Vállalkozási bankszámla (Business Bank Account) 

Javaslatunk, hogy érdemes vállalkozói bankszámlát nyitnia (Business Bank Account), mely révén könnyedén figyelemmel kísérheti vállalkozásának pénzforgalmát és elkülöníthetőek személyes és vállalkozásával kapcsolatos költségei. 

Az Adóhatóság (HM Revenue & Customs) állaspontja szerint ez nem kötelező, de érdemes átvezetni minden, a vállalkozás üzemeltetésével kapcsolatos költséget és bevételt erre a számlára. 

A pénzmosás elleni szervezet előírása (Money Laundering Regulation) viszont azt az elvet vallja, hogy amennyiben a vállalkozás bevétele privát bankszámlára érkezik, abban az esetben a pénzmosás gyanúja merülhet fel. 

A vállalkozói bankszámla a legtöbb banknál az első 1-2 évben díjmentes számlavezetési lehetőséget nyújt. 

Ahhoz, hogy Egyéni Vállalkozóként (Self-Employed) business bank accountot tudjon nyitni, a legtöbb esetben nincs szükség a UTR számra, illetve semmilyen igazolásra arról, hogy egyéni vállalkozó. 

A digitális könyvelőrendszerek segítségével, könnyedén vezetheti bevétel és kiadás nyilvántartását online, ehhez viszont nagy segítséget nyújt, ha a privát és vállalkozási bankszámlája külön kezelhető. 

Tippek & Tanácsok

A bankszámlavezetés 1-2 évig díjmentes a legtöbb banknál.

Az Adóhatóság adóellenőrzés esetén nem feltétlen kéri be a privát bankszámlát, amennyiben rendelkezik vállalkozási bankszámlával és pénzforgalma nagyrészét ezen bonyolítja.