Pre-Settled Status

Mivel 2021. január elsejével az európai uniós állampolgárok szabad munkavállalási joga átalakul vagy teljesen megszűnik függően a most zajló tárgyalásoktól, mindazok akik nem rendelkeznek brit állampolgársággal, vagy állandó tartózkodási engedéllyel (Permanent Residence Document), kötelesek magukat regisztrálni az “EU Settlement Scheme” rendszerben legkésőbb 2021. Június 30-ig.

Azok, akik a kérelem benyújtásakor még nem töltöttek el öt évet az ország területén, azok a regisztrációt követően előzetesen letelepedett jogállást azaz „pre-settled status” kaphatnak, hogy elérhessék a letelepedett jogálláshoz szükséges öt éves időtartamot. 

Fontos megemlíteni, hogy a letelepedett jogállás megszerzése esetén az EU állampolgár ugyanazon jogokkal fog bírni, mint az Egyesült Királyság állampolgárai, legyen szó akár munkáról, vagy az egészségügy használatáról. A megszerzett jogállás határozatlan időre szól, azt elveszíteni abban az esetben lehet, ha a munkavállaló több mint öt évre elhagyja az Egyesült Királyság területét, vagy visszavonható, amennyiben bűncselekményt követ el.A folyamatosan változó információk feltöltése illetve módosítása miatt, legyenek kedvesek 2-3 naponta ellátogatni erre a menüpontra.Ügyfelek továbbtartózkodása és legális munkavégzése

A Brexit tárgyalások kimenetele, legyen az semleges vagy negatív hatással bíró, érintheti a nálunk könyveltető Ügyfeleinket.

Fontosnak tartjuk, hogy Ügyfeleink, valamint vállalkozásaik adatait naprakész információval tároljuk egy esetleges ellenőrzés vagy vízumkényszer bevezetésére felkészülve, mely érintheti az alábbi csoportokat:

  • Ügyfeleinket,
  • Családtagokat,
  • Alkalmazottakat,
  • Alvállalkozókat.

Három különálló teendőt kell előírjunk Ügyfeleink részére a biztonságos együttműködés és az Ügyfelek továbbtartózkodása és legális munkavégzése, vállalkozásuk zökkenőmentes továbbműködése érdekében.


1, Settled vagy Pre-Settled Státusz igénylése:

Mivel 2021. január 1-jével az európai uniós állampolgárok szabad munkavállalási joga átalakul vagy teljesen megszűnik függően a most zajló tárgyalásoktól, mindazok akik nem rendelkeznek brit állampolgársággal, kötelesek magukat regisztrálni az “EU Settlement Scheme” rendszerben legkésőbb 2021. Június 30-ig.

Pre-Settled:

Azok, akik a kérelem benyújtásakor még nem töltöttek el öt évet az ország területén, azok a regisztrációt követően előzetesen letelepedett jogállást azaz „pre-settled status” kaphatnak, hogy elérhessék a letelepedett jogálláshoz szükséges öt éves időtartamot.

Settled:

Azok, akik a kérelem benyújtásakor már több mint 5 éve jogszerűen és folyamatosan az Egyesült Királyságban tartózkodnak, kérvényezhetik a letelepedett jogállást „settled status”.

Fontos megemlíteni, hogy a letelepedett jogállás megszerzése esetén az EU állampolgár ugyanazon jogokkal fog bírni, mint az Egyesült Királyság állampolgárai, legyen szó akár munkáról, vagy az egészségügy használatáról. A megszerzett jogállás határozatlan időre szól, azt elveszíteni abban az esetben lehet, ha a munkavállaló több mint öt évre elhagyja az Egyesült Királyság területét, vagy visszavonható, amennyiben bűncselekményt követ el.

Tehát, megkérjük Ügyfeleinket, hogy saját maguk, családtagjaik, alkalmazottaik, alvállalkozóik Settled vagy Pre-settled státuszát, illetve annak hitelességét ellenőrizzék.


2,  Settled vagy Pre-Settled státuszt igazoló Állami pdf visszaigazoló dokumentum eljuttatása részünkre:

Direktorok, Egyéni Vállalkozók, illetve LTD Tulajdonosok:

Az állam által visszaigazolt pdf igazoló dokumentumot melyet emailben kaptak legyenek kedvesek eljuttatni emailben részünkre.

 

Alkalmazottainak, illetve alvállalkozóinak:

Az állam által visszaigazolt pdf igazoló dokumentumát nem kell elkérjék, természetesen a legjobb ha rendelkeznek vele, de az Ő státuszukat egy digitális platformon lehet ellenőrizni:

Ellenőrzés itt: https://www.gov.uk/check-immigration-status

Share Code kérelem itt: https://www.gov.uk/prove-right-to-work

Ezúton szeretnénk jelezni, mivel a Settled vagy Pre-Settled státusz elveszíthető, így a státusz megkérésekor kapott pdf igazolás nem fogadható el hiteles igazolásként!

Az Egyesült Királyságban való tartózkodásra és legális munkavállalásra való jogosultságot 40 naponta ellenőrizni kell, mely a munkáltató/fővállalkozó kötelessége! Az ellenőrzéskor kapott visszaigazolást meg kell őrizni!


3, Brit állampolgárság ellenőrzése:

Amennyiben a nálunk könyveltető cégek direktorai, illetve tulajdonosai, valamint egyéni vállalkozók rendelkeznek Brit útlevéllel, legyenek kedvesek eljuttatni részünkre, hogy frissíteni tudjuk adatbázisunkat.

Az Ltd-vel rendelkező cégek direktorai, illetve tulajdonosai részére, a cégbírósághoz díjmentesen jelentjük le ezen változást.