Számlázás

Az Egyéni Vállalkozói (Self Employed) regisztráció dátumától számlaképessé válik, de kiállított számláin nem köteles feltüntetnie az adószámát (UTR number). A fővállalkozója viszont kérheti, hogy kiállított számláin szerepeljen az adószáma (UTR number) amennyiben CIS (Construction Industry Scheme) alatt dolgozik.

Alap esetben az Egyéni Vállalkozás nem Áfa (VAT) regisztrált!

Így csak olyan számlát állíthat ki, melynek nincs Áfa (VAT) tartalma, sőt magát az Áfa (VAT) mezőt sem tartalmazza. Ha ugyanis tartalmazza a számlája az Áfa (VAT) mezőt és Ön nulla értéket ír oda, az olyan mintha egy Áfá-s (VAT) regisztrációval rendelkező vállalkozás olyan terméket vagy szolgáltatást értékesített volna, amelynek az Áfa (VAT) tartalma 0%-os az adóhatóság megállapítása értelmében, tehát megtévesztő.

Az Egyesült Királyságban a bevételekről kötelező számlát kiállítani vagy nyílvántartást vezetni!

Előfordul azoknál az Egyéni Vállalkozóknál (Self Employed) akik alvállalkozóként vagy ügynökségeknek dolgoznak, hogy nem kér a fővállalkozó vagy ügynökség számlát, mert az általuk kiállított statement tartalmazza az összegeket és az esetleges levonásokat is. Ezeket minden esetben meg kell őrizni, azonban ezen igazolások NEM váltják ki a vállalkozása bevételi számláit.

A számlázáshoz használhat saját maga által készített számlaformátumot, számlázó programot vagy vásárolhat számlatömböt (Invoice Book) bármely postán vagy papír-írószer boltban.

A félreértések és kényelmetlenségek elkerülése érdekében, javasoljuk saját fejlesztésű, többnyelvű, könnyen kezelhető online számlázó illetve könyvelő rendszerünk használatát. A rendszer 100%-osan digitális, ezért elektronikusan is továbbíthatja ügyfeleinek számláit. Számlái digitálisan tárolásra kerülnek és az adóév végén könnyen lehívhatóak, nyomtathatóak az adóbevallás elkészítése érdekében. A rendszerről bővebb információt a jobb oldalon lévő oszlopban talál.


Áfá-s (VAT) Számlázás

Amennyiben Áfá-s (VAT) számlát szeretne kibocsátani, alaposan át kell gondolnia, hogy érdemes-e Áfa (VAT) regisztrációt igényelni vagy sem, erről weboldalunkon az Áfa (VAT) menüpontban tájékozódhat.

Amennyiben vállalkozása nem rendelkezik VAT regisztrációval, úgy semmilyen formában sem számolhat fel vagy terhelhet VAT összeget kínált szolgáltatásaira vagy termékeire, illetve nem igényelhet vissza VAT összeget a vásárolt VAT- vel terhelt szolgáltatások vagy termékek után.

Addig a pillanatig amíg nem érkezik meg a VAT szám, csak olyan számlát állíthat ki, melynek  nincs VAT tartalma, sőt magát a VAT-re való utalást és a rublikát sem tartalmazza.

Sikeres Áfa (VAT) regisztráció után megérkezik az Áfa (VAT) regisztrációs szám, onnantól kezdve alkalmazhatja az értékesíteni kívánt termék vagy szolgáltatásra vonatkozó VAT értéket.

Aktuális VAT értékek:

Standard 20 % Reduced 5 % Zero 0 %

Figyelem!
Minden esetben az Egyéni Vállalkozóknál (Self Employed) felelőssége meggyőződni arról, hogy az általa forgalmazni kívánt termékre vagy szolgáltatásra milyen Áfa (VAT) mérték vonatkozik. A következő linken keresztül van lehetősége bővebben tájékozódni a termékek illetve szolgáltatások besorolását illetően:

https://www.gov.uk/guidance/rates-of-vat-on-different-goods-and-services

Help

A bevételi számlák kiállításának hiánya büntetést von maga után!

Kiállított számláin nem minden esetben köteles feltüntetnie az adószámát (UTR number)

Alap esetben az Egyéni Vállalkozás nem Áfa (VAT) regisztrált!

Ameddig nem rendelkezik Áfa (VAT) számmal, csak olyan számlát állíthat ki, melynek  nincs VAT tartalma!


ACS Invoicing Előfizetés
  • Könnyű és egyszerű számla nyilvántartás, készítés
  • Ügyfelei digitális értesítése a számla lejárta előtt, illetve után
  • Azonnali javítási lehetőség
  • Adóellenőrzés biztos
  • Magyar nyelvű kezelőfelület és ügyfélszolgálat Angliában
  • Pár másodperc alatt egész éves bevételét, illetve kiadásait lekérheti
  • A rendszer segítségével bármikor pontos információt kaphat vállalkozása aktuális pénzügyi állapotáról.
  • Sok más hasznos funkció.