Áruszállítás ügyintézésének lépései magánszemélyek számára

2021. január 1-jétől amennyiben az Egyesült Királyságba bárki csomagot kíván fogadni vagy országon kívülre csomagot szeretne feladni, jó tudni, hogy a csomag/küldemény vámkezelési eljárás alá esik – akár új, akár használt tárgyakról van szó.

Csomagküldéshez igénybe vehető:

– állami postaszolgálat
– nagyobb csomagküldő/szállítmányozó cég
– kis fuvarcég, illetve
– bárki saját maga is hozhatja-viheti az árut

Alapvetően a hatóságok minden árut (újat és használtat is) úgy tekintenek, hogy a címzett megvette/fizetett érte, ezért számlát kérnek mellé. Abban az esetben nem kérnek a küldemény mellé számlát, ha ajándékként van feladva és értéke nem haladja meg a £135-ot.

£135 alatti érték esetén van lehetőség ajándékozásról nyilatkozni. Ha ilyen angol nyelvű ajándékozási nyilatkozattal küldenek csomagot magánszemélynek az EU-ból a UK-ba, akkor nem kell sem vámot, sem VAT-ot (áfát) fizetni.

Ajándékozási nyilatkozat hiányában viszont vám és VAT fizetési kötelezettség van.

Amennyiben a csomag £135 GBP alatti, akkor a VAT-ot a küldő félnek kell megfizetnie, amihez HMRC-nél előbb regisztráció szükséges. Ezek hiányában az árut a határról visszafordítják (illetve a fuvarozók eleve el sem viszik). Kivétel, ha ajándékozási nyilatkozattal £39 érték alatti az áru. Ekkor senkinek nem kell VAT-ot fizetnie.
Ajándékozási nyilatkozat hiányában a feladónak áfás angol nyelvű számlat kell készítenie.

Amennyiben a csomag £135 feletti értékű és a címzett magánszemély:
– Nem kell az VAT-ot feltüntetni az angol nyelvű számlán, mert azt a UK-ba érkezéskor állapítják meg és szedik be a címzettől.
– A címzett ilyen esetben először nem kapja meg a csomagot, csak egy fizetési felszólítás érkezik a HMRC-től részletezve, hogy mennyit és miért kell fizetnie.
– A díjak megfizetése után szabadítja fel a vám a csomagot és teszi elérhetővé/küldi ki a címzettnek. (Amennyiben 21 napig nem történik befizetés, akkor a csomagot visszaküldik a feladónak.)

A UK vámolás jogszerűségéért és esetleges megfizetésért a címzett felel, ezért érdemes az ajándék-küldővel az ilyen küldeményekről egyeztetni, mielőtt a küldő azt feladja.

Javasoljuk nemzetközi futárok/szolgáltatók igénybevételét, akik mindezekkel tisztában vannak, és segítenek a dokumentumok elkészítésében.


Fontos!

A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.

Copyright ACS Liberty Group 2021.