolni), természetesen az alkalmazott béréból kerül levonásra, érdemes nekik említést tenni róla, hogy ennyivel kevesebbet fognak kapni havonta.

A Nest Pensionhoz történő havi lejelentés díja £ 12.00/hó/cég cégünknél.

Természetesen önalloan is megoldható a Re-Declaration, Pension Scheme-be való bejelentkezés és az egész ügymenet (a havi lejelentést) is bele értve, de ennek ügyintézésével kapcsolatban nem tudunk segíteni.

Mit kell tennem, ha az ACS Liberty Group Ltd-t szeretném megbízni az ügyintézéssel?
– Csupán egy e-mail konfirmáció elegendő részünkre, onnantól kezdve az adminisztrációt és minden egyebet már mi intézünk.

Weboldalunkon a Tudástárunkban a “Workplace Pension” menüpont alatt bővebb információt lehet ta: https://client.acslibertygroup.com/ugyfelportal/tudastar.php?tipus=2


Munkahelyi Nyugdíj Bevezető

Mit jelent a Workplace Pension (Munkahelyi Nyugdíj)?

Mit jelent a Workplace Pension?
– Az angol állam által bevezetett nyugdíj-kiegészítő hozzájárulás, mely az alkalmazott havi béréből kerül levonásra, illetve ezzel egyidejűleg a munkaadónak is kötelező bizonyos %-ot befizetnie egy nem állami, de legalább állam által támogatott nyugdíjalapba.

Mit jelent az Automatic Enrollment?
– Maga az Automatic Enrollment azt a folyamatot jelenti, amikor a bérszámfejtéssel egyidőben a Payroll rendszerünk elemzi mindazon alkalmazottak életkorát, jövedelmét, akiket a rendszerbe be kell jelenteni. Ügyfeleinknek ezzel nincs teendője, hiszen a Payroll rendszerünk automatikusan jelzi, hogy mely alkalmazottakat illetően van kötelezettsége, mint munkaadó.

Mikor kell regisztrálnom?
Staging Date: Minden munkaadónak, függetlenül az alkalmazotti létszámtól a Pension Regulator küld (vagy már küldött is) levelet, melyben egy úgynevezett “staging date” elnevezésű dátum található. Ez csupán azt jelenti, hogy vállalkozásának ekkortól kell elkezdenie a regisztrálás előkészületeit, elemezni azon alkalmazottait, akik jogosultak a Workplace Pension regisztrációra, illetve kiválasztani, hogy kinél szeretnének regisztrálni.
Declaration of Compliance Date: Ez a dátum a legfontosabb, hiszen ez az a pont amikor már készen kell lenni minden előkészületi adminisztrációval és le kell jelenteni a Pension Regulator felé a kötelezettségeket. Erről általában a Pension Regulator újabb levelet küld.

Kit kötelező bejelentenem (Automatic Enrollment)?

– Alkalmazotti státusz megállapításra került (Mi az alkalmazotti státusz?),
– Minden 22 és a mindenkori nyugdíjkorhatár közötti korban lévő alkalmazottat,
– Keresetük meghaladja legalább az éves £10,000-ot,
– Az Egyesült Királyság területén dolgoznak.

Mikor NEM kötelező a Workplace Pension?
– Amennyiben valaki egyidejűleg cége direktora, valamint bejelentett munkavállalója is egyben, abban az esetben NEM kötelező a Workplace Pensionbe regisztrálnia, azonban KÖTELEZŐ a Pension Regulator-nál a kötelezettség alól felmentést kérnie. Amennyiben valaki elmulasztja beadni a felmentési kérelmét, azonnali bírsággal, illetve napi akár £400-os bírsággal kell számoljon.
– Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az alkalmazottak közül akár csak egy is szeretne élni a Workplace Pensionbe való belépéssel, akkor azt az egy munkavállalót a munkáltató köteles beléptetni. A többi munkavállaló esetében pedig amennyiben ők úgy döntenek, hogy nem szeretnének élni a lehetőséggel, erről őket írásban nyilatkoztatni kell, valamint a Workplace Pension-nél felmentést kell kérni a regisztrálásuk alól.

Mennyibe kerül ez nekem és az alkalmazottaimnak?

– A hozzájárulásnál az állam egy mimimum %-ot állapított meg. Ennél többet is, azaz magasabb %-ot is lehet fizetni (akár minden alkalmazott után különböző % arányban), azonban a döntést megfontolt alapokra kell helyezni, elkerülve az esetleges diszkriminációt.

– Amennyiben Ön 3%-ot fizet, mint munkaadó, akkor 5 %-ot kell fizetni, mint munkavállaló. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók mindig többet fizetnek be saját nyugdíjalapjukba, mint a munkaadó.

Érvényesség Munkaadó minimum hozzájárulás Alkalmazott minimum hozzájárulás
06/04/19-től 3% 5%

A fenti táblázatban szereplő pár % lesz majd a nyugdíj, amikor valaki eléri a nyugdíjkorhatárt?
– Nem, ez csak nyugdíj- kiegészítés. Természetesen nem a táblázatban szereplő % az, amit fog kapni valaki, hiszen eleve vonják fizetéséből az alapnyugdíjat, ez csak kiegészítés, ami a jelenlegi tervek szerint később hozzáadódik az alapnyugdíjhoz.

Mennyi most az alapnyugdíj?
– Jelen adóévben £185.15/hét a 2022-2023 adóévben, ami természetesen minden évben minimális mértékben ugyan, de növekszik. Tehát a fenti táblázatban lévő % elméletileg az alapnyugdíjhoz jön majd hozzá.

Mennyi nyugdíjat fogok kapni Angliából?
– Ezt a legnehezebb jelenleg megmondani, mivel több tényezőtől is függ, hogy mennyi lesz majd az akkori nyugdíj összege.
Ilyenek például:
A) Amikor majd valaki eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor mennyi lesz a törvény szerint előírt aktuális korhatár? (A jelenlegi információk szerint az angol kormány a nyugdíjkorhatár 70 éves korig történő felemelését tervezi.)
B) Létezni fog-e még nyugdíjrendszer? (Bár ez kissé pesszimista szemléletnek tűnhet, de a jelenlegi törvénymódosítási tervezeteket figyelembe véve ennek lehetőségét sem zárhatjuk ki.)
C) Milyen finanszírozási és politikai megállapodások lesznek majd az akkori országok között stb.

Honnan tudom ellenőrizni, jelenleg mennyi ‘’szolgálati’’ nyugdíj évem van Angliában?
– Mindenki, aki rendelkezik NI, azaz National Insurance számmal, regisztrálhat online az angol adóhatóság rendszerébe, hogy betekintést nyerjen az adózóról nyilvántartott adatokról, eddig befizetett adóról, nyugdíjjogosultságról, elméleti, azaz jövőbeni nyugdíj összegről.
Ezen a linken lehet regisztrálni: https://www.gov.uk/personal-tax-account

Melyik Pension Provider-t érdemes választani?
– Mi a Nest Pension szolgáltatót javasoljuk, hiszen államilag garantált, ettől függetleül érdemes az egyes Pension Provider-ek oldalán tájékozódni és az ott található információk alapján választani.
– Érdemes megnézni, hogy kinél mennyi a kezelési költség, ami a befizetett összeget tovább fogja csökkenteni.

Mi történik, ha időközben, mégis más Pension Providert szeretnék választani?
– Mint minden más ügyintézés, ez is újabb adminisztrációval jár, ezért megfontoltan kell a lépéseket meghozni, majd minden ilyen döntésről az alkalmazottak engedélyét is kell kérni.
– A váltás maga nem bonyolult, hasonló mintha valaki bankot váltana, csak itt vinnie kell az alkalmazottak “alszámláját” is.

A Workplace Pension-be történő belépés minden munkaadónak és munkavállalónak saját döntése és felelőssége.