Árubehozatal ügyintézésének lépései vállalkozások számára

1. Bármely áru Egyesült Királyságba való behozatalának ügyintézését érdemes legalább egy héttel korábban megkezdeni, hiszen az átállás átmeneti időszakában adódhatnak kisebb fennakadások.

2. 2021. január 1-től ahhoz, hogy egy vállalkozás legálisan árut hozzon az Egyesült Királyságba, rendelkeznie kell egy úgynevezett EORI-számmal (gazdasági szereplők nyilvántartási és azonosító száma). Ez a speciális szám a HMRC-től igényelhető: Get an EORI number – GOV.UK (www.gov.uk)
Az ACS Liberty Group ügyfelei korábban igényelt EORI-számukat az invoicing rendszerben találják és tudják ellenőrizni.

3. Mielőtt a termék vásárlása megtörténik (és az üzlet létrejön), javasoljuk ellenőrizni, hogy a behozni kívánt áru milyen korlátozás alá esik. (Ez ugyanis nagyban befolyásolja a papírmunkát).
Finding commodity codes for imports into or exports out of the UK – GOV.UK (www.gov.uk)

4. Tekintse meg a kormány tarifatábláit, és gondolja végig, hogy milyen mértékben érintett a kereskedelmi tevékenysége: január 1-től új vámtarifák lépnek életbe importáláskor – ez a UK Global Tariff (Egyesült Királyságbeli globális tarifa). Az importált árukra vonatkozó tarifákat a következő honlapon ellenőrizheti: EU business: taxes and tariffs – GOV.UK (www.gov.uk)

5. Fontos, hogy már az áru kiinduló helyén, az eladó részéről is szükséges egy vámnyilatkozat, melyet a HMRC szabályainak figyelembe-vételével, angol nyelven kell kitöltenie az eladónak, az eladó információi alapján a vevőnek vagy a szállítmányozónak. Ezt érdemes tisztázni az eladóval még a termék megvásárlása és árának átutalása előtt. A vámügyintézéshez igénybe vehető vámügyintéző szakember is, aki megkönnyíti és meggyorsítja a folyamatot.

6. El kell dönteni, hogy kivel történik a szállíttatás. Érdemes a szállítók weboldalait megnézni, mert változó, hogy melyik mekkora részt vállal át a papírmunkából. Ha lehetséges, javasoljuk nagyobb szállítmányozó cégek igénybevételét, mert rendszereik a szállítmányozáson túl képések a teljes vámolási procedúra lebonyolitasara, a részükre korábban megadott információk alapján.

7. Amennyiben a behozatali vámoltatási procedúrát maga a vásárló, a szállító vagy egy megbízott vámügyintéző végzi, ehhez a gov.uk oldalon található részletes tájékoztatás és kitöltendő elektronikus felület. 2021. január 1. és június 30. között, míg az új vámoltatási rendszer kiépül, ezeken a felületeken intézhető a vámoltatás, de csak a már korábban az eladó részéről kiállított export papír alapján.

8. Az áru Egyesült Királyság határára érkezésekor, a vevőnek (vagy vevő nevében valakinek) egy vámáru behozatali nyilatkozatot kell benyújtania, még abban az esetben is, ha egyébként a termék a 0 kulcsos (vámmentesen behozható) áruk körébe tartozik.

9. VAT (áfa) megfizetése:
ezt £135 felett az Egyesült Királyság-beli vállalkozás (fogadó fél), £135 alatt az EU-s eladó (küldő fél) kell, hogy fizesse, – de ez utóbbi a legtöbb esetben problémás. Az EU-s eladók vonakodnak ezt megtenni, ezért inkább £135 fölötti egységekben árulnak. Changes to VAT treatment of overseas goods sold to customers from 1 January 2021 – GOV.UK (www.gov.uk)

10. Az Egyesült Királyság repterére/határára érkezésekor be kell vallani, hogy mekkora érték van a bőröndben/autóban. (Ez nem vonatkozik olyan fuvarozókra, akik más személyek dolgait szállítják.) A bevallást meg lehet tenni szóban (ha nincs vámolni való és nincs nagy értékű cikk), egyszerűsítve online, vagy tételesen helyben. Ha a behozni kívánt dolgok értéke meghaladja az 1500 GBP-ot vagy súlya az 1000 kg-ot, akkor mindenképp tételes bevallást kérnek a határon. Persze meg lehet próbálni eltitkolni az értékeket, de ha esetleg a vámos úgy látja, hogy mégis átlépi a bevinni kívánt holmik összértéke az 1500 GBP-t, akkor tételes bevallást fog ott helyben kérni. https://www.gov.uk/guidance/bringing-commercial-goods-into-great-britainin-your-baggage

11. Ha minden adóteher megfizetésre került, a HMRC-től érkezik egy értesítés, hogy az áru átvehető és innentől szabadon feldolgozható, használható vagy árulható, de csak az Egyesült Királyság területén.

Jó tudni!
Késleltetett vámnyilatkozat benyújtása

Tekintettel a koronavírus-járványra – mely negatívan befolyásolta az előkészületeiket – a kormány rendelete szerint az EU-ból Nagy-Britanniába történő behozatal esetén új, szakaszosan bevezetett határszabályozások léptek életbe. Ezek közé tartozik, hogy a nem szigorúan ellenőrzött áruk esetén a vámnyilatkozatok 2021. június 30-ig késleltethetők.

Vannak olyan árufélék, amelyekre nem alkalmazható a késleltetett vámnyilatkozat.
Ha ellenőrizni szeretné, hogy az importált áruk szerepelnek-e a szigorúan ellenőrzött áruk listáján, látogasson el a következő honlapra: www.gov.uk/guidance/list-of-goods-imported-into-great-britain-from-the-eu-that-are-controlled
Ha az áruk nem szerepelnek a listán, akkor az importnyilatkozatok akár 2021. júliusáig is elhalaszthatók.


Fontos!

A napról napra változó helyzet ellenére igyekszünk az információkat folyamatosan frissíteni; de felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Kérjük, hogy minden egyes esetben saját maguk, alaposan járják körül a kérdéses ügymenetet a hatóságok weboldalain.

Copyright ACS Liberty Group 2021.