Self-Employed jövedelemtámogatás

Az Egyéni Vállalkozói (Self-Employed) jövedelemtámogatási rendszer (SEISS) támogatja az Egyéni Vállalkozó (Self-Employed) személyeket (ideértve a Partnership társaságát is), akik a koronavírus miatt hátrányosan érintettek.

A rendszer lehetővé teszi az Egyéni Vállalkozó (Self-Employed) számára, hogy adóköteles támogatást kapjon az Adóhatóságtól.

Az adóköteles támogatás a 2016/2017, 2017/2018 illetve a 2018/2019-es vállalkozásból származó nyereség 80% -áig, maximum havonta 2500,00 font / hónapig értelmezendő. Három hónapnak megfelelő összeget utalnak ki egyösszegben, mely nem haladhatja meg a £7500.00 összeget a három hónapra vonatkozóan.


Jogosultság

Jelentkezésre, akkor kerülhet sor, ha Egyéni Vállalkozói (Self-Employed) vagy Partnership tagja, és:

  • benyújtotta adóbevallását a 2018-2019 adóévre, (természetesen az előző adóévekre is),
  • a 2019-2020-as adóévben (2019. április 6. és 2020. április 5 közötti időszakban) tevékenykedett mint Egyéni Vállalkozói (Self-Employed),
  • továbbra is tevékenykedik mint Egyéni Vállalkozói (Self-Employed), amikor jelentkezik majd az igénylésre, kivéve azt az időszakot, amikor a koronavírus miatt nem tud tevékenykedni,
  • folytatni kívánja tevékenységét a 2020–2021-es adóévben (2020. április 6. és 2021. április 5 közötti időszakban),
  • a koronavirus miatt elveszítette nyereségét vagy annak egy részét.

Az Egyéni Vállalkozói (Self-Employed) illetve Partnership pénzügyi eredményének (nyereségnek) kevesebbnek kell lennie, mint 50 000,00 font, és a jövedelem több mint felének Egyéni Vállalkozói (Self-Employed) illetve Partnership tevékenységből kell származnia.

A fentieket figyelembe véve, és továbbá:

  • a tevékenység végzéséből származó nyereség/partnerségi nyereség a 2018-2019-es adóévre kevesebb, mint 50 000 font, és ez a nyereség az adóköteles jövedelmének több mint felét teszi ki,
  • amelynek átlagos tevékenységi nyeresége a 2016-2017-es, a 2017-2018-as és a 2018-2019-es időszak alatt kevesebb, mint 50 000 font, és ez a nyereség az ugyanazon adóév átlagos adóköteles jövedelmének több mint felét teszi ki.

Amennyiben 2016. április 6. és 2019. április 5. között “bármikortól” kezdte meg az Egyéni Vállalkozói (Self-Employed) illetve Partnership tevékenységet, akkor a HMRC (Adóhivatal) csak azokat az éveket fogja figyelembe venni, amelyekre az adóbevallás bevallásra került.

A 2018–2019-es Adóbevallását (2018. április 6. és 2019. április 5.), legkésőbb 2020. április 23-ig kellett leadnia az Adóhatóság leírása alapján, annak érdekében, hogy a 2018-2019-es Adóév nyereségét vizsgálni tudja az Adóhatóság.

A HMRC (Adóhivatal) a már benyújtott 2018–2019-es adóbevallások adatait felhasználja annak meghatározására, hogy ki lesz jogosult támogatásra.

Jogosultság

Általánosságban, pár kivételtől eltekintve szinte minden Self-Employed illetve Partnership vállalkozás jogosult lehet a támogatásra.

Amennyiben 2016. április 6. és 2019. április 5. között “bármikortól” kezdte meg az Egyéni Vállalkozói (Self-Employed) illetve Partnership tevékenységet, akkor a HMRC (Adóhivatal) csak azokat az éveket fogja figyelembe venni, amelyekre az adóbevallás bevallásra került.

A 2018–2019-es Adóbevallását (2018. április 6. és 2019. április 5.), legkésőbb 2020. április 23-ig kellett leadnia az Adóhatóság leírása alapján, annak érdekében, hogy a 2018-2019-es Adóév nyereségét vizsgálni tudja az Adóhatóság.

A HMRC (Adóhivatal) a már benyújtott 2018–2019-es adóbevallások adatait felhasználja annak meghatározására, hogy ki lesz jogosult támogatásra.


Mennyit fogok kapni?

Egyéni Vállalkozói (Self-Employed) illetve Partnership-ben tevékenykedők lesznek jogosultak az adóköteles támogatást megkapni, amely az adóévek átlagos nyereségének 80% -ára korlátozódik (adott esetben):

  • 2016-2017
  • 2017-2018
  • 2018-2019

Hogyan fogják kiszámolni?

A HMRC (Adóhivatal) összeadja a fenti 3 adóév (ha alkalmazható) Egyéni Vállalkozói (Self-Employed) illetve Partnership nyereségét, majd osztja 3-al (ha alkalmazható), és ezt használja a havi összeg kiszámításához.

Ez legfeljebb havi 2500,00 font lehet 3 hónapig.

A HMRC (adóhivatal) közvetlenül egy részletben fizeti ki a támogatást az adófizető bankszámlájára.

Mennyit fogok kapni?

Adóköteles támogatásra lesznek jogosultak, amely az adóévek átlagos nyereségének 80% -ára korlátozódik.

Hogyan fogják kiszámolni?

A bal oldalon leirtakhoz képest a 3 adóév (ha alkalmazható) Egyéni Vállalkozói (Self-Employed) illetve Partnership nyereségét, majd osztják 3-al (ha alkalmazható), és ezt használják a havi összeg kiszámításához.


Hogyan igényelhetem?

1, Az HMRC (Adóhivatal) felveszi Önnel a kapcsolatot, ha jogosult a támogatásra 2020 május 13-tól ütemezetten. Nem minden Egyéni Vállalkozó (Self Employed) ugyan attól a naptól igényelhet!

2, Itt tudja ellenőrizni, hogy jogosult-e a támogatásra: Támogatás ellenőrzése

3, Szüksége lesz a UTR azaz Adószámára, valamint a National Insurance számára.

4, Amennyiben jogosult: “Eligible”, a támogatást saját ügyfélkapuján igényelheti meg, pár lépést követve!

∗ Figyelem!

Ezúton szeretnenk jelezni, hogy a támogatás igénybevételének megítélésekor nem elegendő az alapján dönteni, hogy a HRMC oldala szerint “eligible” valaki a támogatásra vagy sem. Az igényléshez az összes feltételnek meg kell felelni, beleértve azokat is, melyekre az Adóhatósagnak egyelőre meg nincs rálátása. (pl. tevékenykedett-e a 2019/2020-as adóévben, vagy tervezi-e a tevékenység folytatását a 2020/2021-es adóévben…stb)

5, Amennyiben még nem rendelkezik HMRC ügyfélkapuval, itt tud létrehozni egyet: HMRC ügyfélkapu

6, Az HMRC ügyfélkaput pár perc alatt létre lehet hozni, viszont a Self Assessment (Self Employed) modult hozzá kell adja, hogy elérhető legyen az igénylés illetve maga a Self Employed modul. Ennek érdekében pár apró lépést kell követnie, majd az Adóhatóság 7-10 napon belül fogja postai úton megküldeni részére a Self Assessment (Self Employed) modul aktiválási kódot.

7, Aktiválás után a Self Assessment (Self Employed) modul már működőképes.

 

Bővebb információ: Self-Employed jövedelemtámogatás

Hogyan igényelhetem?

Az HMRC (Adóhivatal) felveszi Önnel a kapcsolatot, ha jogosult a támogatásra!

Itt tudja ellenőrizni, hogy jogosult-e a támogatásra:

Támogatás ellenőrzése

Amennyiben még nem rendelkezik HMRC ügyfélkapuval, itt tud létrehozni egyet:

HMRC Ügyfélkapu Létrehozás

Az ACS Liberty Group Ltd nem rendelkezik az én privát/saját ügyfélkapum belépési adataimmal?

Az általunk leadott bevallásokat, mi mint Agent teljesítjük a saját ügyfélkapunkon keresztül, ezért nem rendelkezünk az Ön privát belépőjével a HMRC felé.


Az ACS Liberty Group Ltd tud segíteni az igénylésben?

Nem.

A könyvelők, csupán a jogosultságra való ellenörzésben segíthetnek, bár az is nagyon egyszerű, de magában az igénylésben nem.

A könyvelői ügyfélkapunkon az igénylési folyamat nincs lehetővé téve, csak és kizárolag minden arra jogosult a saját ügyfelkapuján igényelheti.

Az Adóhatóság az igénylésből az alábbi kijelentéssel zárták ki a könyvelőket:

“You must make the claim yourself. Your tax agent or adviser must not claim on your behalf as this will trigger a fraud alert, and you will have to contact HMRC. This will cause a significant delay to you receiving your payment.”

“A kérelmet magának kell benyújtania. Adóügynöke vagy tanácsadója nem adhatja le a kérelmet az Ön nevében, mivel ez csalási figyelmeztetést vált ki, és kapcsolatba kell lépnie a HMRC-vel, hogy azt jelenteni tudja. Ez jelentős késést okoz a fizetés megérkezésében”.


Ez a támogatás nem elegendő nekem, miből éljek?

Sajnos, csupán 3 lehetősége van, amennyiben nem tud tevékenykedni a koronavírus miatt!