Vámoltatás

2021.01.01-től az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak, ezért bármely küldemény, áru behozatala vagy kivitele vámkezelési eljárás alá esik.

Egy termékre kétféle terhet róhatnak ki az országok a határon való belépéskor. Vámot és áfát (VAT). A vámeljárás ezeknek a megállapításáról szól.

– VÁM: a Brexit megállapodás 2020. karácsonyi aláírásával abban egyezett meg az EU és az Egyesült Királyság, hogy a termékek legnagyobb része 0 kulcsos vám alá esik. Ez azt jelenti, hogy ezen termékekre ugyan vámot nem kell fizetni, de a vámeljárást le fogják folytatni, a papírmunkát el kell végezni.

– ÁFA (VAT): a vámeljárás során vámot ugyan nem, de az áfát meg kell fizetni. Vagyis lehetséges, hogy egy termék vámterhe 0, ugyanakkor az áfa (VAT) része viszont jelentős. Mivel az áfa megállapítása szerteágazó, ezért weboldalunkon is különböző megközelítésben csoportosítottuk az információkat. Lásd menüpontok.

Nagyobb mennyiségű és értékű áruk import-exportja eseten nagyobb szállítmányozó cégek igénybevételét javasoljuk (komplett szállítmányozás és vámkezelés), kisebb mennyiség és érték eseten azonban külön területi (küldő és fogadó országbeli) szakemberek segítségével akár önállóan is végezhető az árubehozatali és kiviteli tevékenység.


Fontos!

A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.

Copyright ACS Liberty Group 2021.