Általánosságban az  Áfá-ról (VAT)

Az Általános Forgalmi Adó “ÁFA” (Value Added Tax – VAT) egy adóforma, amelyet megfizetünk bizonyos termékek vagy szolgáltatások megvásárlásakor a Világ legtö-bb országában, beleértve természetesen az Egyesült Királyságot is.

Fontos tudni, hogy vannak termékek és szolgáltatások, amelyek nem tartoznak az Áfa (VAT) terhelés hatálya alá, illetve teljesen kiesnek az Egyesült Királyságbeli Áfa (VAT) rendelkezés alól. Így ezekre, egyáltalán nem kell felszámolni Áfa (VAT) összeget, valamint az Áfa (VAT) bevallásban sem kell szerepeltetni őket.

Amennyiben vállalkozásának bevétele nem éri el a jelenlegi £85,000 (2019-2020) összeghatárt az elmúlt 12 hónapot tekintve, úgy nem kötelező Áfá-ra (VAT) regisztrálni. Amennyiben úgy gondolja, hogy bizonyos pénzügyi vagy gazdasági megfontolásból a vállalkozása előnyére válik a regisztráció, akkor megteheti azt anélkül, hogy elérte volna az említett összeghatárt. Minden esetben a director illetve a tulajdonosok felelőssége, hogy figyelemmel kísérjék, hogy a vállalkozás eléri – e az adott adóévben a fent említett határt és időben jelezze is azt, a regisztráció lebonyolítása érdekében.

Az Áfa (VAT) regisztrációhoz a legtöbb esetben szükség van a vállalkozás bankszámla adataira, tehát amíg ezzel nem rendelkezik a vállalkozása, addig nagy a valószínűsége, hogy az adóhatóság elutasítja a regisztráció kérelmet.

Amennyiben az Áfa (VAT) regisztráció mellett dönt az megváltoztatja a könyvelési metódust illetve a havi könyvelési költséget is.

Az Áfa (VAT) regisztrációval rendelkező cégek könyvelési díja jelentősen eltérhet a regisztrációt nem igénylő vállalkozások díjától, ezért minden esetben konzultáljon könyvelőjével a regisztráció előtt.

 

Mikor kell regisztrálnia VAT-re?

  • Amennyiben az elmúlt 12 hónapban vállalkozásának bevétele elérte vagy meghaladta a jelenleg érvényben lévő £ 85,000 (2019-2020) összeghatárt,
  • Amennyiben úgy gondolja, hogy hamarosan túl fogja lépni a fent említett összeghatárt,
  • Abban az esetben is regisztrálhat, amennyiben a feltételek ezt nem írják elő, viszont bizonyos pénzügyi vagy gazdasági megfontolásból a vállalkozása előnyére válik a regisztráció,
  • Amennyiben az EU területén belülről, illetve azon kívülről szeretne termékeket és/vagy szolgáltatásokat vásárolni, úgy bizonyos esetekben érdemes Áfá-ra (VAT) regisztrálni.

Aktuális Áfa (VAT) értékek:

Standard 20 %
Reduced 5 %
Zero 0 %

Mikor kell VAT bevallást készíteni?

Áfa (VAT) bevallást általában a regisztrációtól számítottan 3 havonta kell elkészíteni függetlenül attól, hogy a vállalkozásnak volt-e bevétele vagy kiadása a meghatározott időszakra vonatkozóan. Havi bevallást is lehet választani, de ehhez igazán profi számla, költség és digitális adminisztrációs háttérrel kell rendelkezni.

Az Áfa (VAT) bevallás eltérhet a 3 havi bevallási kötelezettségtől abban az esetben, ha erről az adóhatóság (HMRC) másként rendelkezik.

Újonnan alapított, vagy forgalommal nem rendelkező vállalkozások esetében a regisztráció kérvényezése előtt érdemes jól végiggondolni, hogy pontosan mikortól kezdi meg tényleges tevékenységét vállalkozása, feleslegesen ne legyen szükség nullás bevallások készítésére.

VAT visszaigénylés:

Amennyiben a VAT regisztrált vállalkozás termékeket és szolgáltatásokat vásárol és azok értéke tartalmazza a VAT összeget, akkor a vállalkozás visszaigényelheti, illetve az általa felszámolt VAT összeget kompenzálhatja a VAT bevallás keretén belül.

Amennyiben vállalkozása nem rendelkezik VAT regisztrációval, úgy semmilyen formában sem számolhat fel vagy terhelhet VAT összeget kínált szolgáltatásaira vagy termékeire, illetve nem igényelhet vissza VAT összeget a vásárolt VAT- vel terhelt szolgáltatások vagy termékek után.

Áfás Számlázás

Tippek & Tanácsok