Adószám (UTR Number)

A UTR szó a Unique Taxpayer Reference szavak rövidítéséből adódik. Azok rendelkeznek ezzel a számmal, akik személyi jövedelemadó bevallást kell készítsenek (Self Assessment), így többek között tehát az Egyéni Vállalkozók (Self Employedok) is.

Tehát csak attól, mert valaki rendelkezik adószámmal (UTR number), még nem biztos, hogy Egyéni Vállalkozó is.

Adószámmal (UTR number) rendelkezhetnek még magánszemélyek, lakáskiadással foglalkozók, társas vállalkozók, stb.

Az Egyéni Vállalkozás regisztrációját mindig, mint Self Employed kell elvégezni, ekkor az adószámunk alatt Egyéni Vállalkozóként tevékenykedünk.

Az adószám igazából az adóbevallás lebonyolítására és a személy azonosítására szolgál. Az adóbevallásban (Self Assessment) be lehet vallani több jövedelemforrást, így többek között az Egyéni Vállalkozásból származót is.

A CIS (Construction Industry Scheme) keretein belül dolgozók esetében, fontos lehet mielőbbi megszerzése, hiszen a fővállalkozó kérni fogja azt, hogy ellenőrizni tudja milyen CIS levonási adósávba esik.

Az adószámot (UTR number) tartalmazó levelet a regisztrációs procedúra utolsó lépéseként fogja kiküldeni az Adóhatóság (HM Revenue & Customs) a regisztrációt követő 2-4 héten belül.

Annak ellenére, hogy az adószám (UTR number) megérkezése ilyen hosszú időt is igénybe vehet, Ön már a regisztráció dátumaként megadott időponttól kezdve számlaképes, tehát dolgozhat, számlázhat.

Ezt a levelet mindenképp gondosan őrizze meg, ugyanis erre a számra az Egyéni Vállalkozás (Self-Employed) tevékenysége ideje alatt szüksége lesz.

Az adószámra (UTR number) szüksége lesz az adóbevallás készítésénél, illetve Adóhatósági ügyfélkapu létrehozásánál is.

Tippek & Tanácsok

Az Adószám (UTR) 10 számjegyből áll.

Az adóhatóságtól érkező levél bal felső sarkában „Our ref.” megnevezés alatt található a 10 jegyű szám.

Az Adószám (UTR number) kizárólag belső használatra van, nem kell számláin feltüntetnie.

Elkezdhet dolgozni az Adószám (UTR) nélkül is.

Adószámmal (UTR) rendelkezhetnek még magánszemélyek, lakáskiadással foglalkozók, társas vállalkozók, stb.

Az Adószám (UTR) valamint Áfa (VAT) szám két különböző megnevezés.