Társadalom Biztosítás (National Insurance)

Az Egyéni Vállalkozóknak (Self Employed) két különböző típusú Társadalom Biztosítást (National Insurance) kell fizetniük.

  • Class 2 National Insurance – ami tulajdonképp a társadalombiztosításnak felel meg,
  • Class 4 National Insurance – amely bizonyos összeghatár elérését követően a nyereség után fizetendő.

Help

Az Egyéni Vállalkozók két különböző típusú TB-t fizetnek.


  • Class 2 National Insurance

  • Class 4 National InsuranceClass 2 National Insurance

Egyéni Vállalkozóként Self – employedként National Insurance Class 2 fizetésére köteles, melynek összege:

2019-2020 £ 3.00 / hét
2018-2019 £ 2.95 / hét

 

Ezen járulék NI Class 2 (TB) megfizetésére a self- assessment (adóbevallás) keretén belül lesz lehetősége.

Az adóbevallása elkészítése alkalmával fogják ugyanis kikalkulálni visszamenőlegesen a pontos megfizetendő összeget, mely az adóbevallása alkalmával kikalkulált adójával együtt kerül megfizetésre elektronikus úton.

Abban az esetben ha adóvisszatérítése keletkezik, úgy a visszatérített összegből írja majd jóvá a rendszer és az Class 2 National Insurance összegével csökkentett adóvisszatérítést kapja vissza.

A Class 2 National Insurance–t abban az esetben is fizetnie kell, ha Egyéni Vállalkozói self – employed státusza mellett alkalmazottként is dolgozik és az adott munkáltató is vonja a National Insurance-ot keresetéből.

Abban az esetben ha Egyéni Vállalkozásából self – employed származó nyeresége a ”Small Profits Threshold” határ alatt marad, nem köteles megfizetni a Class 2 National Insurance összeget.

A Small Profit Threshold határai következőképpen alakulnak:

2019-2020 £ 6,365.00
2018-2019 £ 6,205.00

 

Help


Class 4 National Insurance

A Class 4 National Insurance hozzájárulást a kikalkulált nyereség után kell megfizetni, mértéke pedig annak összegétől függ.

A Class 4 National Insurance hozzájárulás az adóbevallással együtt kerül kiszámolásra, valamint beadásra és azzal együtt kell azt majd megfizetni (amennyiben visszaigénylés áll fent, levonódik a visszafizetendő összegéből).

A fizetendő National Insurance Class 4 mértéke:

 

A Class 4 National Insurance hozzájárulás megfizetése révén nem szerezhet jogosultságot állam által nyújtott támogatások igénybevételére.