Frequently Asked Questions

Gyakran feltett kérdések megválaszolásával szeretnénk segítséget nyújtani az új vámoltatási szabályokban való eligazodáshoz.

Ajándékot küldenek (számla nélküli küldemény) Magyarországról Angliába, ki dönti el, hogy ez most mekkora értékű?
https://www.gov.uk/government/publications/notice-143-a-guide-for-international-post-users/notice-143-a-guide-for-international-post-users

Itt két értékhatárt kell figyelme venni. (39 GBP és 135 GBP)
Fontos, hogy a feladó rögzítse még a feladáskor (futár weboldalán, fuvarlevélen, export nyilatkozaton stb.), hogy ez kis értékű (39 GBP alatti) ajándék. Az Egyesült Királyságba érkezéskor HMRC útmutatásai alapján az éppen szolgálatban lévő vámos dönti el az adott küldemény értékét. Ha kisértékűnek ítélik (39 GBP-ig), akkor simán beengedik mindenféle fizetés nélkül.
Ha a vámolást végző úgy látja, hogy szerinte ez 39 GBP-nél nagyobb értékű ajándék, akkor kiszabja az áfát/VAT-ot. Másik fontos értékhatár: 135 GBP alatt a küldő, míg a fölött a fogadó fél kell, hogy fizesse az áfát/VAT-ot.

Egyedi/ saját készítésű ajándék érétkét ki állapítja meg?
Erre alapvetően a korábban leírtak vonatkoznak, azzal a nehezítéssel, hogy a vámtiszt nem tudja katalógus alapján az értéket megállapítani, és teljesen az aznapi jó- vagy rosszkedvén múlik, hogy ő abba a kézműves dologba mekkora értéket lát bele. Ennél pontosabbat jelenleg mi sem tudunk.

Az EU-ban/Magyarországon áfás számlára vett árukat, szeretnék behozni a UK-ba. Akkor most kétszer kell megfizetem az áfát/VAT-ot?
NAV linkEU link

Nem, mert az árunak az EU-ból történő kilépésének igazolásával a számlamásolat ellenében a vásárlás helye szerinti adóhatóság/NAV visszafizeti az áfát. Ezt persze igényelni kell. Áfa-visszaigénylést interneten, vagy az adott kilépési ponton személyesen lehet megtenni. EU-szinten egységesen 175 EUR-ban szabályozzák azt a minimális értéket, ami fölött foglalkoznak áfa-visszafizetéssel. Ez alatti sajnos nem. FIGYELEM! Az EU kilépés limitje 175 EUR míg a UK VAT-fizetés alsó határa 135 GBP. A kettő független egymástól a két fél maga határozta meg a számokat.
Speciális eset lehet, ha a két határ közé esel. Jelenleg 135 GBP az 150 EUR. Ha valaki 160 EUR értékű árut vesz az EU-ban és hozná a UK-ba akkor sajnos nem tudja vissza igényelni az ÁFÁ-t az EU-s országban, de mégis kivetik rá a VAT-ot. Ezt a speciális helyzetet érdemes elkerülni. Pl. több számla összevonható, hogy elérje a 175 EUR értéket.

Mit jelent a 1500 GBP/1000 kg limit?
https://www.gov.uk/guidance/bringing-commercial-goods-into-great-britainin-your-baggage.

Akár magánemberként, akár vállalkozóként az Egyesült Királyság repterére/határára érkezésekor be kell vallani, hogy mekkora érték van a bőröndben/autóban. (Ez nem vonatkozik olyan fuvarozókra, akik más személyek dolgait szállítják.) A bevallást meg lehet tenni szóban (ha nincs vámolni való és nincs nagy értékű cikk), egyszerűsítve online, vagy tételesen helyben. Az 1500/1000-es értékek arra vonatkoznak, hogy ha a behozni kívánt dolgok értéke meghaladja az 1500 GBP-ot vagy súlya az 1000 kg-ot, akkor mindenképp tételes bevallást kérnek a határon. Persze meg lehet próbálni eltitkolni az értékeket, de ha esetleg a vámos úgy látja, hogy mégis átlépi a bevinni kívánt holmik összértéke az 1500 GBP-t, akkor tételes bevallásra fog ott helyben kötelezni.

A UK-ban van egy LTD-m, nem VAT-os. Az új vámolások miatt EORI-számot kellett igényelnem. Emiatt akkor VAT-os kell, hogy legyen az LTD-m is?
https://www.gov.uk/vat-registration/when-to-register

Legjobb tudásunk szerint nem. Kis forgalmú (85000 GBP alatti) cégeknek továbbra sem kell a VAT számolásokkal foglalkoznia, és a VAT-os körbe bejelentkeznie.


Fontos!

A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.

Copyright ACS Liberty Group 2021.