Áruszállítás ügyintézésének lépései magánszemélyek számára

Csomagfogadás esetén jó tudni

2021. január 1-jétől amennyiben az Egyesült Királyságba bárki csomagot kíván fogadni vagy országon kívülre csomagot szeretne feladni, jó tudni, hogy a csomag/küldemény vámkezelési eljárás alá esik – akár új, akár használt tárgyakról van szó.

Csomagküldéshez igénybe vehető:

– állami postaszolgálat
– nagyobb csomagküldő/szállítmányozó cég
– kis fuvarcég, illetve
– bárki saját maga is hozhatja-viheti az árut

Alapvetően a hatóságok minden árut (újat és használtat is) úgy tekintenek, hogy a címzett megvette/fizetett érte, ezért számlát kérnek mellé. Abban az esetben nem kérnek a küldemény mellé számlát, ha ajándékként van feladva és értéke nem haladja meg a £135-ot.

£135 alatti érték esetén van lehetőség ajándékozásról nyilatkozni. Ha ilyen angol nyelvű ajándékozási nyilatkozattal küldenek csomagot magánszemélynek az EU-ból a UK-ba, akkor nem kell sem vámot, sem VAT-ot (áfát) fizetni.

Ajándékozási nyilatkozat hiányában viszont vám és VAT fizetési kötelezettség van.

Amennyiben a csomag £135 alatti, akkor a VAT-ot a küldő félnek kell megfizetnie, amihez HMRC-nél előbb regisztráció szükséges. Ezek hiányában az árut a határról visszafordítják (illetve a fuvarozók eleve el sem viszik). Kivétel, ha ajándékozási nyilatkozattal £39 érték alatti az áru. Ekkor senkinek nem kell VAT-ot fizetnie.
Ajándékozási nyilatkozat hiányában a feladónak áfás angol nyelvű számlat kell készítenie.

Amennyiben a csomag £135 feletti értékű és a címzett magánszemély:
– Nem kell a VAT-ot feltüntetni az angol nyelvű számlán, mert azt az Egyesült Királyságba érkezéskor állapítják meg és szedik be a címzettől.
– A címzett ilyen esetben először nem kapja meg a csomagot, csak egy fizetési felszólítás érkezik a HMRC-től részletezve, hogy mennyit és miért kell fizetnie.
– A díjak megfizetése után szabadítja fel a vám a csomagot és teszi elérhetővé/küldi ki a címzettnek. (Amennyiben 21 napig nem történik befizetés, akkor a csomagot visszaküldik a feladónak.)

Az Egyesült Királyságba belépő áru vámolásának jogszerűségéért és esetleges megfizetésért a címzett felel, ezért érdemes az ajándék küldőjével az ilyen küldeményekről egyeztetni, mielőtt a küldő azt feladja.

Javasoljuk nemzetközi futárok/szolgáltatók igénybevételét, akik mindezekkel tisztában vannak, és segítenek a dokumentumok elkészítésében.

Utazás esetén jó tudni

Magánszemélyek Egyesült Királyságba érkezésekor jelezni kell, hogy van-e elvámolnivaló a csomagban vagy nincs. Hogy mit szükséges elvámolni és mit nem, azt az alábbi linkeken lehet ellenőrizni:
https://www.gov.uk/duty-free-goods
https://www.gov.uk/duty-free-goods/arriving-in-Great-Britain
https://www.gov.uk/duty-free-goods/declaring-goods


Fontos!

A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.

Copyright ACS Liberty Group 2021.