Árubehozatal ügyintézésének lépései vállalkozások számára

1. Bármely áru Egyesült Királyságba való behozatalának ügyintézését érdemes legalább egy héttel korábban megkezdeni, hiszen az átállás átmeneti időszakában adódhatnak kisebb fennakadások.

2. 2021. január 1-től ahhoz, hogy egy vállalkozás legálisan árut hozzon az Egyesült Királyságba, rendelkeznie kell egy úgynevezett EORI-számmal (gazdasági szereplők nyilvántartási és azonosító száma). Ez a speciális szám a HMRC-től igényelhető: Get an EORI number – GOV.UK (www.gov.uk)
Az ACS Liberty Group ügyfelei korábban igényelt EORI-számukat az invoicing rendszerben találják és tudják ellenőrizni.

3. Mielőtt a termék vásárlása megtörténik (és az üzlet létrejön), javasoljuk ellenőrizni, hogy a behozni kívánt áru milyen korlátozás alá esik. (Ez ugyanis nagyban befolyásolja a papírmunkát).
Finding commodity codes for imports into or exports out of the UK – GOV.UK (www.gov.uk)

4. Fontos, hogy már az áru kiinduló helyén, az eladó részéről is szükséges egy vámnyilatkozat, melyet a HMRC szabályainak figyelembe-vételével, angol nyelven kell kitöltenie az eladónak, az eladó információi alapján a vevőnek vagy a szállítmányozónak. Ezt érdemes tisztázni az eladóval még a termék megvásárlása és árának átutalása előtt. A vámügyintézéshez igénybe vehető vámügyintéző szakember is, aki megkönnyíti és meggyorsítja a folyamatot.
EU business: taxes and tariffs – GOV.UK (www.gov.uk)

5. El kell dönteni, hogy kivel történik a szállíttatás. Érdemes a szállítók weboldalait megnézni, mert változó, hogy melyik mekkora részt vállal át a papírmunkából. Ha lehetséges, javasoljuk nagyobb szállítmányozó cégek igénybevételét, mert rendszereik a szállítmányozáson túl kepések a teljes vámolási procedúra, a részükre korábban megadott információk alapján.

6. Amennyiben a behozatali vámoltatási procedúrát maga a vásárló, a szállító vagy egy megbízott vámügyintéző végzi, ehhez a gov.uk oldalon található részletes tájékoztatás és kitöltendő elektronikus felület. 2021. január 1. és június 31. között, míg az új vámoltatási rendszer kiépül, ezeken a felületeken intézhető a vámoltatás, de csak a már korábban az eladó részéről kiállított export papír alapján.

7. Az áru az Egyesült Királyság határára érkezésekor, a vevőnek (vagy vevő nevében valakinek) egy vámáru behozatali nyilatkozatot kell benyújtania, még abban az esetben is, ha egyébként a termék a 0 kulcsos (vámmentesen behozható) áruk körébe tartozik.

8. VAT (áfa) megfizetése. Ezt £135 felett az Egyesült Királyság-beli vállalkozás, £135 alatt az EU-s eladó kell, hogy fizesse, – de ez utóbbi a legtöbb esetben problémás. Az EU-s eladók vonakodnak ezt megtenni, ezért inkább £135 fölötti egységekben árulnak.

EORI-száma csak olyan cégnek lehet, aminek van VAT regisztrációja is. Az itt megfizetett VAT vissza igényelhető. Csak a VAT kiadás – VAT bevétel különbözetét kell megfizetni.
Changes to VAT treatment of overseas goods sold to customers from 1 January 2021 – GOV.UK (www.gov.uk)

(Ha például egy UK-ban élő személynek EU-ban regisztrált cége van és az UK-ba szeretne jelentős mennyiségű £135 alatti árut behozni, ebben az esetben be kell regisztrálni a HMRC-hez a VAT-fizetés miatt. Csak £135 feletti eladás eseten nem szükséges a regisztráció). EU business: taxes and tariffs – GOV.UK (www.gov.uk) )

9. Ha minden adóteher megfizetésre került, a HMRC-től érkezik egy értesítés, hogy az áru átvehető és innentől szabadon feldolgozható, használható vagy árulható, de csak az Egyesült Királyság területén.


Fontos!

A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.

Copyright ACS Liberty Group 2021.